Leif GW Persson utser bästa Beck: “Sällan avundsjuk på andra författare”

Leif GW Persson utser bästa Beck: “Sällan avundsjuk på andra författare”

Eric Diedrichs
04 augusti 2024 kl. 10:06

Har flera exemplar av favoritberättelsen

Den folkkäre profilen Leif GW Persson är en stor beundrare av Sjöwall Wahlöös romansvit om Martin Beck, men det är en av böckerna som rent av gör honom avundsjuk.

Maj Sjöwall och Per Wahlöös romansvit Roman om ett brott utgör stommen för den "nordic noir"-genren. Under tio år, från 1965 till 1975, publicerade de 10 böcker om kommissarie Martin Beck och hans arbetskamrater, som ständigt ställs inför nya utmaningar i ett närmast dystopiskt Stockholm. Före deras böcker dominerades deckarvärlden av framför allt anglosaxisk litteratur med geniala detektiver som löser de mest osannolika gåtor, tänk Hercule Poirot och Sherlock Holmes.

Även om det finns humoristiska inslag i böckerna om Martin Beck, genomsyras de av samhällskritiska kommenterar ur ett socialistiskt perspektiv och de hjältarna är inte på något vis några övermänskliga. Istället är det samarbetet mellan Beck och kollegor som Gunvald Larsson, Lennart Kollberg, Malmberg, Månsson och Malm, som driver utredningen framåt. Och alla har de sina begränsningar och personliga problem.

Leif GW Persson och en stillbild ur Brandbilen som försvann
Foto: Nordisk film/TV4. Bilden är ett kollage.

Leif GW Persson utser bästa Beck: “sällan avundsjuk på andra författare”

Kriminologen, TV-profilen och deckarförfattaren Leif GW Persson har mycket att tacka Sjöwall Wahlöö, vilket han också passade på att göra i ett förord i 2020 års upplaga av den femte boken i ordningen, Brandbilen som försvann (1969). Det är en bok han säger att han själv önskar att han hade skrivit.

"I bokhyllan i mitt arbetsrum finns ett trettiotal exemplar av Sjöwall Wahlöös totalt tio Romaner av ett brott. Den som jag har flest av är den femte i serien, Brandbilen som försvann. Den finns i sönderlöst originalutgåva från slutet av sjuttiotalet, i ett par pocketutgåvor från 80- och 90-talet. Dessutom på tyska och engelska. […] Hur många gånger jag har läst den är jag inte klar över. Kanske tiotalet gånger sedan den först gavs ut, senast för ett par månader sedan, och fortfarande med samma förtjusning som första gången."

"Om man ska skriva en polisroman, jag har själv gjort ett antal försök genom åren så jag tror att jag vet vad jag pratar om, kan det svårligen göras bättre än vad Sjöwall Wahlöö gjorde när de skrev om Brandbilden som försvann. Jag är sällan avundsjuk på andra författare och nästan aldrig på sådana som skriver om brott."

"Det finns en handfull av alla hundra-, eller kanske till och med tusentals som jag läst, som jag jag väldigt gärna skulle ha skrivit själv. Brandbilen som försvann är en av dem, den enda som inte är skriven av någon av de stora amerikanerna; Chandler, Hammet, Ellroy… […] bättre än så här blir det nästan aldrig."

Gösta Ekman i rollen som Martin Beck i "Brandbilen som försvann".
Gösta Ekman som Martin Beck. Foto: Nordisk Film

Blev film på 90-talet

Brandbilen som försvann filmatiserades 1993 med Gösta Ekman i rollen som Martin Beck, Kjell Bergqvist som Lennart Kollberg och Rolf Lassgård som Gunvald larsson. Filmen regisserades av tyske Hajo Gies och har 5,9 av 10 i betyg på IMDb.

Berättelsen handlar om en mystisk mordbrand, som misstänks vara anlagd, men för varje bevis som påträffas blir gåtan desto klurigare att lösa.

Här kan du streama: Brandbilen som försvann (1993)

Samtliga böcker om Beck:

  • Roseanna (1965)
  • Mannen som gick upp i rök (1966)
  • Mannen på balkongen (1967)
  • Den skrattande polisen (1968)
  • Brandbilen som försvann (1969)
  • Polis, polis potatismos! (1970)
  • Den vedervärdige mannen från Säffle (1971)
  • Det slutna rummet (1972)
  • Polismördaren (1974)
  • Terroristerna (1975)
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL