Robert De Niro pekar ut sina favoritskådespelare – väljer svenska stjärnan
När mästaren själv får välja
Filmlegenden Robert De Niro är känd för att vara restriktiv i sina intervjuer, men vid upprepade tillfällen har han pekatut att en viss svensk skådespelerska var en av hans stora favoriter.
Med ett tiotal fantastiska roller i bagaget – som Mean Streets (1973), Gudfadern II (1974), Taxi Driver (1976), The Deer Hunter (1978), Tjuren från Bronx (1980), King of Comedy (1982), Släkten är värst (2000) – har Robert De Niro roffat åt sig nio Oscarsnomineringar varav två vinster. Att han har visst mandat när han väljer ut sina favoritskådespelare är med andra ord ingen överdrift.
MER LÄSNING: Robert De Niro är en av få skådespelare som "inte är sexistisk" enligt Sharon Stone
Detta har nämligen den annars så restriktive skådespelaren gjort vid ett upprepade tillfällen – bland annat i en intervju 1994 och i en HBO-dokumentär om hans pappa Robert De Niro, Sr. Vad som är ännu mer glädjande är att han frekvent har nämnt den svenska "underbara" stjärnan Greta Garbo som en av sina stora favoriter och "den mest intressanta skådespelaren han någonsin sett".
Robert De Niro pekar ut sina favoritskådespelare – väljer Greta Garbo
Kärleken till Garbo har varat hela skådespelarens intervju. I en biografi om Robert De Niro framkommer det nämligen att han har varit särskilt förtjust i Garbo sedan barnsben. När De Niro föddes 1943 upp hade Garbo redan lämnat Hollywood, hennes sista film, Two-Faced Woman, släpptes nämligen 1941, men på den tiden var det vanligt att gamla filmer titt som tätt dök upp på biograferna på nytt.
Andra skådespelare Robert De Niro lyft fram som favoriter är James Dean, Montgomery Clift, Spencer Tracy, Kim Stanley, Albert Finney, Richard harris och Walter Huston.
Streama de Greta Garbos stora klassiker
Klicka på titlarna för att se var/om Greta Garbos mest berömda filmer finns att streama.
- Gösta Berlings saga (1924)
- Åtrå (1926)
- Den mystiska kvinnan (1928)
- Mata Hari (1931)
- Grand Hotel (1932)
- Drottning Christina (1933)
- Kameliadamen (1936)
- Ninotchka (1939)