Sista chansen: Christian Bales hyllade actionfilm på väg bort från Netflix

Sista chansen: Christian Bales hyllade actionfilm på väg bort från Netflix

  • Netflix
Eric Diedrichs
31 augusti 2024 kl. 20:00

En av de bästa racingfilmerna som gjorts

Racingfilmen "Ford v Ferrari" har hyllats av både kritiker och tittare, men om du inte har sett den än får du passa på. Den 14 september försvinner nämligen filmen från Netflix.

Med två Oscarsvinster (Bästa ljud och Bästa klippning) samt nomineringarna Bästa film och Bästa ljudmix står det klart att Ford v Ferrari (som har den svenska titeln "Le Mans '66") är en actionfilm utöver det vanliga. Hyllad är den också, och det med råge. 8,1 av 10IMDb baserat på 492 000 röster, 81 av 100 i internationellt kritikersnitt, 92 procent av kritiker på Rotten Tomatoes och 98 procent (!!!) av publiken.

Matt Damon och Christian Bale står på varsin sida av en bil.
Matt Damon och Christian Bale i "Ford v Ferrari". Foto: 20th Century Fox

Christian Bale och Matt Damon i huvudrollerna

Så vad är det egentligen för film som lyckas med den rörande bedriften att förena kritikerkåren och publiken i sådan samstämmighet? Jo, Ford v Ferrari, en actionpackad racingfilm om två mäns kamp att göra det till synes omöjliga – att krossa världsledande Ferrari i 24-timmarsloppet i Le Mans 1966 med en Ford.

Ford v Ferrari är regisserad av James Mangold, filmskaparen bakom framgångar som Logan (2017), Walk the Line (2005) och Stulna år (1999). I huvudrollerna ser vi Matt Damon som Carroll Shelby, mannen som ska se till att Ford går ut som segrare, och Christian Bale som Ken Miles, en excentrisk mekaniker och förare som ska köra deras vinnarbil.

Så säger kritikerna om "Ford v Ferrari"

Times: "Det är långt ifrån en perfekt film, men en mycket underhållande sådan, med en twist som bara hängivna bilentusiaster kommer att se komma."

Chicago Sun-Times: "En av årets bästa skådespelarensembler, i en av de bästa filmerna som någonsin gjorts om bilracing."

Los Angeles Times: "'Ford v Ferrari' är gjord på det sätt som Hollywood brukade göra filmer, en härlig tillbakablick som kombinerar en smart modern känsla med det bästa av traditionellt berättande."

Rolling Stone: "Vroom! Damon och Bale ger motorvrålande liv åt denna sanna berättelse om två racinglegender som anlitats av Henry Ford II för att bygga en snabb bil som kan slå Ferrari på Le Mans och ställa amerikansk fräckhet mot italiensk elegans. Spänn fast säkerhetsbältena."

"Ford v Ferrari" går att se på Netflix till och med den 14 september. Om du inte har sett den ännu – passa på!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL