Sista chansen: snart försvinner en av 90-talets bästa thrillers från Netflix

Sista chansen: snart försvinner en av 90-talets bästa thrillers från Netflix

  • Netflix
Axel Diedrichs
31 augusti 2024 kl. 08:00

Rosas av både kritiker och tittare

Helgens sista chansen-tips dedikeras Matt Damons lysande 90-talsthriller "The Talented Mr. Ripley" som är på väg bort från Netflix.

90-talet var en gyllene era för thrillergenren. Då kom odödliga klassiker som När lammen tystnarL.A. KonfidentielltThe Game, Se7en och just The Talented Mr. Ripley. Även om den sistnämnda av dem är älskad av filmentusiasterna, så har den inte fått lika mycket uppmärksamhet som de andra stora klassikern. Vi vill påstå att The Talented Mr. Ripley är en av 90-talets bästa thrillers och att du som ännu inte sett den måste ta chansen. Om drygt två veckor försvinner filmen från Netflix.

Matt Damon och Cate Blanchett i "The Talented Mr. Ripley". Foto: Miramax.

Därför måste du se ”The Talented Mr. Ripley” innan den lämnar Netflix

Patricia Highsmiths klassiska romaner om kameleonten och bedragaren Tom Ripley har filmatiserats många gånger om, senast med Netflix uppskrivna dramaserie Ripley. Men det är varken den, Win Wenders Den amerikanske vännen (1977) eller Ripley's Game (2002) med John Malkovich som är allra bäst, utan det är The Talented Mr. Ripley från 1997.

Med en fantastisk ensemble bestående av stjärnor som Matt Damon, Jude Law, Cate Blanchett, Gwyneth Paltrow och Philip Seymour Hoffman, skildras en obehaglig berättelse om en man som är redo att göra precis allt i sin makt för att nästla sig in i ett liv av lyx och överflöd. Om historien känns bekant kan det bero på att omtalade Saltburn (2023) i princip är en upphöjd version av samma berättelse.

Så säger publiken och kritkerna

The Talented Mr. Ripley blev positivt omskriven när den släpptes och nominerades till fem Oscars, bl.a. bästa manus efter förlaga och bästa manliga biroll (Jude Law), men fick lämna galan lottlös. På IMDb har filmen 7,4 av 10 baserat på 252 000 röster, i Metascore har den 76 av 100 och på Rotten Tomatoes har den 85 procent av kritikerna och 80 procent av publiken. Med andra ord är detta ett sådant tillfälle när både kritiker och tittare är rörande överens.

Fler Ripley-filmatiseringar att streama:

"The Talented Mr. Ripley" lämnar Netflix den 14 september. Håll utkik på Filmtopp och se till att följa oss på Facebook för att inte missa våra bästa tips. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL