Netflix nästa stora svenska krimsatsning utspelar sig i en ”värld av våld”

Netflix nästa stora svenska krimsatsning utspelar sig i en ”värld av våld”

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 27 september 2024 kl. 08:42 | Publicerad 26 september 2024 kl. 17:33

Peter Grönlund gör nagelbitande serie på Netflix

Nu har Netflix presenterat en ny kommande storsatsning signerad Peter Grönlund. Nästa år kommer kriminalserien "Synden" till Netflix – ett nagelbitande mordmysterium på den svenska landsbygden.

Peter Grönlund är en av Sveriges mest spännande filmskapare med hyllade svenska filmer som Tjuvheder (2015) och Goliat (2018) på meritlistan – som båda kammade hem Guldbaggar – samt regi av den omåttligt populära serien Björnstad (2020).

I samband med Netflix presslunch på deras nya nordiska kontor i Stockholm presenterades Grönlunds nästa stora projekt – en svensk kriminalserie som gör avstamp i en generationsöverskridande fejd mellan bönder. Den kommande thrillerserien bär namnet Synden och har premiär på Netflix i Sverige någon gång 2025.

LÄS OCKSÅ: Höstens stora svenska TV-serie för alla som älskar krim

Peter Grönlund. Foto: Filmtopp Int.

Peter Grönlunds kriminalserie "Synden" kommer till Netflix

Netflix beskriver "Synden" som en "modern krim som utspelar sig i en osäkrad värld av våld och konflikter" och den gör avstamp i en släktfejd som har pågått över flera generationer.

När vi kliver in i Synden hittas en tonårspojke död och den briljanta men hetlevrade mordutredaren Dani (Krista Kosonen) paras ihop med den nyutexaminerad kollegan Malik (Mohammed Nour Oklah) för att lösa fallet. Utredningen tar dem till en patriarkal håla på den skånska landsbygden. Dani har en personlig koppling till offret och de inblandade familjerna, som sätter en klocka på utredningen. Lyckas inte Dani och Malik gå till botten med vad som har hänt inom en viss tid, planerar de att ta saker och ting i egna händer.

Under presentationen av den nya kriminalserien berättar Grönlund att han pitchade flera projekt för Netflix, men att Synden var det som låg honom närmast hjärtat, och dessutom resonerade mest med Netflix. Själv beskriver han Synden som en serie som är en mix av "krim, thriller och även väldigt karaktärsdriven, om människor och relationer". Han säger att är "väldigt intresserad av de mänskliga värderingarna" i berättelsen och att han alltid vill bjuda in tittaren till specifika världar i sina verk.

LÄS OCKSÅ: Tittarna har precis upptäckt ”förkrossande” bra kriminalserie på Netflix

Traditionell Nordic noir och det karaktärsdrivna är dessutom inte det enda han mixat under produktionen. En mix var något han eftersträvade i castingprocessen, vilket resulterat i en rollbesättning som inkluderar såväl amatörer som etablerade skådespelare. Grönlund menar att "illusionen" av en berättelse blir komplett när amatörer från världen som skildras kombineras med professionella skådespelare.

– När det funkar gör de varandra bättre, säger Grönlund.

Utöver nämnda Kosonen och Nour Oklah finns även Peter Gantman med i en bärande roll.

Filmtopp håller dig uppdaterad om senaste nytt på Netflix.

LÄS OCKSÅ: Sista chansen: “En av tidernas bästa dramakomedier“ lämnar snart Netflix

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL