Usel och ”pinsam” actionfilm med Will Smith lockar tittare på Netflix

Usel och ”pinsam” actionfilm med Will Smith lockar tittare på Netflix

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
11 september 2024 kl. 20:00

Succé för sci-fi-rullen – 5 år efter premiären

En av de senaste årens stora floppar – åtminstone sett till mottagandet från kritikerna – tar just nu revansch på Netflix.

Netflix fortsätter bevisa att tittarna många gånger struntar helt i vad kritikerna tycker. Förra veckan skrev vi om hur flera av filmerna på Netflix topplista hade blivit totalsågade och den trenden fortsätter även denna veckan. Skillnaden nu är att det inte bara är nya sågade filmer som letar sig in bland favoriterna, utan även rullar med några år på nacken.

Just nu är det a totalsågade Gemini Man som lyckats jobba sig upp till att vara den fjärde mest sedda filmen på Netflix. Gemini Man var en av de största filmsatsningarna 2019, men trots en stor mängd stjärnor – som Will Smith, Mary Elizabeth Winstead och Clive Owen – framför kameran, Ang Lee i registolen och en massiv budget, så blev filmen en rejäl flopp.

Nu tar den viss revansch genom att vara en av de mest sedda filmerna i världen. Gemini Man innehar inte enbart fjärdeplatsen på svenska Netflix, utan även på den globala topplistan i skrivande stund.

Usel och ”pinsam” actionfilm med Will Smith lockar tittare på Netflix
Foto: UIP.

Gemini Man – en extremt sågad storsatsning

"Gemini Man" är en actionpackad sci-fi-thriller om en yrkesmördare vars karriär välkommet sjunger på sista versen. Men planerna på pension går i stöpet när han blir måltavlan för en yngre konkurrent som tycks kunna förutspå hans varje steg. Snart inser han att han jagas av en yngre klon av sig själv.

Stjärnor framför kameran, Oscarsvinnare bakom den, en enorm plånbok och den senaste teknologin låter som en framgångsgaranti, men när Gemini Man hade premiär 2019 var kritikerna rörande överens om att filmen hade glömt bort det allra viktigaste – en bra story och engagerande karaktärer.

Vissa håller inte igen när de kritiserar filmen:

– Som ett övergrepp på dina ögon, sa FilmWeek om Gemini Man.

– Dessvärre för Smith, Lee och författarteamet kan inte all datorgenererad Botox i världen släta över rynkorna i det utdaterade berättandet, menar Washington Post.

– Det är pinsamt att en film med så här mycket stjärnglans, med så mycket pengar som spenderats på visuellt spektakel, inte kunde spendera en smula på att en manusdoktor skulle putsa den hemska dialogen, tycker Mad About Movies Podcast.

Kritikernas betyg omvandlat till en procentsats på sajten Rotten Tomatoes landar på bedrövliga 27%, men det ska sägas att publiken varit betydligt vänligare inställd till filmen ända sedan premiären. Att filmen just nu uppskattas av Netflix-användare är alltså inte något helt nytt. Tittarbetygen på Rotten Tomatoes ligger på imponerade 83% och på IMDb har filmen inte imponerande, men trots allt acceptabla 5,7 i betyg.

Kraftigt ifrågasatta "Gemini Man" finns just nu att streama på Netflix.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL