Norska skräckisen finns nu att streama: ”En zombiefilm som ingen annan”

Norska skräckisen finns nu att streama: ”En zombiefilm som ingen annan”

Axel Diedrichs
20 september 2024 kl. 22:00

John Ajvide Lindqvists zombieberättelse får nytt liv

Tidigare i år var det biopremiär för den norska skräckfilmen "Hanteringen av odöda", som baseras på John Ajvide Lindqvists rosade roman med samma namn. Nu kan du streama filmen på Prime Video.

Med de framgångsrika filmatiseringarna Låt den rätte komma in, Gräns och Hanteringen av odöda klassas skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist som Sveriges egen "Stephen King", men med skillnaden att hans filmer uteslutande är bra. För den som inte har sett det senaste tillskottet till listan, Hanteringen av odöda, finns filmen nu att streama på Prime Video. Med den får vi en udda och fängslande tagning på den älskade zombiegenren.

LÄS OCKSÅ: Netflix har precis släppt ”en av årets bästa filmer” menar kritiker

Zombiefilmen "Hanteringen av odöda" inviger Göteborgs filmfestival
Foto: Nonstop Entertainment.

Kritikerna hyllar Hanteringen av odöda: ”En zombiefilm som ingen annan”

Filmen utspelar sig på en varm sommardag i Oslo när tre sörjande familjer plötsligt får sina liv omkullkastade på ett sätt som de omöjligt kan förstå. En mystisk störning tar kål på elen och får det otänkbara att hända. Deras döda nära och kära återuppstår, men de är allt annat än sig själva. Vilka är de och vad vill de egentligen?

Som du säkert förstår är Hanteringen av odöda inte en zombierulle i mängden, och därmed lär den heller inte passa alla. Filmen fick ett hyfsat blandat mottagande när den kom ut tidigare i år, åtminstone från tittarna som ger den det ljumna betyget 5,4/10 på IMDb. Kritikerkåren var däremot desto mer övertygade. I Sverige kan vi se att den har ett snittbetyg på 3,1/5, vilket stämmer bra överens med det betyg Filmtopps recensent Rasmus Torstensson delade ut

De internationella recensenterna var för det mesta väldigt nöjda med filmen, som enligt Metascore har den imponerande sammantagna poängen 70/100. 

The Playlist: "Den förödande dystra berättelsen i Hanteringen av odöda är en hjärtskärande men vacker utforskning av sorg och mänsklig samhörighet i mötet med något fruktansvärt."

The Daily Beast: "En zombiefilm som ingen annan, fokuserar mindre på förödelse än sorg, förluster och det tysta, tragiska terror som börjar med de dödas återkomst"

Variety: Handling the Undead dröjer kvar kallt i benen längre än många zombiefilmer som erbjuder mer omedelbar, blodig tillfredsställelse.

Är du osäker på vad du själv kommer att tycka om filmen? Då finns det väl egentligen bara en sak som kan avgöra saken... Hanteringen av odöda går nu att streama på Amazon Prime Video. Saknar du tjänsten kan du här se var den finns att köpa eller hyra. 

LÄS OCKSÅ: SVT Plays bästa film just nu är ”ett mästerverk” enligt tittarna

Filmtopp håller dig uppdaterad med tips och nyheter på streamingmarknaden.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL