Netflix-filmen tittarna inte vågar se klart – har du sett skräckfilmen?

Netflix-filmen tittarna inte vågar se klart – har du sett skräckfilmen?

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
19 juli 2024 kl. 10:00

Rysaren traumatisera tittare

Filmtopp tipsar om en skräckfilm på Netflix som flugit under mångas radar, men som tycks skärra tittarna som hittar till den. Några av dem lyfter fram filmen som "traumatiserande" och så läskig att den är svår att ta sig igenom.

På senare år har Netflix satsat allt mer på skräckfilmer och det har blivit en och annan lyckad sådan. Streamingtjänsten är hem till allt från globala succéer som Bird Box (2018) till kritikerrosade pärlor som Greven (2023). Utöver dessa finns det också en hel del guldkorn till rysare som det inte snackas om lika mycket.

Ingen annan streamingtjänst lanserar titlar lika flitigt som Netflix och följaktligen försvinner en del titlar i mängden innan de hinner få ordentlig spridning. En sådan film är en found-footage-skräckis med en förmåga att verkligen skrämma dem som hittat till den.

LÄS OCKSÅ: Obehaglig Netflix-film från 2020 har blivit en snackis på nytt

Incantation
Foto: Netflix.

Skräckfilmen Incantation lämnar Netflix-publiken traumatiserad

År 2022 kom den mystiska skräckfilmen Incantation till Netflix – utan att göra något större väsen av sig. Filmtopp var mer eller mindre ensamma om att recensera filmen på den svenska marknaden och i myllret av andra premiärer fick den aldrig någon större spridning. Åtminstone inte utanför sitt hemland, där den gjorde stor succé som en av de mest framgångsrika skräckfilmerna någonsin.

Den relativt okända rysaren är en taiwanesisk film som följer en mamma med en historia av mental ohälsa och hennes dotter. Efter att ha trott sig ha en förbannelse vilande över sig blev mamman inskriven på mentalsjukhus och när hon i början av filmen skrivs ut återfår hon vårdnaden av sin dotter. För att ta igen åren de förlorat tillsammans börjar mamman filma deras vardagsliv, så att de inte ska missa en sekund och för att dottern ska ha något fint att se tillbaka på när hon är vuxen. Den fina idén förvandlas istället till en dokumentation av en mardröm när ondskans mörka krafter gör sig påminda igen.

Incantation är fylld till bredden med mysterier i form av gåtor, filosofiska frågor och mindgames som lämnar en obehagskänsla hos tittaren.

LÄS OCKSÅ: Nya filmer och serier på Netflix i juli 2024

Netflix-filmen tittarna inte vågar se klart – har du sett skräckfilmen?
Foto: Netflix.

Filmen har fått ett blandat mottagande, med en del kritik mot karaktärsutvecklingen och själva handlingen, men en sak de flesta verkar vara överens om är att filmen åtminstone är riktigt läskig. Meningarna är som sagt delade, även bland de som diskuterar filmen på sociala medier, men många av dem har skärrats rejält av filmen.

– Den som föreslog att jag skulle titta på det här, må du brinna i helvetet!!! Jag har trypofobi (fobi för hål) och det kröp över hela min kropp när jag såg den, skriver en traumatiserad Facebook-användare.

– Väldigt obehaglig och [jag] kunde inte sova ordentligt efter att ha sett klart det, skriver en annan.

– Det är natt där jag är så jag slutade titta när jag kände obehaget, erkänner en tredje.

– Galet läskig, slår en användare kort och gott fast på X (f.d. Twitter).

"Incantation" på Netflix verkar inte falla riktigt alla i smaken, men att filmen är något utöver det vanliga råder det ingen tvekan om.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL