Hyllningarna haglar över Gladiator 2 – stjärnan tippas som Oscarsvinnare

Hyllningarna haglar över Gladiator 2 – stjärnan tippas som Oscarsvinnare

Emil Oscar Rasmussen
22 oktober 2024 kl. 16:00

Ridley Scott ser ut att ha träffat helt rätt

Premiären för Ridley Scotts "Gladiator II" närmar sig med stormsteg och häromdagen genomfördes den första officiella förhandsvisningen av filmen och de positiva reaktionerna var omedelbara.

Förväntningarna på kommande "Gladiator 2" växer. I fredags, den 18 oktober, genomfördes för första gången en officiell förhandsvisning av filmen för press och medlemmar av Oscarsakademin, och de lyckliga få som fått se filmen tycks vara eniga – Ridley Scott har gjort det omöjliga i att skapa en värdig uppföljare till älskade Gladiator (2000).

Filmtopp har flera gånger under året rapporterat om läckta reaktioner från höjdare som fått smygkika på filmen och även de har varit överens om att Scott snickrat ihop ännu ett episkt äventyr. Men med tanke på att reaktionerna då fortfarande var väldigt få och att Scott blandat och gett på senare år, så var det ingen garanti för att det skulle låta likadant när större publiker fick chansen att se filmen. Framför allt inte med tanke på att filmen möttes med rejäl skepsis efter att den första officiella trailern släpptes.

Nu kan vi dock konstatera att lovorden fortsätter att komma från de som faktiskt har sett filmen. Efter fredagens visning förra veckan haglar hyllningarna ner över allt från regin till skådespelarnas insatser.

Hyllningarna haglar över Gladiator 2 – stjärnan tippas som Oscarsvinnare
Foto: Paramount Pictures.

Publiken: Gladiator 2 är en av ”tidernas bästa” filmer

Journalister och andra lyckliga som sett filmen håller inte igen när de delar med sig om vad de tyckte om Gladiator 2. Ord som "tidernas bästa", "årets bioupplevelse" och "för bra" är bara några hyllningar som cirkulerar bland de tidiga reaktionerna.

– Ridley Scott återvänder till Colosseum för att bevisa för världen att HAN. FORTFARANDE KAN, skriver en imponerad Griffin Schiller från FilmSpeak X (f.d. Twitter).

Den som tar i allra hårdast i sitt beröm är YouTube-profilen Matt Ramos som verkligen höjer filmen till skyarna:

Gladiator 2 är inte bara årets utan tvekan bästa film, det är en av tidernas bästa, skriver Ramos på X.

Även om inte alla är riktigt lika golvade som Schiller och Ramos, så är det ytterst få som verkar ha något negativt att säga om filmen. Två som vågar sticka ut hakan är Andrew J. Salazar från Discussing Film och Will Mavity från Next Best Pictures som båda menar att filmen är något ojämn och saknar den första filmens "emotionella tyngd".

Denzel Washington lyfts fram som en given Oscarskandidat

En särskild individ som får ta emot hyllningar efter förhandsvisningen är Denzel Washington, som spelar en av de bärande rollerna i filmen. De flesta av kärnan i rollbesättningen (Paul Mescal, Pedro Mescal, Joseph Quinn m.fl.) rosas här och där, men det är Washingtons insats som sticker ut som den mest hyllade.

– Denzel stjäl filmen i vad som snart kommer att bli en av hans mest ikoniska prestationer, skriver Mavity från Next Best Pictures.

– Gör er redo att kröna Denzel Washington som er bästa manliga skådespelare i en biroll! konstaterar FilmSpeaks Schiller.

– Gravera Danzel Washingtons namn på Oscarn för bästa manliga skådespelare i en biroll med en gång, uppmanar Jillian Chilingerian från Offscreen Central.

– Det här Denzel Washington som har sitt livs bästa tid i en av hans vassaste roller hittills. En tredje Oscar kan mycket väl vara på väg till honom, skriver Clayton Davis från Variety.

"Gladiator 2" har svensk biopremiär den 14 november 2024. Biobiljetter släpps den 23 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL