Möt Harry Potter-regissörernas andra verk

Möt Harry Potter-regissörernas andra verk

Uppdaterad 20 mars 2024 kl. 15:11 | Publicerad 17 november 2016 kl. 11:33
Harry Potter
Harry Potter

Harry Potter-världen tycks inte vara i närheten av att dö ut trots att den officiella film- och bokserien har varit över i några år. Fantastiska vidunder och var man hittar dem är nu bioaktuell och miljontals fans kan återigen träda in i ett universum med trollstavar, basilisker och boggarts. För är det något som Harry Potter-serien har så är det trogna fans.

Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur förtrollande böckerna har varit för en hel generation och filmerna svek heller oftast inte. Det var visserligen en filmserie med en väldigt fluktuerande ton, men i och med hela fyra olika regissörer bytte av varandra är det förlåtligt.

Stafettpinnen hann hamna hos Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell och långköraren David Yates innan filmserien tog slut och det är regissörer som skiljer sig från varandra på väldigt många sätt. En sak har de dock gemensamt: de har inte bara gjort Harry Potter-filmer.

Jag slår gärna ett slag för att man ska plöja igenom filmerna från de regissörer man tycker om, så här kör vi ett djupdyk bland några fantastiska, några klassiska och några helt enkelt bara förvånande filmer som Harry Potter-regissörerna har regisserat – utanför Harry Potters värld.

Pixels (2015)

pixels

Vi växte alla upp med Chris Columbus. Han är mannen bakom de två första Harry Potter-filmerna: De vises sten och Hemligheternas kammare och han är också en av de jag tycker mest om bland Harry Potters alla regissörer. Detta eftersom han på något sätt lyckades fånga den magi som en sådan värld bör erbjuda. De två första filmerna är betydligt ljusare, mer klassiskt filmiska och mer oskyldiga i sin ton och det är något jag uppskattar.

Chris Columbus har annars skrivit manus till filmer som Ensam hemma, Gremlins och The Goonies, men han har aldrig regisserat lika slagkraftiga filmer. Mest spännande är kanske faktumet att han skapade floppen Pixels från 2015, en science fiction-film med Adam Sandler i huvudrollen som handlar om välkända figurer från gamla tv-spel attackerar New York och bekämpas av datornördar. Från trolleri till tv-spel alltså: Livet tar oväntade vändningar.

Gravity (2013)

Gravity

Jag hade kanske gjort ett utspel om Alfonso Cuaróns hyllade "Din morsa också" om det inte vore för att jag pinsamt nog aldrig har tagit mig i kragen och sett den. Men det finns i vilket fall som helst ett par pärlor att välja bland bland den mexikanska regissörens verk.

Alfonso Cuarón regisserade fanfavoriten Harry Potter och Fången från Azkaban och var med andra ord den som introducerade den mörka, mer mogna tonen i Harry Potter-universumet. Han är också kanske listans mest omtalade regissör.

Det är kanske svårt att tro när man ser den, men han regisserade dessutom den fantastiskt spännande rymdfilmen Gravity med Sandra Bullock och George Clooney i huvudrollerna – Harry Potter-serien fick härmed med andra ord en väldigt kompetent person bakom spakarna och det märktes.

Donnie Brasco (1997)

9f10b0c4edb406050fbb151f478b2573-donniebrasco2

Britten Mike Newell regisserade "Den flammande bägaren", en film som jag älskade när jag var ung och naiv men som tyvärr har störtdykt och råkat göra magplask i mina ögon sedan dess. Kanske beror det på en spretig vision? Mike Newell är nämligen verkligen inte ensidig; han har många gånger pratat om hur Bollywood-filmer har inspirerat honom, han har gjort filmer om hästar och han har dessutom regisserat bland annat Fyra bröllop och en begravning samt Prince of Persia.

Bäst av alla är nog maffiafilmen Donnie Brasco från 1997, med Al Pacino och Jonny Depp.

The Legend of Tarzan (2016)

tarzan

David Yates måste älska Harry Potter. Han tog över stafettpinnen i och med den något knackiga "Fenixorden" och gjorde alla filmer därefter. Nu verkar det dessutom som att han ska göra en serie av Fantastiska vidunder och var man hittar dem också.

Yates är något av en hit-and-miss. Halvblodsprinsen och Dödsrelikerna del 2 är fenomenala medan hans andra filmer inte träffar mig lika hårt. Han är dessutom lite av ett mysterium, då Harry Potter och Fenixorden är den första långfilmen han skapade. Sedan dess har det varit trollkarlar och häxor för hela slanten fram till den inte allt för väl mottagna The Legend of Tarzan från i år. En sak är i alla fall säker – vi har nog en hel del stora titlar kvar att vänta på från David Yates.

Vilken Harry Potter-regissör är din favorit?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL