Lördagstips: Skruvad och hjärtskärande andra världskriget-skildring på SVT

Lördagstips: Skruvad och hjärtskärande andra världskriget-skildring på SVT

Emil Oscar Rasmussen
16 december 2023 kl. 06:12

Pojken med Hitler som låtsaskompis

På tv i kväll kan du se en av de bästa filmerna från 2019 – andra världskriget-komedi "Jojo Rabbit". Taika Waititis skruvade men emotionella film visas på SVT1 under lördagskvällen.

Taika Waititi är den nyzeeländske regissören, manusförfattaren och skådespelaren som ligger bakom filmer och serier som Boy (2010), What We Do in the Shadows (2014), Thor: Ragnarök (2017), Reservation Dogs (2021–2023) och givetvis den stora succén Jojo Rabbit. Waititi har en särpräglad stil och ton i allt han gör som definieras av att han inte är rädd för att ta sig an tragedier med avväpnande trams och skratt.

Den knivseggsfina balansgången mellan misär och humor fulländar Waititi i Jojo Rabbit – en film om en ung, tysk nazistisk pojke under andra världskriget som har självaste Adolf Hitler som låtsaskompis. Pojken idoliserar Hitler över allt annat, så när han upptäcker att hans mamma gömmer en judisk flicka i deras hem utmanas hans världsbild på ett sätt han aldrig hade kunnat ana. Filmen sopar knappats Nazitysklands illdåd under mattan, men är inte rädd för att samtidigt göra narr av dem. Resultatet blir en film som framkallar såväl skratt som tårar.

Nu har du chansen att se Jojo Rabbit reklamfritt på SVT.

Lördagstips: Skruvad och hjärtskärande andra världskriget-skildring på SVT
Foto: Twentieth Century Fox.

Lördagstips: Se Jojo Rabbit på SVT1 i kväll

Pärlan "Jojo Rabbit" visas under lördagskvällen den 16 december på SVT1 med sändningsstart klockan 22.35. Tycker du att starttiden för filmen i linjär-tv är för sen kan du också att streama den på SVT Play, alternativt på Disney+ eller Tele2 Play.

Oavsett vilket alternativ du väljer, så är det här en ypperlig lördagsfilm att njuta av.

I skådespelarensemblen hittar vi bland andra Taika Waititi själv (i rollen som låtsaskompis-Hitler) och Roman Griffin Davis i huvudrollen. I övriga roller ser vi Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Sam Rockwell, Rebel Wilson och Alfie Allen m.fl.

Jojo Rabbit belönades med en Oscar, för bästa manus.

Fler helgtips hittar du här.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL