Filmtopp varnar: Netflix nya äventyrssatsning är en gigantisk ”besvikelse”

Filmtopp varnar: Netflix nya äventyrssatsning är en gigantisk ”besvikelse”

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
16 september 2024 kl. 09:07

En ”besvikelse” som tittarna kastar sig över

Netflix fortsätter att kvalitetsmässigt svaja när det kommer till originalproduktionerna. Den senaste storsatsningen sågas av kritiker och tittare – men det hindrar inte de sistnämnda från att kasta sig över filmen.

Netflix bevisar gång på gång att en film inte måste genomsyras av kvalitet för att bli en framgång. Den senaste tiden har de släppt en stor mängd produktioner som fått motstå rejäl kritik, många gånger från såväl recensenter som tittare. Trots det lyckas dessa titlar leta sig in på streamingtjänstens topplista.

Nu har Netflix gjort det igen med äventyrssatsningen Uglies – ett sci-fi-äventyr riktat mot unga vuxna som utspelar sig i en dystopisk framtid där alla 16-åringar tvingas genomgå en omfattande operation för att bli "vackra". I centrum av berättelsen hittar vi Tally, som verkligen trånar efter att få genomgå sin egen operation. Men i när en nära vän till henne inte dyker upp på sin 16-årsdag blir det upp till Tally att hitta henne, och i processen tvingas hon snart ifrågasätta allt hon trodde att hon visste.

Filmen har en rollbesättning bestående av några av världens just nu hetaste unga skådespelare, såsom Joey King (Bullet Train, Kissing Booth), Chase Stokes (Outer Banks), Keith Powers (The Perfect End) och Brianne Tju (High School, Jag vet vad du gjorde förra sommaren).

De populära skådespelarna tillsammans med en generisk men lättsmält handling har gjort att Uglies snabbt tagit sig in på Netflix topplista över de mest sedda filmerna efter premiären förra veckan. Men det är, som sagt, inte utan en stor mängd sågningar på kuppen. 

Filmtopp varnar: Netflix nya äventyrssatsning är en gigantisk ”besvikelse”
Foto: Netflix.

Netflix-filmen Uglies kallas för en stor ”besvikelse”

Kritiken mor "Uglies" har inte varit nådig och det speglar sig i betygen på de stora filmsajterna. På IMDb är betyget i skrivande stund inte katastrofalt men ändå undermåliga 5,0 av 10. I den här potten finns det flera användare som är rejält kritiska: 

– Alltså, den här filmen är en sådan besvikelse. Den är så, så dålig, skriver en användare. 

– Det är chockerande hur mycket nonsens de kan stapla på varandra. Dialogerna är plågsamma, och handlingen är svår att titta på, skriver en annan.  

– Handlingen försöker greppa efter något form av djup men faller till slut platt med endimensionella karaktärer, skriver en tredje.

Liknande ser det ut bland tittarbetyget på Rotten Tomatoes, där 53% uppskattar filmen men där övriga 47% går hårt åt allt från manuset till specialeffekterna i filmen. Ännu hårdare går kritikerna åt den. Endast 19% av dem har delat ut ett positivt betyg till filmen och motsvarande Metascore hos Metacritic ligger på 34 av 100.

– Med ett svagt manus och hackig klippning kämpar Uglies för att väcka sin dystopiska värld till liv, vilket slösar bort potentialen hos både skådespelarensemblen och källmaterialet, skriver We Got This Covered

– Allt med Uglies är mediokert. Inte tillräckligt dåligt för att vara kultigt, men heller inte tillräckligt djupt, provocerande eller visuellt imponerande för att motivera fler kapitel i berättelsen, skriver Chicago Sun-Times.

– Ett skolboksexempel på vad som händer när filmer behandlas som innehåll, något för att fylla en kvot, snarare än något att tänka på eller njuta av, skriver The Wrap.

Tuff period för huvudrollsinnehavaren Joey King

Tidningen TV Guide skriver att filmen är en “besvikelse” och ”ett platt försök på ett dystopiskt drama”Screen Rant påpekar att filmen bygger vidare på huvudrollsinnehavaren Joey Kings usla form. Hennes fyra senaste produktioner har alla misslyckats med att få en godkänd kritikerpoäng på Rotten Tomatoes.

Filmtopp sållade sig till skaran som inte uppskattade filmen och delade ut en "barmhärtig" tvåa i betyg i sin recension.

"Uglies" finns att streama på Netflix – men se den på egen risk.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL