Guldbaggen 2024 – Filmtopp på röda mattan

Guldbaggen 2024 – Filmtopp på röda mattan

Eric Diedrichs
16 januari 2024 kl. 09:52

Fler mellanfilmer efterfrågas av galans stjärnor

I går hölls Guldbaggegalan 2024. Filmtopp var på plats och gjorde nedslag med årets nominerade och gäster. En gemensam nämnare var att flera efterfrågade fler svenska mellanfilmer.

Välklädda vandrade de längs röda mattan, filmarbetarna som gästade årets Guldbaggegala. Filmtopp var på plats och både plåtade och pratade med stjärnorna. Folkkära veteraner som Peter Haber, Johan Ulveson, Björn Kjellman, Lena Olin, Gustag Hammarsten och Christina Schollin, stjärnor som Alba August, Carla Sehn, Adam PålssonMartin Wallström, Kristofer HivjuHedda Stiernstedt, Joel SpiraChristopher Wagelin och Sanna Sundqvist trängdes med filmskapare som Lukas Moodysson, Axel Petersén, Joakim Lundell, Abbe Hassan och Per Fly.

Alba August
Alba August på Guldbaggegalan. Foto: Filmtopp Int.
Peter Haber
Lena T. Hansson och Peter Haber. Foto: Filmtopp Int.
Carla Sehn
Carla Sehn på årets Guldbaggegala. Foto: Filmtopp Int.

– Jag hejar starkt på Marall Nasiri för Motståndaren, som är en kollega till mig. Hon är sjukt bra, säger tvåfaldigt Guldbaggenominerade Carla Sehn, som är på galan med Adam Pålsson.

– Jag kastar in alla skådespelare i Tillsammans, sen tyckte jag att filmen Forever var jävligt bra. Den är underrepresenterad så den vill jag slå ett slag för, säger Adam.

På fredag är det premiär för "Stockholm Bloodbath", i vilken Adam Pålsson spelar Sten Sture.

– Det är något helt annat, den är jävligt cool med skitsnygg action. Den är något nytt för Filmsverige och jag vete fan om vi kommer att få se något sådant igen. Vi ska vara att det har gjorts en sådan film.

Skulle ni vilja arbeta med historiska filmer?

Carla: Min dröm är att göra en krigsfilm, men det har ju vi redan pratat om. Jag vill vara i en skyttegrav under andra världskriget, det är min livsdröms.

Adam: Jag skulle vilja göra en film om karolinerna under stormaktstiden. Jag vet att Kristian Petri har skrivit ett kanonmanus med Peter Englund som handlar om karolinerna, den har legat och väntat länge och ännu inte blivit gjord. Simon Kaiser har skrivit skitbra manus om ett svenskt förband i Kongo, som inte heller har blivit gjort.

Hedda Stiernstedt
Hedda Stiernstedt delade ut priset på Guldbaggegalan. Foto: Filmtopp Int.

Hedda Stiernstedt vill se mer svensk mellanfilm

Hedda Stiernstedt är den här gången på plats i egenskap av prisutdelare (bästa regi). Vi frågar henne om hon redan nu vet vem som kommer att vinna:

– Nej, absolut inte! Herregud, jag hade läckt som ett såll. Ett glas vin och jag hade råkat säga det trots att man inte får [skrattar]. Men det är många spännande filmer i år i kategorin, art house, dokumentärer och väldigt blandat.

Vad skulle du vilja se mer av i svensk film generellt?

– Jag saknar mellanfilmen, vi går alltid för folkligt eller för konstnärligt. Jag vill se mellanskiktet där folk fortfarande går på bio, som de danska filmerna. Var är vår En runda till?

Hedda är bioaktuell med den danska filmen "Den gränslöse", som har premiär den 1 februari.

– Det är en lite mer folklig film baserad på en bästsäljare, men jag lockades av att det var en väldigt kul roll. Jag spelar sektledare.

Anja Lundqvist
Anja Lundqvist prisades på årets gala. Foto: Filmtopp Int.

Gustaf Hammarsten och Johan Ulveson nomineras för första gången

Trots 62 film- och TV-roller på sitt CV är detta första året som Gustaf Hammarsten Guldbaggenominerats (Bästa manliga huvudroll, Tillsammans 99).

– Det känns bra. Jag har varit på många Guldbaggegalor tidigare, men första gången nu som nominerad. Tänk att det tog så lång tid! Det är inte klokt.

Skulle du säga att detta är din bästa roll?

– Jag tycker att jag har gjort andra bra roller också, men det är klart, redan första filmen var det tydligt att det var en speciell roll, som jag nu alltså har fått göra igen 24 år senare. Det är klart att den är speciell.

En annan veteran som för första gången är Guldbaggenominerad är underbare Johan Ulveson, som gjorde filmdebut 1985.

– Jag vet inte varför det tagit sån tid. De har väl inte ansett att jag bör nominerats tidigare, helt enkelt, säger Ulveson till Filmtopp.

Har någon av årets filmer positivt överraskat dig?

– Nu har jag, pinsamt nog, inte sett alla, men jag tycker att Hammarskjöld är en värdig vinnare. Den har jag sett och Micke ligger väl bra till för Bästa manliga huvudroll.

Vad skulle du vilja se mer av i svensk film framöver?

– Jag skulle vilja se kvalitetsmässigt bra film som får mycket publik, något mellan de riktigt breda och de smala filmerna. Att ett mellanskikt med väldigt hög kvalitet växer fram.

Christopher Wagelin
Christopher Wagelin fick pris för Bästa manliga huvudroll. Foto: SVT

Bara kärlek och glädje mellan Christopher Wagelin och Joel Spira

Barndomsvännerna Christopher Wagelin och Joel Spira är båda nominerade för sina insatser i storfavoriten "Syndabocken". Joel för Bästa huvudroll och Christopher för biroll.

Christopher: Det var fantastiskt att vara på Malta och spela in, man fick väldigt mycket gratis där. Miljön är så speciell. Sen var det fantastiskt att få spela med Joel, som är en otrolig inspiration för mig som skådespelare men också en av mina bästa vänner. Att få göra en film med honom var "once in a lifetime". Otroligt kul.

När vi pratades vid inför premiären av Syndabocken var du rätt nervös Joel, men det gick ju bra.

– Det gick väldigt bra [skrattar].

Det blir ingen osämja mellan er om bara en vinner?

Christopher: Gud ja, då är det slut. Nä, men jag är så glad för våra nomineringar. Vinner Joel så har jag också gjort det på något sätt, det är bara kärlek och glädje.

Joel: Jag kan bara hålla med, så blodigt ska det inte behöva vara, men det är skönt att det är olika kategorier.

Har ni någon favorit i år som inte är Syndabocken?

– Jag tyckte Paradiset brinner var fantastisk. Jag hejar på den, jättemycket, säger Christopher och får medhåll av Spira.

Christopher Wagelin är också med i "Ronja Rövardotter" – Viaplays storsatsning som efter en tid i limbo till följd av streamingtjänstens ekonomiska kollaps hamnade hos Netflix.

– Serien har verkligen hittat ett hem nu, det var det bästa som kunde hända Ronja. Alla är superglada, jag med, säger Wagelin.

Fler Astrid Lindgren-filmatiseringar är på gång. Vilken mer berättelse skulle du vilja vara med i?

– I så fall Bröderna Lejonhjärta, jag kommer ihåg när jag var barn att jag blev väldigt berörd av den och Ronja. Att få göra riddare Kato mot Joel Spira och Gustav Lindh i Bröderna Lejoonhjärta, det skulle vara något. Och alla är runt 40 år.

Martin Wallström och Jennie Silfverhjelm
Jennie Silfverhjelm och Martin Wallström. Foto: Filmtopp Int. 

Martin Wallström om att Beck-filmen nominerats

För några år sedan Sanna Sundqvist nominerades i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll med "Ring mamma" i regi av Lisa Aschan. Nu har hon chans igen med Netflixsuccén "Tack och förlåt", som också är regisserad av Lisa.

– Nu är jag nervös, det är rätt pirrigt faktiskt. Jag älskar att jobba med Lisa, det är väldigt kul att göra det igen. Man kan gå ännu djupare. Den var ganska tung att filma. Jobbigaste dagen var när min karaktär skulle föda barn, jag skulle skrika så otroligt mycket och det väcker väldigt jobbiga grejer i en. Så det var tufft.

I år har Beck-filmen "Inferno" en chans att vinna publikpriset. Fler filmer om den svenske polisen har varit nominerade, men senast någon vann var Widerberg-klassikern "Mannen på taket" från 1976.

– Det är jättekul att den här är nominerad till publikens pris, men man får också se det till de 48 filmerna som kommit för den här. Jag älskar den här filmen, men tänk alla som är här i kväll, jag lovar att många har jobbat med Beck, framför eller bakom kameran. Jag tycker att det är ett sätt att säga att Beck är något helt eget, säger Martin Wallström, som spelar Josef i Beck-filmerna.

För mer läsning, se vår lista med kommande svenska filmer 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL