Netflix Q-Force – en hyllning eller kränkning?
Netflix nya serie är ett animerat minfält.
"Q-Force" är Netflix senaste animerade serie och den har väckt stor uppmärksamhet redan innan dagens premiär. Det uppskruvande innehållet handlar om en homosexuell superspion, och presentationen av karaktärerna i serien har bemötts med både rynkade ögonbryn och en hel del hejarop.
En serie med potential att kränka alla?
"En homosexuell superspion och hans tuffa HBTQ-gäng kämpar för att visa underrättelsetjänsten vad de går för. I dag West Hollywood – i morgon världen!"
Så beskriver Netflix själva sin nya animerade satsning, skapad av Sean Hayes (Will & Grace) och Michael Schur (Brooklyn Nine-Nine, Parks and Recreation). De välmeriterade skaparna har varit delaktiga i några av tv-världens mest framgångsrika serier, men frågan är om inte Q-Force är deras mest kontroversiella projekt hittills.
När den första teasern till serien släpptes tidigare i år var det en hel del som hajade till och kritiserade vad de såg. Delar av den alltid så omfamnande högern (OBS! ironi) tyckte själva premissen av en serie om HBTQ+-personer var stötande, och delar av den evigt granskande vänstern höjde omedelbart rösterna på grund av stereotyperna de tyckte sig uppmärksamma.
Oavsett var man placerar sig själv på den där skalan verkade det inledningsvis finnas att hel del personer på alla fronter som stod redo med sina högafflar och facklor.
– Jag tycker det känns som om Q-Force typ är det enda som förenar personer som är gay och homofober, skriver exempelvis användaren Tetrix på Youtube.
Försvarare av serien lyfter fram den som en vinst eftersom den är ett tydligt bevis på att film- och tv-industrin utvecklas i en mer inkluderande riktning (vi behöver inte gå många år tillbaka i tiden för att den här typen av produktion skulle vara otänkbar).
Samtidigt finns det en legitim oro över att innehållet kan få en motverkande effekt – när många av skämtens punch line grundar sig i karaktärernas sexualitet finns det en övergripande risk att stereotyper istället bekräftas.
Sedan de första initiala reaktionerna har tonläget visserligen dämpats en aning, men med Q-Force känns det minst sagt som om Netflix har ett potentiellt minfält framför sina fötter.
LÄS OCKSÅ: Bästa serierna på Netflix
Detta är Q-Force.
För den som är nyfiken på Q-Force kretsar handlingen kring den hemliga agenten Steve Maryweather/Agent Mary (Sean Hayes) – en stilig spion som förpassas till ett liv i West Hollywood, utan några spännande uppdrag, på grund av sin sexuella läggning.
Mary har dock inga planer på att låta sin talang gå till spillo, så under de efterföljande åren samlar han ihop ett gäng HBTQ-superspioner, samtidigt som han väntar på att få bevisa vad han faktiskt går för. Superteamets planer får sig en törn när de måste ta sig an ett nytt tillskott – heterosexuella Agent Buck (David Harbour).
"Q-Force" är en animerad komediserie som är fylld till bredden av action och äventyr.
Många stjärnor gör rösterna.
Skådespelarna i Hollywood tycks inte ha varit rädda för några eventuella kontroverser kring Q-Force, för det är många kända namn som gör rösterna till seriens karaktärer. På rollistan hittar vi bland annat skaparen Hayes, men också profiler som Wanda Sykes, Harbour och Gary Cole. Ytterligare röstskådespelare i serien är Patti Harrison, Gabe Liedman, Laurie Metcalf, Matt Rogers m.fl.
Oavsett om "Q-Force" med tiden kommer att ses som en fläck på HBTQ+-kartan eller en hyllning, så råder det inga tvivel om att intentionerna är goda. Stora delar av produktionen tillhör HBTQ+-communityn, så även om allt annat skulle gå fel har serien åtminstone slagit ett slag för en förbättrad representation i industrin. Huruvida innehållet bör ses som en hyllning eller kränkning lämnar vi i det här fallet till betraktaren.
LÄS OCKSÅ: 6 sevärda animerade vuxenserier