Morgan Freeman erkänner – gjorde den hatade storfilmen för pengarna

Morgan Freeman erkänner – gjorde den hatade storfilmen för pengarna

Emil Oscar Rasmussen
18 juli 2024 kl. 13:00

Inte alltid det kreativa som lockar med ett projekt

Att de största filmstjärnorna får bra betalt för sina roller är ingen hemlighet och ibland är det till och med lönen som lockar mest med ett projekt. Morgan Freeman avslöjar att det var fallet med en av hans mest avskydda filmer.

En Oscar och cirka 150 roller, varav några i filmer som tillhör tidernas mest uppskattade – Morgan Freeman har en karriär i ryggen som de flesta bara kan drömma om. Med filmer som Nyckeln till frihet (1995), Seven (1995), Christopher Nolans Batman-trilogi och många, många fler har Freeman skrivit in sig i historieböckerna som en av de allra bästa.

Men med tanke på hur flitigt Morgan Freeman har arbetat under sin långa och imponerande karriär är det oundvikligt att även en och annan flopp letat sig in i filmografin. I vissa fall stöter produktionerna på utmaningar som stoppar filmerna från att uppnå sin fulla potential, men i andra fall kan det handla om att ambitionsnivån helt enkelt inte är på topp utan att de snarare är ses som ekonomiskt smarta projekt för de medverkande.

I en tidigare intervju pekar Morgan Freeman specifikt ut en av sina mest kritiserade filmer som ett uppdrag för bankkontot snarare än kreativ tillfredsställelse.

LÄS OCKSÅ: Morgan Freeman hatar Nyckeln till frihet: ”Sluta prata om den”

Morgan Freeman erkänner – gjorde den hatade storfilmen för pengarna
Foto: Warner Bros.

Morgan Freeman avslöjar – gjorde Stephen King-filmen för lönechecken

I en av Morgans Freemans filmer från tidigt 2000-tal slog sig regissören och manusförfattaren Lawrence Kasdan (Rymdimperiet slår tillbaka, Jakten på den försvunna skatten) ihop med manusförfattaren William Goldman (Bleka dödens minut, Alla presidentens män, Butch Cassidy och Sundance Kid) för att göra en Stephen King-adaption med Morgan Freeman i en av rollerna.

Kasdan, Goldman, King och Freeman låter på pappret som en framgångsgaranti, men så blev det verkligen inte i det här fallet. Filmen de skapade tillsammans var Drömfångare (2003) och den ratades helt av såväl kritikerna som publiken. På Rotten Tomates har den usla 28 procent positiva omdömen bland kritikerna och hos Meta Critic ytterst mediokra 35/100 i betyg, medan tittarna ger den snittbetyget 5,5 på IMDb och 35 procent på Rotten Tomatoes.

Det går med andra ord att slå fast att Drömfångare är ett av de stora bottennappen i karriärerna för samtliga av de fyra ovan nämnda giganterna. För Morgan Freeman var floppen kanske inte lika överraskande som för de andra. Han har nämligen erkänt att det var pengarna som lockade med projektet snarare än innehållet.

LÄS OCKSÅ: Skådespelaren Morgan Freeman vägrar att arbeta med: ”Vad är ditt problem?”

Morgan Freeman erkänner – gjorde den hatade storfilmen för pengarna
Foto: Warner Bros.

Redan i anknytning till premiären av Drömfångare avslöjade Freeman att siffrorna på bankkontot var en huvudsaklig anledning till att han tog sig an filmen. Black Film frågade då filmstjärnan om Dreamcatcher var en alienfilm, psykologisk film eller vänskapsfilm i första hand. Freemans svar?

– Om jag skulle säga en lönecheck?

Det är oklart hur mycket av glimten som fanns i Morgan Freemans öga när han svarade sådär, men helt skämtsamt verkar det inte ha varit. I samma intervju verkar han exempelvis väldigt förvånad när intervjuare säger att de uppmärksammade ögonbrynen på Freemans karaktär, som förlöjligades av många, såg bra ut.

– Gillar du det? Välsigne dig, säger Freeman om intervjuarens åsikt.

"Drömfångare" handlar om en grupp vänner som under en campingresa upptäcker att platsen de tagit sig till för resan är hemsökt av något utomjordiskt. Freeman spelar colonel Abraham Curtis i filmen, som är ansvarig för en grupp elitsoldater specialiserade på det utomjordiska. I filmen medverkar även Damian Lewis, Jason Lee, Thomas Jane, Timothy Olyphant och Donnie Wahlberg m.fl.

LÄS OCKSÅ: Jim Carrey tyckte det var ”väldigt obekvämt” att jobba med Morgan Freeman

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL