Filmtopp på världspremiären av ”Maktens ringar” i London

Filmtopp på världspremiären av ”Maktens ringar” i London

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 20:44 | Publicerad 21 augusti 2024 kl. 18:00

Filmtopp träffade seriens stjärnor på "gyllene mattan"

I går var det världspremiär för den andra säsongen av "Maktens ringar" i London och Filmtopps Eric Diedrichs var på plats på den "gyllene mattan".

När den första säsongen av Maktens ringar skulle lanseras förvandlades Leicester Square till en alvby; en kreativ demonstration av Amazons outtömliga fickor. Dessutom var Jeff Bezos på plats i egenskap av stormförtjust fanboy när han med stolthet presenterade avsnitten inför J.R.R. Tolkiens efterlevande.

Denna gången, utanför det brittiska filminstitutets biograf precis jämte Waterloo Bridge, möts vi av en mer traditionell matta – fast gyllene istället för röd och med livesända intervjuer ledda av Tiktok-profiler på en elegant scen som agerade slutdestination för de celebra gästerna.

Robert Aramayo pratar med en reporter
Robert Aramayo strax innan han flyr fältet. Foto: Filmtopp Int.

Den omtalade bron och intilliggande byggnader skapar en sorts läktare där Sagan om ringen-tokiga fans tittar ner på den kändistäta samlingen och ropar efter stjärnorna i hopp om respons, men utan större framgång. Faktum är att fanfavoriten Robert Aramayo, killen som spelar Elrond, verkar mest bli irriterad över namnutropen. Han tittar inte ens upp och väljer ganska snart att skippa halva ledet med journalister, undertecknad inkluderad, för att gå till en mer avskild avdelning. Synd, för han verkar vara gängets stora Tolkien-nörd och jag hade gärna följt upp ett par frågor som jag ställde på presskonferensen dagen innan.

Peter Mullan och Eric Diedrichs tar en selfie
Det fick bli en selfie med Peter Mullan! Foto: Filmtopp Int.

"Vet inte vad det är för jävla berättelse"

Raka motsatsen till Tolkienfantast visar sig den Emmy-nominerade skotten Peter Mullan vara, som spelar dvärgkungen Durin III i de båda säsongerna.

– Jag såg den första filmen [i Peter Jacksons trilogi, red. anm.] och det är allt. Sedan fick jag seriemanuset och läste det men inte böckerna. Jag gillar att arbeta så. Jag läser inte litteraturen, jag läser manusen. Och jag fick inte ens hela manuset, bara de delar som jag är med i. Så jag vet inte vad det är för jävla berättelse. Jag har inte den blekaste, säger han på skotska å det grötigaste när jag frågar om hans relation till Tolkien. 

Men du har väl åtminstone sett den första säsongen nu?

– Ingenting. Jag inte sett någonting av den. Men jag vet att skådespelarna var underbara i vår del av berättelsen och att vi hade en fin tid tillsammans.

Han drar till med ett fantastiskt leende och vi pratar en del om karriären i stort, men det samtalet sparar vi till en framtida artikel. 

Charlotte Brändström
Jag hann tyvärr inte knäppa någon bild på Charlotte, men här kommer en stillbild från Amazon Studios på när hon regisserar "Maktens ringar".

"Jag är jättestolt"

En annan stjärna på plats är vår egen Charlotte Brändström, som regisserade två avsnitt av den första säsongen (de två bästa dessutom) och nu regisserar nästan hela den nya säsongen själv. Det var visst inte bara jag som gillade hennes insats. Hon är på glatt humör och trots att hon är en av TV-världens största regissörer, fortsatt lika ödmjuk som alltid:

– Det är roligt att vara här och det ska bli spännande att visa avsnitten. Jag är stolt över alla avsnitt, men jag är jättestolt över sjuan. Det innehåller så mycket som jag gillar i film. Det har action, äventyr och stora slag, men också väldigt mörka och starka karaktärsögonblick. Det är väldigt känslosamt.

Kommer du tillbaka till Sverige snart?

– Jo, jag har lite grejer på gång som det pratas om sen ska jag faktiskt till Stockholm nu och göra lite press också.

Porträttbild på Bear McCreary
Bear McCreary. Foto: Filmtopp Int.

"Kände mer press den här gången"

Vad som verkligen golvade mig med första säsongen av Maktens ringar var soundtracket. Det hade förvisso varit en lång arbetsdag och som gammalt Sagan om ringen-fan var nerverna var på helspänn, men jag ska erkänna att jag fällde en tår eller två till Bear McCreary ljudlandskap, som ekade gamla skolans Hollywood med tydliga melodier istället för tjocka ljudmattor:

– Jag förstår att många var tveksamma i början, säger McCreary och skrattar när jag berättar om chocken efter att ursprungligen ha haft inställningen "hur bra kan det vara?" om hans soundtrack.

– Jag måste säga att jag kände mer press den här gången än under första säsongen, fortsätter han, för under första säsongen ryckte jag bara på axlarna och tänkte, jag kommer göra det jag gör. Folk kommer gilla det eller inte, men jag kan inte oroa mig för det. Men folk gillade det och så var jag tvungen att skriva fyra-fem nya melodier och utveckla vidare alla de gamla så de speglar karaktärernas utveckling.

Den nyfikne musikälskaren får njuta av McCrearys senaste favoritupptäckt – en bulgarisk kvinnokör som sjunger med en helt unik metod och som skall spegla Midgårdsregionen Rhûn.

– Deras sångtekniker är extremt specifika för Bulgarien, en övergång från icke-vibrato till extremt vibrato. Ingen annan sjunger som de. Och när du har en hel kör som gör det låter det väldigt Tolkien-aktigt för mig. Jag har alltid älskat det ljudet och de har traditioner av att sjunga i udda taktarter. Det är helt fascinerande musik. Jag kan inte nog understryka hur mycket du borde kolla in det. När jag hör de där ljuden, tas jag till en ny plats.

MER LÄSNING: Tom Bombadil blir främlingens "Yoda" i nya säsongen av "Maktens ringar"

Tanya Moodie i "Maktens ringar" säsong 2
Tanya Moodie som Gundabel i "Maktens ringar". Foto: Prime Video.

"Pratar du svenska?"

Döm av min förvåning när Tanya Moodie, som också medverkat i Star Wars, Sherlock och Rebecca Ferguson-serien Silo, kommer fram och pratar klart godkänd turist-svenska med mig. Av rädsla över att ha missat något som alla andra svenska reportrar redan vet om, väljer jag att inte fråga om varför hon förstår vad jag säger. Efter ett tag växlar vi över till engelska och hon berättar att hennes partner är ett stort Tolkien-fan. När jag frågar om han är uppspelt över hennes medverkan brister hon ut i skratt:

– Nä, han sa bara, "äh, raring det där är inte del av Tolkiens kanon".

Hur är det att vara med i en av världens största TV-serier, men inte kunna prata någonting om vad som händer förrän alla avsnitt har sänts?

– Det var samma sak när jag gjorde Star Wars. Jag kan inte säga att jag har vant mig, men jag förstår hur det fungerar. Jag förstår också varför vi inte ska säga något och man vill inte heller vara den som förstör för alla andra genom att avslöja något. Det är inte så svårt för mig, jag har så mycket annat att tänka på.

Rory Kinnear
Rory Kinnear spelar Tom Bombadil. Foto: Filmtopp Int.

"Svårt att sätta fingret på Tom Bombadil"

Ny i ensemblen är BAFTA-nominrade Rory Kinnear, som har tagit sig an den stora utmaningen att gestalta Tolkiens kanske största vattendelare – Tom Bombadil, en sorts övernaturlig urhippie äldre än allt annat i Midgård, till och med naturen.

– Det är verkligen svårt att sätta fingret på Tom Bombadil och det är en svår uppgift att försöka ge liv åt någon som i princip har varit vid liv sedan tidens begynnelse, som både är och inte är av denna jord, som på sätt och vis är inbäddad i naturen, men samtidigt mycket definitivt en människa också.

– Hur ska jag närma mig detta? I slutändan måste man bara låta karaktären tala för sig själv. Jag kan inte vara alla dessa saker hela tiden. Jag måste bara vara en människa som lever dag för dag, ögonblick för ögonblick, och utveckla en relation med Daniel Weyman, som spelar "Främlingen", eftersom alla mina scener är med honom.

Serieskaparna John D. Payne och Patrick McKay beskriver Tom Bombadil som främlingens "Yoda".

– Det kan jag förstå. Och jag tror att han är en sådan person som är bästa sortens lärare, som vill att deras elev ska hitta svaret själv. Otroligt frustrerande för eleven, när han bara vill få veta vad han ska göra.

Presentationen inför premiären
John D. Payne och Patrick McKay håller välkomsttal. Foto: Filmtopp Int.

"Har någon spetsat välkomstdrinken?"

Efter mattan går vi in i biografen för att se de två inledande avsnitten tillsammans med seriens stjärnor. Sådant är alltid kul, men jag slås av hur stökig publiken är. Gissningsvis hade någon spetsat välkomstdrinkarna, för den frekvens folk springer ut och in ur salongen med saknar motstycke. Särskilt synd är det om SAGA-vinnaren Charles Edwards, som sitter längst ut i ena stolsraden och får ställa sig åtminstone åtta gånger (jag tappade räkningen) för att släppa förbi led av drinksugna eller toalettkrävande besökare. 

Att Bezos inte är på plats den här gången beror troligtvis på de oroligheter som har präglat staden den senaste tiden. Istället är det serieskaparna John D. Payne och Patrick McKay som säger några väl valda ord. De gör det bra och särskilt bjuder McKay på en sorts ohämmad nördighet, svår att inte älska. 

När jag lämnar biografen står kärntruppen – dvs Payne, McKay, Morfydd Clark (Galadriel) och Robert Aramayo – i ett hörn nära utgången och kramar om varandra och skålar. Det glädjer mig att toalettspringarna inte sabbade deras kväll, för de har arbetat mycket, mycket hårt fört detta. 

"Maktens ringar" kommer tillbaka på Prime Video den 29 augusti och det med tre nya avsnitt. Därefter släpps ett avsnitt per vecka.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL