Amy Deasismont och Filip Berg om nya Strul på Netflix: ”Inte en exakt kopia”

Amy Deasismont och Filip Berg om nya Strul på Netflix: ”Inte en exakt kopia”

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
02 oktober 2024 kl. 16:00

Björn Skifs-klassikern i ny förpackning

I veckan är det premiär för Netflix-filmen "Strul", en remake av Björn Skifs kultrulle med samma namn från 1988. Filmtopp har pratat med Filip Berg och Amy Deasismont om den nya filmen.

Den 3 oktober släpper Netflix sin nya svenska satsning, Strul. Långfilmen med Filip Berg i huvudrollen och skådespelare som Amy Deasismont och Eva Melander på rollistan är en nyversion av kultfilmen med samma namn från 1988. I originalet var det Björn Skifs som spelade huvudrollen, men nu är det alltså Filip Bergs tur försöka rädda sitt skinn i rollen som Conny efter att ha dömts för ett mord han inte begått.

Tidigare i år fick Filmtopp chansen att sätta sig ned med Filip Berg och Amy Deasismont för att prata om nya Strul och deras känslor kring att ta sig an en så älskad titel.

LÄS OCKSÅ: Alla nya svenska filmer hösten 2024 – Strul, Jönssonligan, Äkta skräck m.fl.

Filip Berg och Amy Deasismont. Foto: Filmtopp Int.

Amy Deasismont och Filip Berg om att göra remake på en kultfilm

Det är många gånger ett förrädiskt uppdrag att ta sig an en remake. Å ena sidan går det att rida på en redan existerande framgångsvåg, men å andra sidan bjuder sagda framgång ofta in till ovälkomna jämförelser och förväntningar. Inte minst när det kommer till kultfilmer med samma status som Strul.

Den nya filmens två stjärnor, Filip Berg och Amy Deasismont, är väl införstådda med hur snårigt det kan vara att spela in en nyversion av en älskad film, men de verkar i stor utsträckning ha tagit sig an sin film som någonting nytt – men inte utan att känna respekt för projektets rötter.

– Det här är inte en exakt kopia på originalet, men det känns ju också roligt att gå in i något som på ett sätt redan existerar och som nu ska finnas på ett nytt sätt.

Filip menar dessutom att det är en typ av berättelse som lämpar sig väl för att spelas in på nytt.

– När jag fick förfrågan om att vara med i det här projektet så såg jag om gamla Strul och jag blev så tagen av att, fan vad det här är en briljant setup.

Filmens premiss menar Berg är "väldigt filmvänlig" och han kokar ned den till att "en person blir anklagad, misstänkt och dömd för ett brott som han inte har begått, och sen är det bara styrfart framåt".

– Jag tyckte det var logiskt att göra en remake på Strul.

LÄS OCKSÅ: Nya filmer och serier på Netflix i oktober 2024

Det är en tydlig och tidlös premiss som fungerar utmärkt att förnya, och att Netflix nyversion tar berättelsen in i samtiden stillar de två stjärnornas nervositet kring att göra en remake av en så uppskattad film.

– Vi tror väl på något sätt att i och med att det inte är en copy paste på den förra, så blir det ju som att titta på en ny film också, menar Amy.

Filip håller med och betonar att det gått över 35 år sedan originalet kom ut, vilket öppnar för en publik som inte behöver fastna i jämförelsefällan.

– Jag tror att man kan hitta en publik som inte alls har en relation till originalet, så det gör väl förhoppningsvis att det funkar med en remake. Och som Amy säger, det hade varit läskigare ifall vi hade försökt härma bildruta för bildruta [...] Men vi tar in den i modern tid och gör vår take på det.

"Strul" med Filip Berg och Amy Deasismont finns att streama på Netflix fr.o.m. den 3 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL