De bästa Stephen King-filmerna
Filmtopp listar de bästa Stephen King-filmerna!
För ett tag sedan såg jag om "Lida" (1990). En av filmhistoriens skarpaste thrillers och en av de skarpaste Stephen King-filmatiseringarna.Förra gången jag tog upp Lida så resulterade det i en lista över filmhistoriens bästa ”Bad guys”. Denna gången tänkte jag lista De bästa Stephen King-filmerna. Problemet här är att jag inte tagit mig an hela den ofattbara mängd King-filmatiseringar som finns där ute, men dessa är mina favoriter av de jag sett.
De bästa Stephen King-filmerna:
10. Thinner (1996)
Handling: Den arrogante och kraftigt överviktige advokaten Billy Halleck (Robert John Burke) får livet upp och nedvänt efter att en rom yttrat en förbannelse över honom. Plötsligt börjar han rasa i vikt. Han går ner några kilon om dagen. Något både han och hans fru först välkomnar med glädje. Billy var ju trots allt kraftigt överviktig. Men snart börjar de fundera över om allt verkligen står rätt till.
Motivation: Storyn är skarp. Visst det känns det lite örnigt och stereotypt med en gypsy curse, men detta problem tacklar filmen rätt så bra med sin humoristiska ton. I sin helhet är Thinner roande och en av de bättreStephen King-filmatiseringarna.
9. Christine (1983)
Nördiga Arnie Cunningham (Keith Gordon) är mobbad. Varje dag i skolan är ett smärre helvete och enklare blir det inte när han börjar high school. Till sin hjälp har han sin bästa vän och motsats Dennis (John Stockwell).
Dennis spelar i skolans rugbylag och är hyfsat populär bland tjejerna. Trots deras olikheter hänger Arnie och Dennis ihop, det vill säga fram tills Arnie investerar i sin första bil, Christine. En riktig skrothög han köpt till ett alldeles för högt pris. Speciellt om du känner till bilens historia.
Arnie blir förälskad i Christine.
Han jobbar dygnet runt med att fixa och dona med henne tills hon en dag ser ut som ny. En riktigt läcker 50-talare med den sexigaste röda lacken du kan tänka dig.
Långsamt börjar Arnie förändras. Han börjar bli kaxig, egoistisk och nästintill ett riktigt svin. Dessutom börjar hans kärlek till Christine bli oroväckande. För att inte tala om Christines kärlek till honom.
Jag kan inte tänka mig någon författare som kan ge själ till ting såsom King. Detta hade kunnat vara hur löjligt som helst, men det är det inte. Starkt jobbat av John Carpenter som regisserat. Skulle vilja säga att detta är en litet bortglömt guldkorn bland hans filmer.
8. Jurtjyrkogården (org. titel Pet Sematary, 1989)
Den stora styrkan i Jurtjyrkogården är den geniala storyn. King har nästan alltid bra storys, men denna har något extra.
Mamma, pappa, barn (och katt) flyttar ut på landet. Som grannar har de en excentrisk go äldre man (Fred Gwynne) och en riktigt elak motorväg. En dag blir katten överkörd av en lastbil.
Grannen förklarar för pappan att det finns en gammal magisk indiankyrkogård i krokarna och att de som begravs där kommer tillbaka till liv igen. Men, de som kommer tillbaka är aldrig som de var innan. Deras personlighet är förändrad. Trots den motsägelsefulla varningen begraver pappan katten på indiankyrkogården med motiv att dottern inte är redo för att förlora sin katt än, och mycket riktigt är den snart tillbaka. Men, precis som gubben sa, förändrad.
Detta är bara början på skräcken som väntar vid djurkyrkogården. Hur långt skulle du gå för att få tillbaka någon du älskat som har dött?
Filmen är bitvis riktigt läskig och jag är säker på att det är nästintill omöjligt att inte ta en extra kik under sängen när du ska sova efter du sett den. Men tyvärr så känns den redan ganska åldrad. Skådespelet är närmare amatörmässigt och hela auran kring filmen är rätt sunkig. Utöver detta så är det en riktigt skaplig skräckis.
7. “Det” (2017)
6. The Dead Zone (1983)
Regi: David Cronenberg
Med: Christopher Walken, Brooke Adams, Martin Sheen, Herbert Lom m.fl.
Genre: Drama/Thriller
Handling: Johnny är med om en kraftig bilolycka och försätts i koma. När han vaknar upp fem år senare är han både förtvivlad och förvirrad. Har han kvar jobbet? Finns Sarah fortfarande kvar hos honom? Mycket har säkert förändrats och för honom har dessa fem år bara känts som en natts sömn. Men det som är mest förbryllande är att Johnny har fått en ny förmåga. Han kan se saker innan de händer och saker som redan skett. Genom att vara nära folk kan han få en insikt i både deras mörkaste hemligheter och deras framtida öde…
Motivation: Cronenberg hade säkert tjänat på att skala av manuset en del. Men i vilket fall så är det en spännande film om ett intressant ämne. Både Christopher Walken och Martin Sheen är som klippta och skurna för sina roller. Kameraarbetet är snyggt och det finns en väldigt skön känsla av unikhet över hela rullen.
5. Carrie (1976)
Brian De Palmas klassiker bygger på Stephen Kings första publicerade bok om mobbade flickan Carrie (Sissy Spacek) som måste tackla både klasskamraternas grymhet, hennes mammas religiösa fanatism och ambivalensen över att gå från flicka till kvinna.
Det sistnämnda förklaras perfekt i den fantastiska men obehagliga öppningsscenen i tjejernas omklädningsrum i skolan där Carrie för första gången får sin mens. Hennes galning till mamma har inte berättat något för henne om de och livrädd över att plötsligt börja blöda ber hon sina klasskamrater om hjälp. Tror du att hon får någon? Självklart inte. Gamarna ser detta som en chans att förnedra sitt offer.
Filmen är många gånger gripande och Sissy Spacek är (som vanligt) fantastisk i rollen. Utöver en tvärtokig religiös knäppskalle, grymma barn, en svinig John Travolta och total förnedring, bjuder filmen på en riktigt fin jump scare mot slutet. Tyvärr så känns den lite trist emellanåt. Visst, det är hela tiden bra, men det är inte alltid så spännande som det borde vara. Det är trots allt ett riktigt spännande hopkok ingredienser filmen ruvar på.
4. Nyckeln till frihet (org. titel The Shawshank Redemption, 1994)
Andy (Tim Robbins) åker fast för mordförsök. Oskyldig? Absolut, om du frågar honom. Huruvida hans påstående är sant får tittaren ledtrådar till under filmens gång.
I vilket fall. Andy hamnar på kåken. Det är ett ruffigt liv men han låter sig inte brytas ner. Han finner en bästa vän, Ellis (Morgan Freeman), och tillsammans lär de sig uthärda fängelselivet och till och med göra det till något relativt minnesvärt. För den utomstående betraktaren känns det till och med ganska mysigt emellanåt; så länge du ser upp i duschen och håller dig i god fot med rasistiska galningar.
Detta är egentligen inte riktigt min typ av film. Den är många gånger för amerikansk i den benämningen att det inte sparas på smöret, sentimentalitet och ljuva hjärtskärande stråkar, men (!) den är precis så bra som en sån här film kan bli.
Nyckeln till frihet är ett mästerverk i sin genre. Det går inte att diskutera. Övrigt är det värt att nämna att filmen i skrivande stund toppar IMDb:s lista över de 250 högst rankade filmerna. Sen kan man tycka vad man vill om det.
3. Stand by Me (1986)
Ett grabbgäng på fyra pojkar i 12-13 årsåldern får nys om att en kille i deras ålder har omkommit i en tågolycka och att polisen ännu inte har hittat hans kropp. När en av dem överhör sin äldre bror berätta för en kompis om var liket finns ger hela gänget sig ut på ett äventyr för att i en ädelmodig insats själva hitta liket och bli berömda.
Men resan är mycket mer än så.
Det visar sig att de allihop bär på tyngande tankar och problem. Långsamt börjar resan snarare handla om att med gemensam kraft brottas mot fördomar och inre demoner än själva äventyret. Rob Reiner har regisserat två Stephen King-filmer, detta var hans första. Det är en gripande film med starkt barnskådespel. Bland annat skiner River Phoenix starkt i rollen som gängets utnämnde tuffing Chris.
2. The Shining (1980)
"The Shining" handlar om författaren Jack (Jack Nicholson) som bestämmer sig för att öka sina inkomster genom att vakta ett enormt ödelagt hotell över vintersäsongen, medan han ändå bara ska sitta inne och skriva. En bra idé om livet var så enkelt.
Med sig har han sin fru Wendy (Shelley Duvall) och sin son Danny (Danny Lloyd).
Väl på hotellet börjar märkliga saker hända. Jack blir allt mer och mer introvert och aggressiv, Danny påstår att de inte är ensamma på hotellet och Wendy börjar nästintill krypa längs väggarna i brist på mänsklig kontakt blandat med ångesten av hennes makes allt märkligare beteende.
1. Lida (org. titel Misery, 1990)
Andra Stephen King-filmen Rob Reiner regisserat förtjänar en första plats på min lista. Lida är en helt fantastisk thriller!Inte bara för filmens skurk, den geniala galningen Annie Wilkies (Kathy Bates) är en av filmhistoriens mest intressanta karaktärer utan också för den perfekta storyn med det perfekta slutet.
Författaren Paul Sheldon (James Caan) råkar ut för en bilolycka under ett snöoväder. Tack och lov hade han en vakande ängel tätt bakom honom. Sjuksköterskan och hans största fan Annie Wilkies. Annie räddar livet på kraftigt skadade Paul och tar med honom hem till sin avlägsna stuga för att akut vårda honom själv. Hon är ju trots allt sjuksköterska och han är ju hennes hjälte. Dessutom vore dumt att ge sig ut till sjukhuset mitt under snöstormen. Bättre att vänta några dagar tills när ambulansen kan komma och hämta honom själv.
Långsamt börjar Paul inse att något inte riktigt står rätt till. Annies har ett kraftig humör som svänger för minsta lilla och nu när några dagar gått så borde ju vägarna vara så pass plogade att sjukhusambulansen kan komma och hämta honom. Vad är det som händer egentligen? Kommer han någonsin få komma därifrån och hur långt är Annie beredd att gå för att få behålla sin älskade ”Paulie”?
Kathy Bates Oscarsbelönades för sin roll och hon toppade också min lista av ”de galna” i min ranking av filmhistoriens värsta bad guys. Återigen en suverän film som förtjänar all uppmärksamhet den kan få.