KLART: Då släpps Helikopterrånet – Netflix svenska storsatsning

KLART: Då släpps Helikopterrånet – Netflix svenska storsatsning

  • Netflix
Eric Diedrichs
14 augusti 2024 kl. 10:32

Regisseras av Daniel Espinosa

Svenska "Helikopterrånet" chockerade hela världen 2009. Nu avslöjar Netflix när deras påkostade filmatisering släpps som TV-serie.

Netflix bekräftar i dag att Helikopterrånetf år global premiär under senhösten. Serien är baserad på verkliga händelser och berättar historien om den minutiösa planering, uppfinningsrikedom och nerv som krävdes för att genomföra ett av historiens mest vågade och spektakulära brott. Genom att gå långt utöver allt som tidigare berättats om denna ökända händelse får vi se hur det kanske gick till.

Detta handlar Helikopterrånet om

En tidig septembermorgon 2009 riktades världens blickar mot en liten Stockholmsförort. En helikopter landade på taket till landets säkraste värdedepå och polisen kunde bara se på när rånarna försvann med flera miljoner kronor i byte. Inte ett enda skott avlossades. Helikopterrånet är en karaktärsdriven och känslosam berättelse om broder- och faderskap, men kanske mest av allt; en storslagen och intensiv saga om att vinna eller förlora allt.

Rånet blev en världsnyhet och beskrevs som något hämtat ur filmens värld. Att Netflix valde att filmatisera händelsen är med andra ord inte särskilt förvånande.

Stillbild på Ronnie Sandahl och Daniel Espinosa som kollar in i kameran.
Ronnie Sandahl och Daniel Espinosa ligger bakom "Helikopterrånet". Foto: Gustaf Kumlin/Netflix

Daniel Espinosa regisserar

Det var med Snabba Cash som Daniel Espinosa fick sitt stora genombrott. Därefter har han regisserat flera Hollywoodfilmer och arbetat med några av världens största skådespelare. I en intervju med FIlmtopp, redan under lanseringen av Morbius, avslöjade regissören att han arbetar på svenska projekt. Nu gör han Sverige-comeback med både Helikopterrånet och Madame Luna.

Helikopterrånet är skriven av Ronnie Sandahl, som har legat bakom framgångar som Svenskjävel (2014), Borg (2017) och Tigrar (2020). På rollistan syns bland andra Mahmut Suvakci, Ardalan Esmaili, Iskra Kostic, Dejan Milacic, Erik Svedberg-Zelman, Vic Carmen Sonne, Johanna Hedberg och Wim Elfwencrona.

"Helikopterrånet" har premiär den 22 november på Netflix.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL