Sista chansen: “En av tidernas bästa dramakomedier“ lämnar snart Netflix

Sista chansen: “En av tidernas bästa dramakomedier“ lämnar snart Netflix

  • Netflix
Axel Diedrichs
Uppdaterad 27 september 2024 kl. 08:41 | Publicerad 26 september 2024 kl. 21:00

En film blir väl knappast bättre än så här

En av de tveklöst bästa filmerna på Netflix är på väg att lämna streamingtjänsten. Vi uppmanar dig att se dramakomedin "Lady Bird" innan det är försent.

Flera år innan filmskaparen Greta Gerwig gjorde sensationen Barbie, som kommer att bli ihågkommet som ett av de största fenomenen på vita duken i modern tid, gjorde hon en betydligt bättre film. Lady Bird från 2017 med de två stjärnorna Saoirse Ronan och Timothée Chalamet är inte bara en av de bästa dramakomedierna på senare år, utan en av de bästa någonsin. Har du ännu inte sett den? Då får du inte tillåta dig själv att missa filmen innan den lämnar Netflix

Denna fantastiska film som faller under kategorin "coming of age" ger oss en sanslöst underhållande historia om den starka tonårstjejen Lady Bird McPherson, spelad av Ronan. Vi får följa hennes sista (och mycket händelserika) år på en katolsk skola i Sacramento som hon är fast besluten att lämna för att följa sina drömmar i en större stad. Det kräver också att hon lämnar sin dysfunktionella familj. Timothée Chalamet gör rollen som Kyle, en introvert och intellektuell kille på skolan som fångar Lady Birds intresse. 

LÄS OCKSÅ: Älskade OC-stjärnan Adam Brody tillbaka med romcom på Netflix

Sista chansen: “en av tidernas bästa dramakomedier“ lämnar snart Netflix
Timothée Chalamet och Saoirse Ronan. Foto: Focus Features.

Därför är Lady Bird en av tidernas bästa dramakomedier

Frågan är om det gjorts en mycket mer hyllad film av sitt slag än just Lady Bird. Metacritic visar att det internationella kritikersnittet är på hisnande höga 93/100 baserat på 52 recensioner, där giganter som Time Out, Screen Daily, Variety och The Hollywood Reporter hyllar den till skyarna. Flera av dem påpekar att filmen lyckas balansera humor och drama på ett mästerligt sätt, med en autentisk ton och värme som gör att både tonåringar och föräldrar kan känna igen sig i karaktärerna.

I Sverige har 16 av 17 recensenter gett Lady Bird minst 4/5 i betyg. Filmtopp tillhör de som jublar över filmen, och detta med följande motivering: 

Lady Bird känns oerhört minutiöst sammansatt, varje liten detalj är relevant och för filmen framåt. När jag gräver hittar jag inte mycket att klaga på, skriver Filmtopps recensent Filip Kruse. Han konstaterar även det vi redan vet: att filmen är en "fin och mycket välgjord dramakomedi". 

LÄS OCKSÅ: Netflix nästa stora svenska krimsatsning utspelar sig i en ”värld av våld”

Sammanlagt fick filmen hela fem Oscarsnomineringar, bland annat för bästa manus, regi och kvinnliga huvudroll.

Du som vill ta sista chansen och se Lady Bird har fortfarande tid att göra det. Filmen försvinner från Netflix den 15 oktober. Har du inte streamingtjänsten till ditt förfogande kan du se vilka fler som har den i sitt utbud här. I skrivande stund finns den även att streama på SkyShowtime.

Håll utkik på Filmtopp för att inte missa våra bästa tips. Se också till att följa oss på Facebook där vi diskuterar alla stora händelser på streaming- och biomarknaden. 

LÄS OCKSÅ: Tittarna har precis upptäckt ”förkrossande” bra kriminalserie på Netflix

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL