Fröken Frimans krig säsong 4 – Därför går serien i graven

Fröken Frimans krig säsong 4 – Därför går serien i graven

Fredrik Edström
Uppdaterad 03 juli 2021 kl. 10:43 | Publicerad 29 december 2017 kl. 14:00

Idag uttalar sig seriens skapare om varför Frökan Frimans krig säsong fyra blev den sista.

Kvinnorna i fröken friman

Under fyra säsonger har vi fått stifta bekantskap med Sissela Kyles Fröken Friman. En kvinnorättskämpe det sannerligen är tåga i. Vi har sedan innan vetat att säsong fyra valdes att bli den avslutande säsongen och idag får vi mer kött på benen av seriens upphovsman Pernilla Oljelund.

I December 2013 fick svenska folket första gången möta Dagmar Friman i SVT. Ett historiskt drama om de kvinnliga förkämpar som reser sig mot manssamhället under tidigt 1900-tal. Tillsammans bildar som Sveriges första livsmedelskooperativ som enbart drivs av kvinnor. Serien avslutades med en fjärde säsong som sändes nu i jul med en den mustiga tittarsiffran 1 372 000.

Frågan på allas läppar är dock: "varför avrunda nu? Succén är ju enorm!" Idag får vi äntligen insikt i tankegångarna av seriens upphovsman Pernilla Oljelund:

Det här är ju som fyra miniserier: alla säsonger har haft en början, ett mitt och ett slut. Vi har inte varit säkra på att få fortsätta, så vi har inte kastat ut några trådar efter någon av säsongerna. Det är något jag tycker om när jag ser det. Eftersom det görs så många säsonger av serier i allmänhet så är det inte alltid man får en känsla av avslut när man ser något.

Pernilla Oljelund fortsätter spekulera i varför det inte kommer någon fortsättning efter säsong fyra:

Vi har ett huvudgalleri på fem personer och det som drabbar dem, det drabbar någon annan. Om jag skulle berätta en annan historia om exempelvis kvinnorörelsen kontra arbetarrörelsen så hade jag givetvis gjort Electra Hallmans rollfigur Margit till huvudperson. Men nu har vi den här serien som vi har och det ska handla om Dagmar, Kinna, Lottie, Alma och Emmy. Så det finns fantastiska saker man hade kunnat ta upp, men det hade inte gått att göra någon av de här fem kvinnorna till fabriksarbetare på ett trovärdigt sätt. Det går inte.

Oljelund fortsätter:

Det som är svårt är att hitta någonting som inte riktigt är berättat om kvinnorörelsen eller jämställdhetskampen som kan vara ett slags krig och som ska hålla för tre avsnitt. Som sagt: det händer någon annan och inte de här fem kvinnorna och man vill ju inte att det ska bli krystat.

Hade du velat se en fortsättning på Fröken Frimans krig? Om du gillar svenska produktioner, här hittar du mer om svensk film.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL