Filmhösten 2019 - Här är fem filmer att se fram emot!
Filmhösten bjuder på skräck och obehag.
Nu när sommaren börjar gå mot sitt slut är det dags att blicka framåt mot den annalkande biohösten. När de mörka kvällarna kryper sig på är det en ynnest att få koppla bort omgivningen och vardagens alla bekymmer i en skön biofåtölj.
I år är höstens repertoar ovanligt rik på filmer med stort förhandsintresse. Allt ifrån intensiv clownskräck i Det: Kapitel 2 till stjärnspäckat rymdäventyr i Ad Astra. I denna lista har jag sammanställt fem filmer som jag ser extra mycket fram emot i höst. Mycket nöje!
Det: Kapitel 2 (Premiär 6 september)
Även om regissören Andy Muschiettis Det (2017) ballade ur totalt, med billiga skrämselknep som avlöste varandra i ett rasslande tempo, ser jag fram emot uppföljaren Det: Kapitel 2.
Muschietti återvänder till registolen och i filmen har barndomsgänget från första filmen växt upp. Nu ser vi några av Hollywoods A-skådisar i huvudrollerna, exempelvis Jessica Chastain och James McAvoy. Bill Skarsgård återvänder i rollen som den terroriserande clownen Pennywise och jag hoppas att han får mer utrymme att med hjälp av ett bra manus leverera obehagligt skådespel. Det fick han knappt i första delen, där hans clown mest fungerade som ett vandrande CGI-spektakel.
Båda delarna är nyinspelningar av miniserien från 1990 där Tim Curry axlade rollen som Pennywise. Om man har sett del två av 90-talsserien – dess klimax är att betrakta som väldigt ofullständigt – vet man att det inte borde vara någon konst för Andy Muschietti att göra en bättre avslutning.
Ad Astra (Premiär 20 september)
Det råder inget snack om att 2019 är Brad Pitts starkaste filmår på länge. Inte bara har han en bärande roll i Quentin Tarantinos Once Upon a Time … in Hollywood, han har också huvudrollen i den kommande sci-fi-thrillern Ad Astra (latin för ’’mot/till stjärnorna’’).
I filmen spelar han en astronaut, som får i uppdrag att resa ut i rymden och leta reda på sin försvunna far (spelad av Tommy Lee Jones). Fadern har i sin tur varit involverad i ett mystiskt uppdrag.
De trailers som har släppts är minst sagt kryptiska, men regissören James Gray har beskrivit filmen som en blandning av Apocalypse Now (1979) och 2001 - Ett rymdäventyr (1968). Detta, i kombination med att filmen ser ut att vara visuellt enastående, får mig att längta till premiären.
Joker (Premiär 4 oktober)
Detta är den film i höst jag längtar mest efter. Att se en av vår tids största skådespelare ta sig an rollen som den psykotiske clownen Jokern, kommer förmodligen att bli höstens stora filmhöjdpunkt. Joaquin Phoenix, som levererat makalösa prestationer i filmer som Her (2013) och You Were Never Really Here (2017), känns som klippt och skuren för rollen.
Trailern som släppts vittnar om en kvalitetsmässig produktion, långt borta från de ojämna filmerna i DC Extended Universe. Extra spännande att detta är en regelrätt bakgrundshistoria om vem mannen bakom clownsminket egentligen är. Vi får följa en misslyckad komiker, utstött av samhället, som efter otaliga motgångar drivs till galenskap i staden Gotham.
Filmen är inspirerad av Alan Moores serietidning The Killing Joke, som utforskar Jokerns ursprung. I den gedigna rollistan hittar vi namn som Robert De Niro (!), Zazie Beetz och Brian Tyree Henry.
Distributören Warner Bros. Pictures hoppas att Joker ska bli startskottet på en rad fristående filmer som är centrerade kring karaktärer från DC Comics. Dessa filmer ska inte ha någonting att göra med deras i mångt och mycket misslyckade projekt DC Extended Universe. Det tackar jag för.
Zombieland: Double Tap (Premiär 18 oktober)
Ömsom rafflande zombieslakt, ömsom humoristiskt käbbel mellan ett gäng grymma skådisar. Det är vad vi har att vänta oss av den kommande uppföljaren till Zombieland (2009). Jesse Eisenberg, Emma Stone, Woody Harrelson och Abigail Breslin repriserar sina roller i vad som ser ut att kunna bli årets uppföljare.
Den första filmen var en actionkomedi av allra högsta rang, där en nörd, en skjutglad tuffing och två systrar teamar upp för att kunna överleva i ett postapokalyptiskt ödeland.
I Zombieland: Double Tap verkar våra huvudpersoner få handskas med utvecklade och mer raffinerade zombies. Förmodligen blir deras största problem ett par dubbelgångare, som syns i slutet av filmens trailer. Jag hoppas på mycket dialogdrivet käbbel!
Doktor Sömn (Premiär 8 november)
Här kommer alltså filmatiseringen av Doktor Sömn – Stephen Kings uppföljarroman till The Shining. Regissören är Mike Flanagan, som med Netflix-serien The Haunting of Hill House stod för en av fjolårets mest helgjutna skräckupplevelser.
I filmen har Danny Torrance växt upp (Ewan McGregor gör rollen), men han plågas fortfarande av händelserna som utspelades i Overlook Hotel. Tillvaron ställs på sin spets när han kommer i kontakt med en ung flicka, som också besitter ’’shining’’-kraften. Han åtar sig att skydda henne från en kult, som livnär sig på barn med speciella krafter.
Eftersom The Shining, som regisserades av Stanley Kubrick, är helt och hållet fulländad ,kan det tyckas smått omöjligt att göra en uppföljare. Men jag vill ändå tro att Mike Flanagan har lyckats omarbeta Kings roman till ett värdigt filmmanus. Lustigt nog var ju Stephen King missnöjd med Kubricks filmatisering. Vi kan bara hoppas att han uppskattar Mike Flanagans mer.
Kul är också att svenska stjärnskottet Rebecca Ferguson har en betydande roll i filmen!