Edward Norton i Knives Out

Sista chansen: 2010-talets mest älskade deckare på väg bort från Netflix

  • Netflix
Eric Diedrichs
Uppdaterad 10 augusti 2024 kl. 06:17 | Publicerad 09 augusti 2024 kl. 20:00

Mysteriet som blev biosuccé

Snart försvinner Rian Johnsons älskade deckare "Knives Out" från Netflix. Om du inte har sett den stjärnspäckade filmen är det hög tid att ta tag i den saken.

Det finns vissa filmer som blir omedelbara trendsättare. John Wick var en sådan, Knives Out en annan. Rian Johnsons pusseldeckare blåste nytt liv i en genre som biopubliken hade glömt bort att den behövde. En kreativ lek med det klassiska Agatha Christie-upplägget.

Detta handlar Knives Out om

I huvudrollen som den briljante detektiven Benoit Blanc, ty detta är verkligen gamla skolans pusseldeckare med excentriska genier som pusselläggare, ser vi Daniel Craig. Men det är inte den ende stjärnan som syns på rollistan, han har nämligen sällskap av Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, LaKeith Stanfield och legenderna Christopher Plummer och Frank Oz. Det regnar stjärnor, helt enkelt.

Detektiven Benoit Blanc utreder mordet på en patriark i en, milt sagt, stridslysten familj på en herrgård. Alla och ingen har anledning till att vara gärningsman och till och med för Benoit blir fallet en utmaning. Filmen är packad med roliga twister och lekar med genren.

Knives Out
Daniel Craig utreder ett fall som Benoit Blanc. Foto: Lionsgate

Älskas av kritiker och publiken

Knives Out blev en omedelbar succé och drog in närmare 313 miljoner dollar på omvärldens biografer med en budget på 40 miljoner dollar. Att filmen blev en trendsättare är med andra ord inte särskilt förvånande.

IMDb har filmen 7,9 av 10 baserat på 785 000 röster och på Metacritic, som är en samlingsplattform för internationella kritiker, har den höga 82 av 100 i betyg. På Rotten Tomatoes har Knives Out sanslösa 97 procent av kritikerna och 92 procent av publiken. Dessutom Oscarsnominerades Rian Johnson för sitt manus.

Guardian: "Det finns en hel del livliga och roliga upptåg med gifter och motgifter, och Johnson levererar en dos av munter cynism."

Leonard Maltin: "Knives Out är aldrig, någonsin tråkig och erbjuder den typ av elegant underhållning vi skulle behöva se mer av på bioduken."

Filmtopp: "Högklassigt skådespeleri och smarta tvister i pusseldeckare med politiska undertoner."

Då försvinner "Knives Out" från Netflix

Knives Out går att se på Netflix fram till den 31 augusti. Därefter kommer den inte finnas kvar hos streamingjätten. Filmen har också fått en uppföljare – klicka på länken för att se var Glass Onion: A Knives Out Mystery går att streama.

Missa inte att följa Filmtopp på Facebook där vi diskuterar de senaste händelserna inom film- serie och TV-världen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL