Idris Elba fyller år – här är hans 5 bästa rollprestationer

Idris Elba fyller år – här är hans 5 bästa rollprestationer

Sofie Landgren
06 september 2024 kl. 11:00

Filmtopp listar sina favoriter

Den otroligt uppskattade brittiske skådespelaren Idris Elba som har tagit hela Hollywood med storm fyller 52 år och dagen till ära har Filmtopp gått igenom hela hans eminenta CV för att plocka ut våra absoluta favoriter med stjärnan!

Filmtopp tipsar – 5 av Idris Elbas bästa roller

Idris Elba i Luther
Foto: Netflix.

Idris Elba i TV-serien "Luther" (2010-2019)

Det här är en spännande kriminalserie som kretsar kring den bekymrade men skicklige brittiske poliskommissarien John Luther (Idris Elba) och hans arbete med att lösa brott på Londons gator. Elba repriserade senare rollen i Netflix långfilm Luther: The Fallen Sun (2023).

Seriens synopsis i korthet:

En storstadspolis försöker hålla ihop sitt privatliv och samtidigt lösa de fall han arbetar med.

Här kan du läsa vår recension om: Luther

Här kan du streama: Luther

Molly's Game (2017)
Foto: Scanbox Entertainment.

Idris Elba i kriminaldramat "Molly's Game" (2017)

"Molly’s Game" är den spännande, verklighetsbaserade historien om Molly Bloom, landslagsåkerskan i puckelpist som efter en svår fallolycka sadlar om till slipad pokervärdinna för filmstjärnor, sportgiganter och makthavare. Hennes hemliga, lyxiga spelverksamhet pågår tills ryska maffiamedlemmar drar till sig FBI:s uppmärksamhet. ”The Poker Princess” ende allierade är försvarsadvokaten Charlie Jaffey och den hårdaste kritikern hennes egen pappa. Molly’s Game är regisserad av Aaron Sorkin (”Vita huset”, ”Social Network”).

Här kan du läsa vår recension om: Molly´s Game

Här kan du streama: Molly´s Game

The Suicide Squad (2021)
Foto: Warner Bros.

Idris Elba i "The Suicide Squad" (2021)

Välkommen till helvetet, även känt som Belle Reve – fängelset med det högsta dödssiffran i Amerika. Det är här de värsta superskurkarna sitter fängslade och de gör allt för att komma ut, vilket även innebär att ansluta till den superhemliga och superskumma Task Force X. Dagens gör eller dö uppdrag? Att samla ihop fångar som Bloodsport, Peacemaker, Captain Boomerang, Ratcatcher 2, Savant, King Shark, Blackguard, Javelin och allas favoritpsykopat Harley Quinn. Beväpna dem tungt och släppa ner dem på den avlägsna ön Corto Maltese som kryllar av fiender.

Här kan du läsa vår recension om: The Suicide Squad

Här kan du streama: The Suicide Squad

RocknRolla (2008)
Foto: Sandrew Metronome.

Idris Elba i "RocknRolla" (2008)

När en rysk gangster har en skum markaffär på gång, och det rör sig om flera miljoner dollar, vill hela den kriminella undre världen i London vara med. Allt från en farlig brottsmagnat till en sexig revisor, en korrumperad politiker och misslyckade småtjuvar konspirerar och kolliderar med varandra i ett försök att snabbt bli rika.

Här kan du streama: RocknRolla

Mandela - Vägen till frihet (2013)
Foto: Scanbox Entertainment.

Idris Elba i "Mandela - Vägen till frihet" (2013)

För miljoner människor världen över står Mandela för triumf och hopp istället för förtvivlan och hat. I denna avslöjande film får vi ta del av händelserna som slutligen tog honom från fängelseön Robben Island till den yttersta makten och avskaffandet av apartheid samt hans väg till att bli en internationell ikon. Vi får också lära känna en Mandela som förblivit okänd för större delen av världen – mannen som älskar snabba bilar och kvinnor, boxningsentusiasten, den skicklige advokaten och den beväpnade frihetskämpen.

Här kan du streama: Mandela - Vägen till frihet

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL