Gösta Berlings saga i nyrestaurerad och förlängd version

Gösta Berlings saga i nyrestaurerad och förlängd version

Eric Diedrichs
Uppdaterad 03 juli 2021 kl. 13:05 | Publicerad 17 februari 2018 kl. 09:24

Filminstitutet har restaurerat filmen som kickstartade Greta Garbos karriär.

Svenska Filminstitutet har restaurerat "Gösta Berlings saga" i regi av stumfilmsikonen Mauritz Stiller. Filmen är baserad på Selma Lagerlöfs roman med samma namn och blev Greta Garbos stora genombrott som banade väg för hennes enastående karriär i Hollywood.

"Äntligen stod prästen i predikstolen… igen". Filminstitutet meddelar att de nu är färdiga med sin restauration av Mauritz Stillers filmatisering av Selma Lagerlöfs ikoniska roman Gösta Berlings saga. Denna version är 16 minuter längre än den tidigare restaureringen som utfördes i mitten av 70-talet. Filmen har dessutom återfått sitt ursprungliga bildformat, originalets färgtintning* och återskapade mellantexter, som det såg ut vid den ursprungliga premiären 1924.

Huvudsakligt utgångsmaterial har varit en masterkopia från 50-talet i Filminstitutets arkivsamlingar, men inför den nya restaureringen av filmen lånade Filminstitutet färgtintade nitratkopior från Cinemateca Portuguesa i Lissabon och Cinémathèque française i Paris, samt ett längre färgtintat nitratfragment från Deutsche Kinemathek i Berlin och två svartvita acetatkopior från Gosfilmofond i Moskva, från vilka bilder och scener som tidigare saknats har omkopierats.

Det analoga restaureringsarbetet har utförts vid Filminstitutets fotokemiska laboratorium i Rotebro, där ett nytt negativ från de olika utgångsmaterialen har tagits fram, och där 35mm-visningskopior framställts. Senare i år kommer den restaurerade versionen att digitaliseras, för att kunna tillgängliggöras också i digitala biografformat.

– Återskapandet har varit en stor utmaning. Till min hjälp förutom filmmaterialen har jag använt mig av manus, textlista, inspelningsrapporter och annan dokumentation som finns bevarad på Filminstitutets bibliotek, säger Filmarkivets Jörgen Viman, som ansvarat för restaureringen. Filmtopp har tidigare pratat med Viman om restaureringsarbete, läs vår intervju för en genomgång i processen.

Den nyrestaurerade versionen premiärvisades den 8 februari på Filmhuset i år och ackompanjerades då av Matti Bye ensemble med Lotta Johansson på violin och såg, Helena Espvall på cello och liveelektronik, Laura ”Lau Nau” Naukkarinen på röst och synt, Kristian Holmgren på bas och Matti Bye på piano och liveelektronik.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL