Floppvarning för nya Joker-filmen – sågas av flera kritiker

Floppvarning för nya Joker-filmen – sågas av flera kritiker

Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 12:09 | Publicerad 05 september 2024 kl. 12:09

Höstens största biofilm delar recensenterna

De första reaktionerna på den efterlängtade nya Joker-filmen har kommit, och det är tydligt på de olika kritikerna att den inte går hem fullt ut.

I oktober är det premiär för den andra Joker-filmen med Joaquin Phoenix och den här gången ser vi honom spela mot en annan superstjärna i Lady Gaga, som spelar flickvännen Harley Quinn. Spekulationerna kring vad vi kan förvänta oss av den nya filmen har varit många. Blir det en renodlad musikal, eller en film med musikaliska inslag? Kommer den att leva upp till sin hajp som uppföljare och ge oss en ännu mer skruvad berättelse?

Floppvarning för nya Joker-filmen – sågas av flera kritiker
Lady Gaga som Harley Quinn. Foto: Warner Bros.

Floppvarning för nya Joker-filmen – sågas av flera kritiker

Joker: Folie à Deux premiärvisades på Venedigs filmfestival och reaktionerna från kritikerna har varit minst sagt blandade. Medan flera av de tyngsta tidningarna gett den höga betyg, har andra gått så långt som att kritisera den. På IMDb har filmen bleka 54/100 i snittbetyg av kritikerna, och bland de få hundratal användare som röstat står den för stunden på 6,1/10.

Rotten Tomatoes ser vi att endast 60% av kritikerna anser den vara bra eller bättre

Här är ett urval av vad de positiva recensenterna skrivit: 

– Joaquin Phoenix och Lady Gaga levererar musik men ingen glädje i en djärv och ofta lysande uppföljare, skriver Time Out.

– Phoenixs framträdande är fortfarande kraftfullt och gripande. Det geniala i det är att vi inte kan låta bli att bry oss om Arthur trots hans beroende och vansinne, skriver The Independent

– Filmen är full av högkvalitativs hantverk, imponerande prestationer och foto. Det finns mycket att uppskatta här, särskilt visuellt, och jag njöt, skriver Screen Rant

Så här skriver ett urval av de som är kritiska mot filmen: 

– Den är förvånansvärt tråkig, en meningslös uppföljare som verkar förakta sin publik, skriver Vanity Fair.

– Joaquin Phoenix visar återigen sin vilja att ta risker — i detta fall genom att sjunga tillsammans med den tekniskt överlägsna Lady Gaga — men en prestation som en gång var så inriktad på hans karaktärs bräckliga mentala tillstånd är, i Folie à Deux, fylld med välbekanta manér, skriver Screen Daily

– Joker: Folie à Deux må vara ambitiös och ytligt sett provokativ, men i grunden är den en alltför försiktig uppföljare, skriver Variety.

– Det värsta med Joker: Folie à Deux är dess bortkastade potential, skriver IGN och menar att man "centrerar filmen helt kring sin föregångare, utan att tillföra något nytt eller säga något originellt".

The Times kallar filmen "slarvig" och "livlös".

Men att kritikerna är kluvna till den nya filmen behöver inte innebära att den är betydligt sämre än sin föregångare. Även den möttes av blandad respons. Det som är mer oroväckande är festivalpubliken på drygt tvåhundra personer som ger Joker: Folie à Deux förhållandevis låga 6,1/10 i betyg.

"Joker: Folie à Deux" har svensk biopremiär den 2 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL