Guldbaggen blir staty i skaparens hemort
Konstnären Karl Axel Pehrson hedras med en egen Guldbagge.
Söndagen den 27 maj hedrar Danderyds kommun, i samarbete med Filminstitutet, Guldbaggestatyettens skapare Karl Axel Pehrson. Ett minnesmärke, i form av en Guldbagge, kommer att invigas på Enebytorg.
Enebybergs Gårds Förening har tagit initiativet till ett minnesmärke för konstnären Karl Axel Pehrson, som gick bort 2005. Det kommer att sättas upp på Enebykyrkans yttervägg på Enebytorg i Enebyberg och föreställer ett av konstnärens mest kända verk, Guldbaggen. Priset, som varje år delas ut på Guldbaggegalan, är den mest bekanta symbolen för svensk film.
Karl Axel Pehrson föddes i Örebro 1921 men bosatt under mestadelen av sitt liv i Enebyberg i Stockholm. Guldbaggen är dock inte hans enda merit. Han var en mångfacetterad konstnär som jobbade med olja, akvarell och akryl, med skulptur och med grafikens olika tekniker, med textil och tapeter och formgav bokomslag.
I samband med att Svenska Filminstitutet grundades utlyste dess skapare Harry Schein en tävling i syfte att formge vad som skulle komma att bli, inte bara Nordens, utan ett av Europas mest prestigefyllda filmpris. Karl Axel Person vann tävlingen och hans Guldbagge har delats ut varje år sedan 1964. Till dags dato har drygt 500 Guldbaggar delats ut till filmarbetare.
Varför valde Karl Axel Pehrson en skalbagge som symbol för en bragd inom film? Detta förklarade han med att när solen skiner på naturens guldbagge, blir den transparent och skimrar – en effekt som får den att likna en filmremsa i en projektor.
Invigningen kommer att förrättas av Olle Reichenberg, ordförande i kommunstyrelsen i Danderyd, och Filminstitutets presschef Jan Göransson.
Vill du höra Karl Axel Pehrson själv berätta om hur det gick till när han fick uppdraget att skapa Guldbaggen? På Filmarkivet.se finns en kortfilm av Olle Myrberg och Jan Göransson om Karl Axel Pehrson.