Här kan du streama samtliga dokumentärer om Sven-Göran "Svennis" Eriksson

Här kan du streama samtliga dokumentärer om Sven-Göran "Svennis" Eriksson

Sofie Landgren
26 augusti 2024 kl. 17:00

Hyllningar till en legend

I dag möttes vi av det tragiska beskedet om Sven-Göran "Svennis" Erikssons bortgång i obotlig cancer, 76 år gammal. Filmtopp har gjort en sammanställning av de dokumentärer som finns att ta del av och som hyllar en av vår tids främsta fotbollsikoner.

Svennis: Arrivederci Italien
Foto: SVT.

"Svennis: Arrivederci Italien" – Svenskt sportprogram från 2024

Sven-Göran "Svennis" Eriksson hade en alldeles speciell koppling till Italien och italiensk fotboll. Hans tränarkarriär i landet inleddes 1984 i Roma och avslutades i en annan klubb i den Italienska huvudstaden, Lazio, där han tog en efterlängtad ligaseger år 2000. SVT:s reporter Jane Björck bevakade på nära håll Svennis tid med Lazio, och i Svennis: Arrivederci Italien blickar de tillsammans tillbaka på de minnena. Jane var även på plats när Svennis och hans familj besökte Italien, där ett kärt återseende med några av de största fotbollsstjärnorna som Svennis tränat äger rum.

Här kan du se: "Svennis: Arrivederci Italien"

Svennis dokumentär
Foto: Prime Video.

"Svennis" – den allra senaste dokumentärfilmen om Sven-Göran

Så sent som i fredags släpptes dokumentären SvennisPrime Video, som rosades av Filmtopps recensent och som nu har blivit en sensation världen över.

Dokumentärfilmen ger oss en unik insyn i framgångssagan som är Svennis karriär, med såväl ett fokus på hans resa mot toppen av Fotbollseuropa som den obotliga cancerdiagnos, som kom till allmänhetens kännedom i början av 2024.

Dokumentären "Svennis" finns att streama på Prime Video.

Fotbollens historia
Foto: SVT.

"Fotbollens historia" – avsnitt 1. "Det känsliga geniet" (2024)

Torbjörn Nilsson kan dribbla av hela laget på träning men under match låser det sig. Han börjar grubbla och självförtroendet sviker. Det är sent 70-tal och IFK Göteborgs nye tränare Sven-Göran ”Svennis” Eriksson kallar in en norsk idrottspsykolog. Knappt någon har hört talas om mental träning ännu, men psykologen får Torbjörn att släppa sin rädsla och börja tänka i nya banor. Svennis förstod sig på Torbjörns sårbarhet som människa och hans storhet som spelare vilket fick Torbjörns självförtroendet att växa. En konstnärssjäl befriades och han kunde blomma ut som en av Europas bästa anfallare. Med en Torbjörn Nilsson i toppform kunde IFK Göteborg vinna UEFA-cupen 1982 - första gången som ett svenskt klubblag vann en av de stora turneringarna i Europa.

Här kan du streama avsnittet.

Bonusmaterial med Svennis
Foto: SVT.

Bonusmaterial på SVT Play

På SVT kan du även bonusmaterial ta del av extramaterial som Guidad tur med ”Svennis", där han visar upp ett helt rum fullt av minnen där vissa bilder och historier betyder mer än andra, samt Sven-Göran "Svennis" Eriksson i ny SVT-film, som kortfattat tar upp ämnet om deras dokumentärfilm Svennis: Arrivederci Italien.

Här kan du se: "Sven-Göran "Svennis" Eriksson i ny SVT-film"

Här kan du se: "Guidad tur med ”Svennis"

Fotbollens sista proletärer
Foto: Printscreen från Martin Jönsson och Carl Pontus Hjorthéns trailer till dokumentären "Fotbollens sista proletärer" (Youtube).

"Fotbollens sista proletärer" – dokumentärfilm från 2011

Dokumentärfilmen handlar om IFK Göteborgs uppgång som fotbollslag med framgångar i Europa men också om ett annat Sverige. Filmen tar avstamp i 1970-talets Göteborg, en utpräglad arbetarstad med tung verkstadsindustri i varven och Volvo. I IFK Göteborg är spelarna inte proffs utan har vanliga arbeten. Laget utvecklas under Sven-Göran Eriksson tränarskap till att utmana europeiska proffsklubbar och vinna 1982 överraskande UEFA-cupen efter finalseger mot Hamburger SV. Filmen speglar 1980-talets Sverige och förändrade samhällsideal. Efter segern i UEFA-cupen 1982 blir de bästa spelarna utlandsproffs och nya spelare köps in i satsningar på Europaspel.

Medverkar gör bland andra Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Sven-Göran Eriksson, Ruben Svensson, Tord Holmgren och Dan Corneliusson. Filmen är producerad av Kalle Gustafsson Jerneholm.

I dagsläget kan man dessvärre inte ta del av "Fotbollens sista proletärer", men vi hoppas på att den kommer ut på streamingmarknaden inom en snar framtid.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL