Fansen har knäckt stora gåtan – det innehåller väskan i Pulp Fiction

Fansen har knäckt stora gåtan – det innehåller väskan i Pulp Fiction

Emil Oscar Rasmussen
18 juli 2024 kl. 20:00

Har internetgenierna överlistat Tarantino?

Ett av filmhistoriens finurligaste mysterium är vad som döljer sig i väskan, mer specifikt portföljen, i Quentin Tarantinos "Pulp Fiction". Kan det vara så att svaret på den frågan redan har avslöjats?

Det finns inte en filmnörd där ute som inte grubblat över vad det faktiskt är för gyllene ting som döljer sig i portföljen som följer med oss genom Quentin Tarantinos mästerliga Pulp Fiction (1994).

De allra flesta släpper den tanken rätt snabbt och accepterar att det inte är meningen att vi ska veta vad som finns i den, men några envisa få är fast beslutna om att hitta svar på varje liten detalj i sina favoritfilmer.

Kan de vara så att de lyckats med det omöjliga? Filmtopp lyfter fram den populära fan-teorin som många tror är svaret på frågan.

Fansen har knäckt stora gåtan – det innehåller väskan i Pulp Fiction
Foto: Miramax.

Fansen övertygade – det finns i portföljen i Pulp Fiction

Portföljen i "Pulp Fiction" är på många sätt nyckeln till att röra handlingen framåt i Tarantinos film, men trots det får tittaren aldrig veta vad den innehåller. Flera av karaktärerna i filmen öppnar portföljen och beundrar innanmätet samtidigt som det kastar ett gyllene sken över deras ansikte.

Det som finns där i är värdefullt och det är viktigt. Mer än så får vi aldrig veta.

Spekulationerna kring vad som finns i väskan har alltid varit många, men något konkret svar har Tarantino aldrig gett oss. Den enda teori han pratat om öppet är att den skulle innehålla diamanterna som spelar en stor roll i hans föregående film tillika debutfilm De hänsynslösa (1992). I en intervju med kritikerlegendaren Roger Ebert från 1997 säger Tarantino att innehållet från början faktiskt var tänkt att vara diamanterna, men att den idén skrotades för att det kändes "för uppenbart".

Diamanterna är den mest spridda teorin, men den har som sagt avfärdats av regissören själv, och det finns en till populär teori som därför skulle kunna vara mer trolig.

Svaret på frågan om vad som gömmer sig i portföljen är enligt den andra populära teorin att det är Marsellus Wallace (Ving Rhames) själ. På Reddit har saken diskuterats i flera år och några argument är faktiskt rätt övertygande. I en tråd, som varit aktiv i över tio långa år, skriver trådskaparen:

– Jag hörde talas om någon religion någonstans som tror att själen kan lämna eller plockas ut ur kroppen genom hjärnstammen.

Fansen har knäckt stora gåtan – det innehåller väskan i Pulp Fiction
Foto: Miramax.

Låter det långsökt? Ja, aningen, tills trådskaparen också påminner oss om att Marsellus oförklarligt har ett plåster i bakhuvudet. Fler snillen bidrar till diskussionen genom att påpeka att koden till portföljen är "666" och att Marsellus kan ha sålt själen till djävulen.

Om teorin stämmer eller inte har vi dessvärre inget bevis på, men visst låter det både troligare och roligare än teorin med diamanterna?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL