Storslagna actionfilmen trendar på Netflix: "väldigt underskattad"

Storslagna actionfilmen trendar på Netflix: “väldigt underskattad“

  • Netflix
Eric Diedrichs
11 augusti 2024 kl. 10:00

Jason Statham fortsätter att göra succé

Hajfilmen "The Meg" möttes med blandad respons. Nu, sex år efter biopremiären, börjar den dominera i svenska hushållen.

Jason Statham har medverkat i otaliga actionfilmer och ofta med blandat resultat. Hans senaste film, The Beekeeper, möttes av fin respons av både tittare och kritiker och här på Filmtopp beskrevs den som ett "underhållande actionkalas". Men det är inte brittens senaste actionsmocka som trendar i svenska folkets tittarvanor, utan istället är det en sju år gammal hajfilm som har simmat upp till ytan.

Biomonstret som möttes av blandad kritik

The Meg (2018) blev en stor snackis när den kom och en budget på 130 miljoner dollar ledde till närmare 530 miljoner dollar i biointäkter. Responsen var emellertid blandad. På IMDb har The Meg ljumma 5,7 av 10 baserat på 211 000 röster och hos Metacritic, som är en samlingssida för internationella kritikerbetyg, har den fjuttiga 46 av 100. På Rotten Tomatoes är avståndet mellan publik och recensenter desto mindre – 44 procent vs 47 procent.

Här på Filmtopp fick filmen 3 av 5 i betyg med följande motivering:

"I The Meg tar sig Jason Statham an en förhistorisk haj, som är jätte-jätte-stor. Det låter kanske som bäddat för en riktigt dum filmupplevelse. Men det är både spännande och gjort med glimten i ögat."

Hajen i The Meg
Hajen i "The Meg" är verkligen gigantisk. Foto: Warner Bros. Pictures

Detta handlar The Meg om

En forskningsstation utanför Kinas kust hittar ett sätt att ta sig under vad man trodde var botten på havet och upptäcker en gömd värld. Det dröjer inte länge innan de inser att megaladon, en förfader till vithajen som blev upp mot 25 meter lång, fortfarande lever. Räddningsdykaren Jonas Taylor (Statham) kallas in för att hjälpa till med att rädda ett team på havets botten. Snart får han händerna fulla med den stora hajen.

Bland de största filmerna på Netflix

Även om The Meg inte möttes av jubel verkar det ha varit många som tyckte filmen var tillräckligt underhållande för att återupptäckas på nytt. I skrivande stund tuggar sig nämligen Jason Stathams monsterfilm upp längs Netflix-toppen. I skrivande stund den fjärde mest sedda filmen i Sverige och samma mönster syns världen över.

Nya användaromdömen på Rotten Tomatoes vittnar också om ett skifte när flera påpekar att filmen faktiskt borde omvärderas:

"Jag tycker att den här filmen är extremt underskattad. Jason Statham var fantastisk i den och han är ännu bättre i uppföljaren. Actionscenerna med hajen är mycket underhållande och jag hoppas att de fortsätter att göra fler."

"Väldigt underskattad. Jag tyckte att detta var en väldigt bra film."

"En bra och underhållande film."

"Den är spännande, full av action, otroligt välspelad och genomgående humoristisk. Den här haj-filmen lovar allt detta och levererar verkligen på ett fantastiskt sätt. Handlingen kan ibland vara lite tråkig och vissa visuella effekter kan kännas orealistiska, men den här filmen kommer definitivt hålla dig på tårna (eller fenorna."

Detta var mina rekommendationer över de bästa filmerna att se på SVT Play just nu. Missa inte att följa Filmtopp på Facebook där vi diskuterar de senaste händelserna inom film- serie och TV-världen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL