Claes Eriksson i Renées Brygga: "Det var förjävligt"
Humorlegendaren gästar säsongens sista avsnitt
I säsongens sista avsnitt av "Renées brygga" på TV4 gästar ingen mindre än regissören, manusförfattaren, revyartisten, komikern, skådespelaren och kompositören Claes Ingvar Eriksson. Här öppnar han upp sig om sin drivkraft och sina åsikter kring svensk politik.
Claes Eriksson gästar "Renées Brygga"
Nu är det dags för den nionde säsongen av Renées brygga att gå i mål på TV4. I det åttonde och sista avsnittet gästar inga mindre än den före detta elitsimmaren Elin Kjos, en av Sveriges genom tidernas främsta underhållare Claes Eriksson och den omåttligt populära programledaren Pär Lernström.
Det blir ett fint avslut på säsongen tack vare att kvällens gäster öppnar upp sig på ett väldigt naket och ärligt sätt. Claes öppnar bland annat upp om drivkraften bakom hans lyckade produktioner, som han hämtat i beröm från fansen, men också om kritiken som lett till att kreativiteten falnat under åren.
Claes berättar även om sin hurtiga sida. I hela 32 år har han sprungit 8 km fyra gånger i veckan. Han har till och med sprungit Stockholm Marathon en gång, men det var ingen hit för Claes som summerar upplevelsen med orden:
– Det var förjävligt.
"Jag önskar att jag inte vore så känslig"
Claes Eriksson är en etablerad regissör, manusförfattare, revyartist, komiker, skådespelare och kompositör. Allra mest känd är han för sitt arbete som en av medlemmarna av Galenskaparna och After Shave, där han i de flesta fall varit gruppens huvudsakliga regissör, manusförfattare och kompositör.
De produktioner han är mest stolt över själv är Cyklar, en film från 1986, Stinsen brinner... filmen alltså (1991), komedifilmen Leif från 1987 och tv-serien Macken från 1986. Serien Macken blev en hejdundrande succé och hade tittarsiffror på 4 miljoner. Claes Erikssons drivkraft har som sagt bottnat i beröm och uppskattning från fansen, och han är väldigt stolt över sina produktioner.
– Jag är väldigt knuten till mina prestationer. Man är den man är ihop med sina prestationer, säger han i Renées brygga.
Tidigare i karriären läste inte Claes några recensioner utan motorn gick på den positiva feedbacken från fansen. Men när filmen Hajen som visste för mycket kom 1989 fick han under premiärdagen ofrivilligt ta del av den dåliga kritiken från tidningarna. Innan själva premiärvisningen ställde journalister frågan om vad han tyckte om att filmen hade fått dåliga betyg, vilket gjorde honom ledsen.
– Man skulle ha fest och ha kul, det kändes så oerhört okänsligt så jag blev lite ledsen för det. Jag önskar att jag inte vore så känslig, och bara kan skaka av mig det, men det är inte så lätt, förklarar han.
Efter kritiken genom åren så har kreativiteten falnat hos Claes vilket han tycker är tråkigt.
"Vi behöver ingen politik som stödjer egoism"
Vidare öppnar Claes upp sig om sina åsikter och synpunkter kring svensk politik:
– Jag känner mig lite bitter. Nej inte bitter, men besviken på utvecklingen. Jag tycker att vi har fått ett samhälle som jag inte alls känner mig hemma i. Vi behöver ingen politik som stödjer egoism, för det kommer vi ändå alltid att vara. Vi behöver politik som stödjer solidaritet. Just den ideologin om att kämpa för en rättvisare värld, ett rättvisare samhälle, den ideologin fanns, kände man, tycker jag när jag växte upp. Den känner jag inte lika starkt längre.
Missa inte säsongsavslutningen av Renées Brygga på TV4 och C More.