ANNONS Innehållet presenteras av Max
Därför är ”The Penguin” höstens mest efterlängtade serie

Därför är ”The Penguin” höstens mest efterlängtade serie

  • Max
Filmtopp
Uppdaterad kl. 06:26 | Publicerad 18 september 2024 kl. 00:01

Den 20 september är det äntligen dags att återvända till Gotham City och det med storsatsningen ”The Penguin” – dramaserien om den ikoniske Batman-skurken Oswald ”The Penguin” Cobblepot. I huvudrollen syns en oigenkännlig Colin Farrell.

Efter framgångarna med Matt Reeves trefaldigt Oscarsnominerade storfilm The Batman (2022), fortsätter Warner Bros. Discovery att expandera sitt Batman-universum. Snart är det premiär för The Penguin, en dramaserie i åtta delar om ”Läderlappens” ikoniske motståndare ”The Penguin” (även kallad ”Pingvinen”).

Colin Farrell återvänder i rollen

När The Batman gick upp på bio möttes publiken av en ung och oerfaren Bruce Wayne (Robert Pattinson), som precis börjat ta sig an rollen som ”Batman” i ett korrupt Gotham i förfall. Hans huvudsaklige motståndaren må ha varit seriemördaren ”The Riddler” (även kallad “Gåtan”) – exemplariskt spelad av Paul Dano – men även andra ikoniska Batman-skurkar figurerade under den tre timmar långa speltiden; däribland Carmine Falcone (John Turturro), ”The Joker”/”Jokern” (Barry Keoghan) och ”“The Penguin” (Colin Farrell).

Att den sistnämnda karaktären gestaltades av den Oscarsnominerade Colin Farrell hade nog ingen märkt om det inte vore för alla skriverier om produktionen. Med hjälp av ett förstklassigt smink- och maskarbete är nämligen den irländske stjärnan så gott som oigenkännlig i rollen som gangsterkungen Oswald ”The Penguin” Cobblepot. Även sättet han för sig på är radikalt annorlunda från vad vi har sett i tidigare titlar som After Yang (2022), The Killing of a Sacred Deer (2017) och True Detective (2015). 

Nu återvänder den tvåfaldigt Golden Globe-belönade skådespelaren som ”The Penguin” i TV-serien med samma namn – och denna gången är det han och inte ”The Dark Knight” som är i fokus.

Därför är ”The Penguin” höstens mest efterlängtade serie
Foto: Warner Bros. Discovery.

Detta handlar “The Penguin” om

The Penguin är en direkt fortsättning till The Batman och tar vid en vecka efter den hisnande finalen i filmen. Serien beskrivs som ett krimdrama, som skildrar Oswald Cobbs kamp för makt och kontroll över Gotham City. Men han möter motstånd i Sofia Falcone (Cristin Milioti) – en psykopatisk seriemördare som, efter att ha släppts ut ur Arkham Asylum, vill ta över pappa Carmine Falcones imperium. 

Serien är skapad av Lauren LeFranc, som har legat bakom framgångar som Chuck (2007-2012), Agents of S.H.I.E.L.D. (2013-2020) och Impulse (2018-2019). De tre första avsnitten regisseras av tvåfaldigt Emmy-nominerade Craig Zobel, som tidigare har regisserat serier som Mare of Easttown (2021), Westworld (2016-2022) och The Leftovers (2014-2017), samt filmer som kritikerhyllade Compilance (2012) och den kontroversiella skräcksatiren The Hunt (2020). Sedan tidigare är det också känt att Matt Reeves är involverad som exekutiv producent, men om han kommer att regissera några avsnitt återstår att se.

En serie som måste upplevas

Med en stjärna som Colin Farrell i huvudrollen, en skicklig serieskapare som Lauren LeFranc vid rodret och med Matt Reeves som direkt involverad i produktionen är The Penguin en serie som helt enkelt bara måste upplevas. Dessutom sägs det att den kommer att leda upp till händelserna i nästkommande film, The Batman Part II, som förväntas att ha premiär nästa år. Att publiken sitter som på nålar är med andra ord inte särskilt konstigt.

”The Penguin” har premiär fredag 20 september på Max, därefter släpps ett avsnitt i veckan på måndagar med start 30 september.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL