Lena Nyman, diamanter och klimatsmarta figurer

Lena Nyman, diamanter och klimatsmarta figurer

Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 13:00 | Publicerad 15 oktober 2019 kl. 10:13
Lena Nyman
Lena Nyman röker i profil 1969. Fotograf/Källa: Rolf Olson

Isabel Andersson gör dokumentär om Lena Nyman, 40 cm långe Douglas kommer till undsättning i kortfilmen Diamanten och Joachim Trier gör familjedrama. Det och mycket mer bland de senaste tio projekt som fått produktionsstöd.

Dokumentären Lena av Isabel Andersson baserar sig på 17 papperskassar med dagböcker som Lena Nyman lämnade efter sig. Ett unikt och oexponerat privatarkiv ger oss berättelsen om den älskade och internationellt omsusade skådespelaren och vad som gjorde henne så kontroversiell, hyllad och före sin tid i sin konstnärliga gärning. Men även om motstånden i form av kroppshets, frigörelse och konflikt mellan kärlek och frihet.

Med Världens värsta människa, en norsk-svensk samproduktion, avslutar filmregissören Joachim Trier sin Oslo-trilogi som han påbörjade med Reprise och Oslo 31 augusti. Manus har han skrivit tillsammans med sin ständige arbetskollega Eskil Vogt. Filmen är en dramakomedi som följer 30-åriga Julie genom romantiska förhållanden, karriärsval och familjesituationer. Det är en film om kärlek i vår moderna tid, och om att hitta meningen med den.

Regissören Vedran Rupic, tidigare bakom flera prisbelönade reklamfilmer gör kortfilmskomedin Diamanten. Där får en ensam man hjälp av den 40 cm långe Douglas för att få tag i en diamant. Det är en humoristisk skildring av ensamhet och vänskap med innehållsförteckningen "premium weird”. Amerikansk distributör är Adult Swim, internationell jätte bland youtubes humorkanaler.

Kortfilmen Det stora överflödet av Magnus Fredriksson görs på både meänkieli, samiska och svenska. Det är ett animerat äventyr för barn mellan tre och sex år. Pääs hus flyter bort vid en översvämning och snart ansluter Nif. Tillsammans åker de på ett spännande äventyr nedströms Torne älv och ut på havet. De träffar varelser och figurer, vissa är farliga, vissa är miljöförstörare och några hjälper eller följer dem på resan. Efter resans väg ser de konsekvenserna av miljöförstöring och när de väl kommer hem igen har de en klimatsmart fest utan sugrör och engångsmuggar.

Family Apart av Mira Jargil är en dokumentär om två barn som är ensamma i en lägenhet i Turkiet. Deras mamma har flytt till Danmark och deras pappa till Kanada, familjen har splittrats på grund av kriget i Syrien. De är alla fast i ett Kafkaliknande drama. Kommer familjen att återförenas?

Vad tror du om de nya filmerna som har fått projektstöd? För mer läsning, se vår artikel om svensk filmhistoria.

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL