En av 90-talets bästa kriminalfilmer lämnar Netflix: ”Riktigt välgjord”

En av 90-talets bästa kriminalfilmer lämnar Netflix: ”Riktigt välgjord”

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 08:47 | Publicerad 15 oktober 2024 kl. 08:45

Sevärd polisthriller med storstjärnor

Ibland måste man blicka några årtionden bakåt i tiden för att hitta de riktigt sevärda filmerna. En sådan finns just nu på Netflix – men bara till månadsslutet. Passa på att se Samuel L. Jackson och Kevin Spacey i "Förhandlaren" innan det är för sent.

Det kom en del riktigt sevärda kriminalfilmer under 90-talet, med hyllade titlar som De misstänkta (1995), Seven (1995), De hänsynslösa (1992), Natural Born Killers (1994) och Maffiabröder (1990) som exempel på de mest framstående.

En film i genren som uppskattades när den kom, men som kanske glömts bort något i den hårda 90-talskonkurrensen är Förhandlaren (org. titel: "The Negotiator") från 1998. Förhandlaren är en kriminalthriller som främst utmärker sig med fantastiskt skådespel från sina två huvudrollsinnehavare, Samuel L. Jackson och Kevin Spacey.

Handlingen i filmen följer två skickliga gisslanförhandlare för polisen. En av dem (Samuel L. Jackson) står anklagad för mord och i ett desperat försök att bevisa sin oskuld köper han sig tid genom att själv ta gisslan. Den andre (Kevin Spacey) dyker upp för att förhandla med honom.

"Förhandlaren" finns just nu på Netflix, men filmen lämnar tjänsten efter den 30 oktober, så passa på medan du har chansen.

LÄS OCKSÅ: Populär kriminalserie är tillbaka med nya avsnitt på SVT Play

En av 90-talets bästa kriminalfilmer lämnar Netflix: ”Riktigt välgjord”
Foto: Warner Bros.

"Förhandlaren" lämnar Netflix: ”En av tidernas mest underskattade filmer”

Som tidigare nämnt har Förhandlaren inte fått lika mycket uppmärksamhet som många av sina 90-talskonkurrenter, men det råder ingen tvekan om att det är en mycket uppskattad film. På IMDb har filmen stabila 7,3 i betyg och på Rotten Tomatoes är det 74% av kritikerna och 79% av tittarna som har positiva upplevelser av filmen.

Bland kritikerna tycks konsensusen vara att det är främst Samuel L. Jackson och Kevin Spacey som höjer filmen med sina suveräna insatser, men bland tittarna är de generella lovorden fler.

– En av tidernas mest underskattade filmer. Bara fantastisk! skriver en tittare i sitt omdöme på Rotten Tomatoes.

– En klassisk thriller. Allt är riktigt välgjort, skriver en annan.

– En fullständigt fantastisk film. Spännande från början till slut, tycker ytterligare en.

Förhandlaren är regisserad av F. Gary Gray (Straight Outta Compton, Fast & Furious 8) och i rollerna vid sidan om filmens två stora stjärnor ser vi Paul Giamatti, Ron Rifkin och David Morse m.fl.

"Förhandlaren" finns att streama på Netflix t.o.m. den 30 oktober.

Utforska Filmtopp.se för fler intressanta tips.

LÄS OCKSÅ: Psykologisk thriller baserad på Håkan Nessers bok kommer på bio i december

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL