”Motbjudande” Netflix-film gör succé efter fyra år – har koppling till Trump

”Motbjudande” Netflix-film gör succé efter fyra år – har koppling till Trump

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
25 juli 2024 kl. 14:20

Sågad film med Amy Adams och Glenn Close

En kritiserad Ron Howard-film från 2020, med stjärnor som Amy Adams och Glenn Close i rollerna, gör just nu succé på Netflix. En av anledningarna till filmens nyfunna framgång är en oväntad koppling till Donald Trump.

I regel är det de allra senaste filmerna som tar sig in på Netflix topplistor över de mest sedda titlarna, men undantag för några storfilmer som streamingtjänsten då och då gör tillgängliga.

Därför blev många förvånande när Netflix under veckan presenterade den senaste veckans tio mest sedda filmerna i världen och en av tjänstens original från 2020 fanns med på listan. Än mer förvånande är dess närvaro med tanke på att den aldrig blev någon större snackis när den kom och att den sågades rejält när den kom ut.

Så varför har den hånade filmen blivit en succé nu? Svaret stavas (till viss del) Donald Trump.

LÄS OCKSÅ: Tittarna får inte nog av sågad Netflix-thriller

”Motbjudande” Netflix-film gör succé efter fyra år – har koppling till Trump
Glenn Close och Amy Adams i "Hillbilly Elegy". Foto: Netflix.

”Motbjudande och påkostat fattigdomssafari” – nu gör avskydda Netflix-filmen succé

Det är inte en överdrift att påstå att kritikerna generellt avskydde Ron Howard-regisserade Hilbilly Elegy från 2020. Hos Rotten Tomatoes och Meta Critic, sajterna som omvandlar professionella kritikers recensioner och sammanställer dem till ett betyg, har dramat usla 25 % (Rotten Tomatoes) och undermåliga 38 av 100 (Meta Critic).

Många av kritikerna var inte nådiga mot filmen, där storstjärnor som Amy Adams och Glenn Close spelar bärande roller. En aktör som inte höll igen var Toisto som beskriver filmen som "ett motbjudande och påkostat fattigdomssafari, där vi kan titta en stund på de mindre lyckosamma från distans, innan vi kör vidare och glömmer dem helt och hållet". Inside Hook undrar kort och gott: "Varför valde Amy Adams och Glenn Close att medverka i en så dålig film?" The Atlantic menar i sin tur att det är "en av årets sämsta filmer" 2020.

Handlingen i filmen kretsar kring en juridikstudent som tvingas återvända till sin hemstad i Ohio efter ett brådskande telefonsamtal. Där måste han bemöta det faktum att han aspirationer krockar med flera generationers historia inom hans egen familj.

Det ska sägas att filmen uppskattades betydligt mer av publiken än kritikerna. På IMDb har filmen dugliga 6,7 av 10 i betyg och publikbetyget på Rotten Tomatoes är respektabla 81 %.

LÄS OCKSÅ: Nya filmer och serier på Netflix i augusti 2024

Skriven av Donald Trumps närmaste

"Hillbilly Elegy" är ursprungligen en självbiografisk historia skriven av författaren J.D. Vance. Låter namnet bekant? Då kan det vara för att Donald Trump så sent som den 15 juli utsåg just Vance till sin vicepresidentskandidat.

Det politiska fokuset som nu riktas mot Vance till följd av Trumps utnämnande får också ses som den främsta anledningen till att filmen först nu, fyra år efter debuten, tagit sig in på Netflix globala topp 10-lista över de mest sedda filmerna för första gången. Hillbilly Elegy placerade sig under den senaste veckans mätning på plats åtta.

LÄS OCKSÅ: Netflix med reklam lockar allt fler – 45 % väljer numera alternativet

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL