Göteborgsdokumentär om förintelsen släpps
Vill upplysa en ny generation
Judarna har varit en utsatt folkgrupp i tusentals år. Även i dag år 2021 sprids antisemitiska och konspiratoriska budskap världen över, inte minst på sociala medier. Av den anledningen släpps nu en dokumentär om förintelsen i svensk kontext.
"Vi får aldrig glömma" blev hela världens löfte efter andra världskrigets slut. Stora delar av omvärlden hade sett på, många även underlättat, när Nazitysklands behandling av judar eskalerade från fruktansvärda till rakt av avskyvärda förhållanden. Men vi tycks glömma snabbt.
Nu rapporterar GP att den ideella Riksorganisationen för fortbildning om förintelsen (RFF) de senaste fyra åren har arbetat med en dokumentärfilm om förintelsen, När rösterna tystnar. Anledningen är att antisemitiska och konspiratoriska budskap har börjat spridas kraftigt på sociala medier, över 70 år efter krigets slut.
– Få unga har en referens till förintelsen, säger språkvetaren Susanne Sznajderman-Rytz, en av volontärerna i organisationen RFF, till GP.
På svenska i svensk kontext
Dokumentären riktar sig mot en publik på 15-19 år och har som syfte att öka ungdomars vetskap om förintelsen. För att göra berättelsen mer angelägen har man valt att göra dokumentären på svenska och i en svensk kontext.
De två böckerna Flykten från ett folkmord av Maria Vajta Klamer, om en judisk kvinnas livsöde som slutar upp i Göteborg, och Vad dina ögon såg – Berättelsen om hur Ester och Leon överlevde av Snezana Bozinovska utgör grunden för dramadokumentären. Men för att öka igenkänningen för ungdomar, har man valt att förflytta berättelserna till ett modern Göteborg.
– Få unga har en referens till det som hände för över 70 år sedan, men effekten av förintelsen har format det samhället vi lever i idag, säger Susanne Sznajderman-Rytz till GP.
När rösterna tystnar går att streama på UR Play. För mer läsning, se vår lista med de 15 bästa dokumentärerna på Netflix.