Johan Falk kunde ha blivit utan Joel Kinnaman: ”Ingen ville ha honom”

Johan Falk kunde ha blivit utan Joel Kinnaman: ”Ingen ville ha honom”

Axel Diedrichs
03 oktober 2024 kl. 11:58

Anders Nilsson kämpade för att behålla den unge talangen

Joel Kinnaman var ingen självklarhet att spela Frank Wagner i "Johan Falk", avslöjar Anders Nilsson. "Ingen ville ha honom", säger han i en ny podd.

Johan Falks huvudskapare Anders Nilsson har gett fansen väldigt spännande trivia. I podden Tältmöten berättar han att stjärnan Joel Kinnaman, som spelade Frank Wagner i filmserien, var allt annat än önskad av många inom produktionen när man höll på att casta den viktiga rollen. Nilsson som stod på sig, minns tillbaka på situationen och jämför den med när Al Pacino inte var önskad av alla att spela Michael Corleone i Gudfadern-filmerna. 

Johan Falk kunde blivit utan Joel Kinnaman: ”Ingen ville ha honom”
Joel Kinnaman i "Kodnamn: Lisa". Foto: Nordisk Film.

Johan Falk-skaparen avslöjar: castingteamet gillade inte Joel Kinnaman

2009 debuterade Joel Kinnaman som Frank Wagner, polisen som går undercover för att infiltrera gangstern Seth Rydell och hans smutsiga gäng. Det blev genast succé med en guldbaggenominering för bästa manliga biroll. Därefter kom han att göra sammanlagt tio lyckade filmer som karaktären. Men det var aldrig en självklarhet att så skulle bli fallet, berättar Anders Nilsson.

– Vi provfilmade Joel Kinnaman och sen ringer "Mackan" som han heter, den närmaste mannen till producenten, och säger att ingen gillar honom. "Vadå ingen?", frågade jag. "Alla", sade han då. Alla som jobbar med castingen.

Nilsson berättar att han genast kände hur fel ute de var. 

– Exakt samma fel som med Al PacinoGudfadern. Vi körde ändå. Vi sa att vi inte kan ha någon annan. Alla andra vi castat funkade inte. Det är helt sant.

Så vad var egentligen problemet man hade med Joel Kinnaman som Frank Wagner?

– Det är bara att han är så annorlunda. Han ser inte farlig ut, sa de. Jag såg direkt att det var hur bra som helst. Alla ska ha åsikter. Det är världens svåraste bransch, det är det faktiskt, säger Ander Nilsson.

Ingen kan väl någonsin påstå att Nilsson gjorde fel som stod på sig. Med Johan Falk-filmerna fick Joel Kinnaman sitt stora genombrott och han satte dessutom guldkant på vad som kan vara Sveriges genom tiderna mest älskade filmserie. 

Lyssna på hela avsnittet av Tältmöten med Anders Nilsson. Där berättar han även om de nya böckerna och framtida planer för Johan Falk: 

LÄS OCKSÅ: Här är trailern till nya Johan Falk: ”Enormt intresse”

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL