Nya kriminalserier hösten 2024 – Filmtopp listar

Nya kriminalserier hösten 2024 – Filmtopp listar

Sofie Landgren
Uppdaterad 18 september 2024 kl. 14:34 | Publicerad 17 september 2024 kl. 18:00

En nervkittlande och spännande höst – de bästa nya kriminalserierna

Nu när träden börjar gulna och kylan smyger sig på tycker Filmtopp att det är hög tid att bänka sig i soffan och sätta på en ny spännande kriminalserie. Här hittar du hösten bästa tips inom genren.

Helikopterrånet
Svenska "Helikopterrånet" kommer i november. Foto: Netflix.

Nya kriminalserier på Netflix hösten 2024

Det perfekta paret (säsong 1) – premiär 5 september

Amelia ska precis gifta in sig i en av de rikaste familjerna i idylliska Nantucket när ett mord inträffar innan bröllopet – och alla blir misstänkta.

Monsters: Berättelsen om Lyle och Erik Menendez (säsong 1) – premiär 19 september

I den andra säsongen av antologiserien Monster skiftar Ryan Murphy och Ian Brennan fokus från Jeffrey Dahmer till ett annat högprofilerat fall som fängslade USA i slutet av 80- och början av 90-talet. Monsters: Berättelsen om Lyle och Erik Menendez kommer till Netflix den 19 september och berättar historien om två bröder som dödade sina föräldrar den 20 augusti 1989, och händelserna kring de brutala morden. Båda dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

The Diplomat (säsong 2) – premiär 31 oktober

Den första säsongen av The Diplomat blev en smärre succé när den kom ut förra året och nu är det dags för den spännande fortsättningen. Som titeln hintar om kretsar serien kring en diplomat – i det här fallet en amerikansk sådan. När brittiska flottan utsätts för ett bombdåd strax utanför Iran utses Kate Wyler (Keri Russell) som ny amerikansk ambassadör i London, där hon måste balansera ett kaosartat arbete med sitt krisande äktenskap.

Helikopterrånet (säsong 1) – premiär 22 november

År 2009 landar en helikopter på Sveriges säkraste värdedepå och försvinner med tiotals miljoner. Den här actionladdade dramaserien berättar historien bakom det unika rånet. Helikopterrånet är höstens stora svenska satsning på Netflix och det är manusförfattaren Ronnie Sandahl (Borg, Tigrar) som har skapat serien. För regin står Daniel Espinosa (Snabba Cash, Morbius).

LÄS ÄVEN: Nya filmer och serier på Netflix i september 2024 – från action till mystik

Nya kriminalserier på SVT Play hösten 2024
Foto: SVT.

Nya kriminalserier på SVT Play hösten 2024

Tunna Blå Linjen (säsong 3) – premiär 27 september

I januari 2021 hade SVT:s dramasatsning Tunna blå linjen sin första premiär och tog då tittarna med storm. Serien har sedan dess vuxit till att bli en av de mest hyllade svenska serierna i modern tid. Nu kommer serien till sin vägs ände med sin tredje och sista säsong.

Den tredje säsongen av Tunna blå linjen låter oss återse Malmös poliskår när de fortsätter att ta sig an stora som små brott i staden. Men den här gången kommer det att finnas ett mer riktat fokus på den kriminella narkotikahandeln.

The Pirate Bay (säsong 1) – premiär 8 november

Tre unga killar skapar världens största fildelningssajt – The Pirate Bay. När Hollywood inser att deras gamla affärsmodell är förstörd slår de tillbaka. Serien bygger på verkliga händelser.

LÄS ÄVEN: Alla nya serier på SVT hösten 2024 – Filmtopp listar

Nya Krimserier på Apple TV+ hösten 2024
Foto: Apple TV4.

Nya kriminalserier på Apple TV+ hösten 2024

Disclaimer (miniserie) – premiär 11 oktober

I huvudrollerna ser vi de två Oscarsbelönade skådespelarna Cate Blanchett och Kevin Kline, och Alfonso Cuarón (Roma, Gravity, Children of Men) som ligger bakom serien är också en flerfaldig Oscarsvinnare. På sin gemensamma meritlista har seriens tre tunga nyckelpjäser sju Oscarsstatyetter.

Serien är baserad på Renée Knights roman med samma namn och beskrivs som en psykologisk thriller. Handlingen kretsar kring en hyllad journalist, Catherine (Blanchett), som klättrat till toppen av branschen genom att avslöja andras hemligheter. Ödet som hon utsatt så många andra för ser plötsligt ut att kunna bli verklighet för henne själv. Hon får en bok som är skriven av en anonym författare och upptäcker att innehållet avslöjar hennes egna mörkaste hemligheter.

Before (säsong 1) – premiär 25 oktober

Producerad av den flerfaldigt prisbelönta skådespelaren, komikern och filmskaparen Billy Crystal, kommer nu en stämningsfull, karaktärsdriven psykologisk thriller där Billy Crystal själv spelar huvudrollen som barnpsykiatrikern Eli.

Efter att tragiskt ha förlorat sin fru möter en barnpsykiatriker en orolig ung pojke som verkar ha en mystisk sammankoppling till mannens förflutna. Serien är huvudsakligen en psykologisk thriller, snarare än en kriminalserie, men det finns definitivt beröringspunkter med genren.

LÄS ÄVEN: Höjdpunkter på Apple TV+ hösten 2024 – storsatsningar med Hollywoodstjärnor

Nya kriminalserier på TV4 Play hösten 2024
Foto: TV4.

Nya kriminalserier på TV4 Play hösten 2024

Gåsmamman (säsong 7) – premiär 18 oktober

Omåttligt populära Gåsmamman kommer i oktober tillbaka med sin överraskande sjunde säsong. I handlingen har två år passerat sedan sist och syskonen Ek haltar vidare med sina liv, med begränsad kontakt med varandra. När de till sist träffas igen utsätts de för ett dramatiskt mordförsök.

Doktrinen (säsong 1) – premiär 12 november

I "Doktrinen" landar tittaren i en värld av intriger och interna konflikter, i ett nervkittlande och skrämmande drama som placerar tittaren mitt i händelsernas centrum ­på Utrikesdepartementet. I ett högt tempo kastas tittaren mellan intimt drama, storpolitik och spioneri på högsta nivå.

Vargasommar (säsong 1) – premiär i höst

Regissören Jesper Ganslandt och manusförfattaren Oskar Söderlund ligger bakom Snabba Cash, nu är de aktuella med Vargasommar för TV4. I huvudrollen kommer vi bland annat att se Eva Melander (Gräns, UFO Sweden), Eliot Sumner (Ripley, The Gentlemen, No Time to Die) och Henrik Dorsin (Triangle of Sadness, Grotesco, Solsidan).

Serien bygger på boken med samma namn av författaren Hans Rosenfeldt (skapare av Bron och brittiska Marcella) och utspelar sig i Haparanda.

LÄS ÄVEN: Här är alla premiärer på TV4 och TV4 Play september 2024

Nya kriminalserier på Max, SkyShowtime och Prime Video

The Penguin
Foto: Warner Bros. Discovery / Max.

The Penguin (säsong 1) – premiär på Max 20 september

Den nya serien The Penguin är skapad av Warner Bros. Television och DC Studios. I huvudrollen ser vi Colin Farrell som Oz Cobb (The Penguin). Serien i åtta delar är nästa kapitel av Matt Reeves episka superhjältefilm The Batman och fokuserar på karaktären som spelas av Farrell i filmen.

LÄS ÄVEN: Höstens stora premiärer på Max 2024 – Över Atlanten, Kompani Svan m.fl.

Tulsa King säsong 2
Foto: Sky Showtime.

Tulsa King (säsong 2) – premiär på SkyShowtime 18 september

"Tulsa King" följer New Yorks maffiacapo Dwight ”The General” Manfredi som, när han släpps från fängelset efter 25 år, utan vidare skickas iväg av sin boss att starta på nytt i Tulsa, Oklahoma. Dwight inser att hans maffiafamilj kanske inte har hans bästa för ögonen och bygger sakta upp en egen grupp av osannolika karaktärer som ska hjälpa honom att skapa ett nytt brottsimperium på en plats för honom lika gärna kunde vara en annan planet.

LÄS ÄVEN: Nya filmer och serier på SkyShowtime i september 2024

Den Som Dräper (säsong 4) – 27 september, 2024
Foto: Prime Video.

Den som dräper (säsong 4) – premiär på Prime Video 27 september

Psykologen och profileraren Louise Bergstein blir tilldelad ett mordfall med en brutal avrättning av en ung gängmedlem i Köpenhamn. Det blir startskottet för ett spektakulärt mordmysterium som sträcker sig över hela Öresundsregionen och djupdyker i frågor som “när har gärningsmän avtjänat sina straff?” och “kan en persons jakt på rättvisa gå för långt?”

LÄS ÄVEN: Alla nya filmer och serier på Amazon Prime Video i september 2024

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL