Svenskarna älskar skräckfilmen som kritikerna hatar – etta på topplistan

Svenskarna älskar skräckfilmen som kritikerna hatar – etta på topplistan

  • Max
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 08:51 | Publicerad 02 september 2024 kl. 08:50

Tittarna kastar sig över Shyamalans film

Tidigare i år gjorde Ishana Night Shyamalan, dotter till M. Night Shyamalan, långfilmsdebut med skräckfilmen "The Watchers". Trots en del sågningar kastar sig svenskarna just nu över filmen.

Det är inte alltid som kritikerna och publiken tycker samma sak, vilken skräckfilmen The Watchers tycks vara ett bevis på. Åtminstone i Sverige. När filmen kom fick den ett väldigt blandat betyg och i flera fall var till och med sågen framme, som i Filmtopps recension, där betyget landade på en enslig etta.

Trots detta gör filmen just nu succé på streamingtjänsten Max, där den under de senaste dagarna har toppat listan över de mest sedda filmerna, och det med konkurrens från nyligen släppta storfilmer som Furiosa: A Mad Max Saga.

Skräckfilmen The Watchers är regisserad av Ishana Night Shyamalan och låter namnet bekant är det för att Ishana är dotter till plot twist-mästaren M. Night Shyamalan. Filmen är Ishanas långfilmsdebut, men tidigare skrivit, producerat och regisserat den hyllade serien Servant (2021–2023) på Apple TV+.

LÄS OCKSÅ: Nya filmer och serier på Max i september 2024 – Över Atlanten, The Penguin m.m.

Svenskarna älskar skräckfilmen som kritikerna hatar – etta på topplistan
Foto: Warner Bros.

Kritiserade "The Watcher" älskas av tittarna på Max just nu

"The Watcher" är en mystisk fantasyskräckfilm som följer en ung kvinna som blir strandsatt i en skog, där hon söker skydd hos tre främlingar, men fristaden visar sig snart vara allt annat än just det. De tre främlingarna iaktas och förföljs varje natt av mystiska varelser. I huvudrollen ser vi Dakota Fanning.

I sin kritik gick Filmtopp så långt som att kalla filmen för ett "haveri". Tittar vi på recensionerna på Rotten Tomatoes, där det samlade kritikerbetyget just nu ligger på klena 32% är många inne på samma spår. En röd tråd bland kritiken är att filmen ifrågasätts för hur ofta den bryter mot den dramaturgiska grundpelaren "show, don't tell", och förklarar med klumpig dialog vad som pågår istället för att visa det för tittaren.

– Den plötsliga attacken av exposition undanröjer det enda lilla investeringen i karaktärerna som filmen hade gjort sig förtjänt av, skriver indieWire.

– Ett ojämnt berättande och brist på spänning resulterar i en lustig skräcksaga som inte riktigt litar på att publiken kan hänga med, menar Bloody Disgusting.

Det är som sagt inte alla som är lika negativt inställda till filmen och bland kritiker och tittare som faktiskt uppskattar den lyfts bland annat Dakota Fannings insats fram som en positiv aspekt. Just nu har filmen 5,7 av 10 i betyg på IMDb, vilket gör den till en riktig vattendelare.

På vilken sida ställer du dig?

"The Watchers" finns att streama på Max.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL