Inför Nordisk Panorama Filmfestival 2017 i Malmö

Inför Nordisk Panorama Filmfestival 2017 i Malmö

Uppdaterad 02 juli 2021 kl. 11:53 | Publicerad 20 september 2017 kl. 19:00

 

Under 21-26 september kommer årets upplaga av Nordisk Panorama Filmfestival att äga rum i Malmö. Dokumentärer och kortfilmer från hela norden kommer att visas upp, och i år ligger det största fokuset på Finland.

Under dessa sex dagar kommer över hundra filmer visas, tillsammans med flera seminarier, utställningar och intressanta träffar som äger rum över hela staden. Filmerna kommer berätta historier från världen över och skildra berättelser om allt från orättvisa och ojämlikhet, till glädje och inspirationskällor. Många av regissörerna och filmskaparna är även på plats för att svara på publikens frågor efter visningarna.

Filmtopp.se kommer i år att vara på plats och ge er recensioner från ett flertal av filmerna som kommer att visas.

Om Nordisk Panorama Filmfestival

Festivalen grundades år 1990 med start i Grimstad för att sedan turnera runt om i Norden med olika städer och länder som värdar varje år. Bland annat har festivalen arrangerats i Köpenhamn, Reykjavik, Bergen och Helsingfors. Men sedan 2013 är Malmö den fastlagda värdstaden då där både finns en intresserad publik och ett driven filmindustri. Festivalen arrangeras genom ett samarbete mellan Malmö stad, Film i Skåne, samt Nordisk Panorama.

I dag har festivalen utvecklats till en plattform där årets senaste kort- och dokumentärfilmer från hela Norden visas upp, både från etablerade nordiska filmskapare, men även från nya lovande profiler på väg upp i karriären. Under festivalen visas även ett urval av de bästa filmerna upp inom tre olika tävlingsprogram: Bästa nordiska dokumentärfilmBästa nordiska kortfilm, samt Bästa nya nordiska röster, som delas ut till en ny och spirande regissör. Även publiken får vara med, tycka till och utse vinnarna av Nordisk Panoramas publikpris, och Barnens publikpris.

Intressanta punkter

Torsdag

Festivalen öppnas med en stor fest under torsdagskvällen där den finska dokumentärfilmen Hobbyhorse Revolution kommer visas. Handlingen kretsar kring en grupp tonåringar som upptäcker nya talanger hos sig själva när de tillverkar och rider på stavhästar. Detta har i sig blivit ett globalt fenomen som i dag tilltalar tusentals ungdomar världen över.

Fredag

Dagen därpå under fredagen går det att bland annat se den svenska dokumentären Brev till en seriemördare om 16-åriga Kamal som på väg till sin fotbollsträning skjuts till döds i Malmö. Hans syster tillika filmens regissör, Manal Masri, undersöker fallet i hopp om att få reda på sanningen bakom mordet. Filmen visas även under måndagen.

Även Gaming the Real World visas under dagen. En dokumentärfilm om den vetenskapliga frågan om tv-spel kan engagera barn till att försöka lösa problemet med att städerna snart inte räcker till att rymma den växande befolkningen.

Senare på kvällen visas även den hyllade svenska dokumentären, Silvana - Väck mig när ni vaknat, om rapparen Silvana Imam. Filmen skildrar de första åren av hennes karriär när hon slog igenom i Skandinavien med sina starka feministiska åsikter och ännu starkare låttexter. Filmen går även att se på söndagen.

Lördag

Under lördagen utspelar sig ett stort urval aktiviteter vid sidan om alla filmvisningar. Både seminarier, VR-upplevelser och andra tillställningar äger rum runt om i Malmö. Men för er som vill hålla er till vita duken finns det också mycket att välja mellan.

Bland annat visas danska Last Men in Aleppo, om volontärer för Vita Hjälmarna som efter fem års krig i Syrien gör allt de kan för att stötta de kvarlevande invånarna i staden.

Senare på eftermiddagen visas den finska Little Yellow Boots, hur filmens regissör, John Webster, skickar ett filmiskt brev till sitt barnbarnsbarn som han hoppas kan skildra hur var och en av oss har möjligheten att göra skillnad i andras liv. Filmen visas även under söndagen.

För er som är ute efter en upplevelse utöver det vanliga går det att delta i en "Scream Along Cinema". Under Scream Along Cinema: Screaming Men från 2003 får den här gången publiken chansen att själva delta i kören som aldrig sjunger samma not. Skrik, vråla, gapa, gör vad du vill samtidigt som den kultdokumentär visas upp. Körens grundare är själv på plats för att hjälpa till att värma upp halsarna på er.

Under kvällen visas svenska Ouaga Girls, om en grupp kvinnor i Ouagadougou som utbildar sig till bilmekaniker då det saknas annat typ av arbete i landet. Relationerna mellan dem stärks under skoltiden när de tillsammans möter ett hårt samhällsklimat och politisk instabilitet.

Läs vår recension här.

Ouaga girls. Bildkälla: Folkets Bio

Söndag

Under förmiddagen visas den finska dokumentären, My Secret Forest. Handlingen kretsar kring 20-årige Lauri som lider av autism och inte kan prata. Han kan endast kommunicera genom skrift med hjälp av sin personliga tolkare, Pirjo. Lauri drömmer om kärlek och han fruktar att han kommer leva så här begränsat under resten av sitt liv.

The Good Postman går senare att se under eftermiddagen. Denna finska dokumentär berättar om livet i en liten och utdöende stad i Bulgarien, nära den turkiska gränsen. Vi får möta brevbäraren Ivan, som drömmer om att kunna hjälpa utsatta flyktingar och få sin hemstad på fötter igen.

Måndag

Under eftermiddagen går det bland annat att se den norska dokumentärfilmen, Nowhere to Hide. I den följer vi läkaren, Nori Sharif, och hans dotter under de dramatiska åren som följde efter att de amerikanska trupperna dragit sig ur Irak år 2011. Samtidigt som Nori fångar de överlevandes historier på film är han snart instängd mellan IS och irakisk militär.

Tisdag

Den sista dagen består främst av serier av kortfilmsvisningar med verk från de olika länderna som främst inriktar sig till den yngre publiken.


Du kan hitta hela programmet från festivalen här:

Nordisk Panorama Filmfestival 2017 - Program

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL