Sam Neill fyller 77 år – här är 5 av hans mest ikoniska roller

Sam Neill fyller 77 år – här är 5 av hans mest ikoniska roller

Sofie Landgren
14 september 2024 kl. 10:15

En legendar inom filmens värld

Svenskarnas skådespelarfavorit och nyårsdags-tradition Sam Neill fyller hela 77 år! Det vill vi uppmärksamma genom att lyfta fram våra fem favoritfilmer med den nyzeeländske stjärnan.

5 av Sam Neills bästa roller – Filmtopps utvalda favoriter

Jurassic Park (1993)
Foto: United International Pictures.

Sam Neill i rollen som Dr. Alan Grant i "Jurassic Park" (1993)

En rik entreprenör skapar i hemlighet en nöjespark med levande dinosaurier från förhistoriskt DNA. Före öppningsdagen bjuder han ner ett team av experter och sina två ivriga barnbarn för att uppleva parken och bidra till att lugna oroliga investerare. Dock är parken allt annat än roande eftersom säkerhetssystemen fallerar och dinosaurierna rymmer.

Här kan du streama: Jurassic Park

Ivanhoe (1982)
Foto: Sony Pictures.

Sam Neill i rollen som Brian de Bois-Guilbert i "Ivanhoe" (1982)

Wilfred af Ivanhoe är en ung riddare i 1100-talets England. Vid sin återkomst från kung Rickard Lejonhjärtas korståg finner Ivanhoe sitt moderland i nöd. Rickards bror Prince John och hans följeslagare har enväldigt tagit över makten och missbrukar sina nyvunna privilegier.

Här kan du streama: Ivanhoe

LÄS ÄVEN: 40 år med Ivanhoe – stjärnans årliga hälsning byter bana

Pianot (1993)
Foto: Atlantic Film.

Sam Neill i rollen som Alisdair Stewart i "Pianot" (1993)

Den stumma Ada från Skottland har blivit bortgift med nybyggaren Alistair. Hon anländer till sitt nya hem tillsammans med sin dotter och sitt älskade piano – hennes främsta uttrycksmedel. Men Alistair anser att det är ett för stort projekt att forsla pianot hela vägen hem och tvingar Ada att lämna det stående på stranden. Då byter grannen Baines till sig pianot mot en del av sin mark och Ada får tillgång till sitt saknade instrument när hon ger Baines pianolektioner. Deras möten utvecklas successivt till en erotisk kärleksaffär som får oanade följder.

Här kan du streama: Pianot

Lugnt vatten (1989)
Foto:  Warner Bros.

Sam Neill i rollen som John Ingram i "Lugnt vatten" (1989)

John och Rae Ingram ger sig ut havet för att försöka komma över sin sons död. Ute till havs ser de en man i en jolle ge sig av från ett fartyg. Han påstår att alla ombord dött av matförgiftning. Men snart upptäcker John och Rae på ett ohyggligt sätt att mannen ljuger.

Här kan du streama: Lugnt vatten

Hunt for the Wilderpeople (2016)
Foto: Universal Pictures.

Sam Neill i rollen som Hec i "Hunt for the Wilderpeople" (2016)

En bråkig storstadspojke och hans grinige fosterfarbror tvingas samarbeta för att överleva i Nya Zeelands vildmark, efter att omgivningen missförstått deras relation och de blir efterlysta i hela landet.

Här kan du streama: Hunt for the Wilderpeople

Den osynlige mannen (1992)
Foto: Studio S Entertainment.

Bonustips: Sam Neill i rollen som David Jenkins i "Den osynlige mannen" (1992)

Du har aldrig inte sett något liknande... Nick Holloway drabbas av problemet att bli osynlig. Visserligen kan det ha sina poänger och CIA ser sin chans att få en toppagent – men särskilt kul är det inte när man just träffat kvinnan i sitt liv.

Här kan du streama: Den osynlige mannen

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL