Bröllopsfilmer – Bröllopskaos på vita duken
Filmerna för dig som är romantiker.
Det här med giftermål är inte alltid lätt, både i verkligheten eller på vita duken. Kanske är det därför som bröllop genom filmhistorien varit sällsynt bra dramaturgiska knep för att öka spänningen i berättelser.
Här kommer därför en lista över en skara filmer där bröllop visade sig vara lite extra knepigt och kaosartat. Gillar du kärlek på film har vi också listat 10 bra romantiska komedier.
Runaway Bride (1999)
Det första bidraget kommer från de romantiska komediernas förlovade årtionde, 90-talet. Julia Roberts spelar bruden som ett flertal gånger flytt från altaret och sina egna bröllop (därav de fyndiga löparskorna i bilden ovan – hon är alltid redo att fly!). Richard Gere spelar journalisten som söker upp henne för att berätta hennes historia. Som ni kanske gissat uppstår känslor dem emellan.
Filmen var i produktion till och från under en tioårsperiod med olika regissörer och skådespelare inblandade, bland annat Geena Davis, Demi Moore, Sandra Bullock och Ellen DeGeneres som den löparsugna bruden. Slutligen gick rollen till Julia Roberts och Garry Marshall fick uppdraget att styra upp skutan.
Mitt stora feta grekiska bröllop (2002)
Också känd som en av de mest framgångsrika filmerna i USA som aldrig låg etta på biotoppen. Detta trots att den totalt spelade in 241 miljoner dollar i landet (368 miljoner världen över). Inte fy skam med en budget på fjuttiga fem miljoner.
Filmen handlar om amerikan-grekiskan Toula som förälskar sig i en vit medelklassamerikan. Den är baserad på manusförfattarinnan Nia Vardalos eget liv. Efter att ha nekats jobb i Los Angeles beslöt hon sig för att basera ett manus på hennes egna familjehistorier. Detta ledde till en teateruppsättning som självaste Tom Hanks gick och såg. Han såg därefter till att pjäsen filmatiserades.
Fyra bröllop och en begravning (1994)
Tillsammans med "Notting Hill" tillhör kanske "Fyra bröllop och en begravning" de mest kända brittiska romantiska komedierna. Ungkarlen Charles är en oseriös kille som tar varje chans han får att fly ett förhållande när det börjar bli svettigt seriöst – tills amerikanskan Carrie dyker upp. Filmens röda tråd är alla de bröllop som Charles får gå på under filmens gång, något som kanske leder fram till hans eget?
Regissör Mike Newell hade nog inte förväntat sig den framgång filmen fick; Oscarsnomineringar och skyhöga besökssiffror världen över. Allt i en film som enligt ryktet hade så pass låg budget att att skådespelarna fick bära sina egna finkläder (ack ve och fasa!). Värt att poängtera är att romkom-kungen Hugh Grant inte var alls lika känd då som nu. Prislappen på filmen hade nog legat betydligt högre idag.
The Wedding Singer (1998)
Säga vad man vill om Adam Sandler, men under den andra halvan av 90-talet och de tidiga 2000-talet var han ett säkert kort på biograferna. I The Wedding Singer spelar han en bröllopssångare som under ett av sina arbetspass träffar på servitrisen Julia (Drew Barrymore) och de båda fattar tycke för varandra.
Filmen är skriven av Tim Herlihy som ligger bakom Sandlers 90-talshits Billy Madison, Happy Gilmore och The Waterboy. Till skillnad från dem läggs här dock större fokus på kvinnans roll i historien. I en intervju med Conan O’Brien ska Sandler ha förklarat frånvaron av sexscener i filmen med det faktum att:
– I’m not good at sex. I started when I was pretty young and I was always like, you’ll get better. And I got older and it’s still not good.
Filmens framgång ledde till en Broadwaymusikal som gick upp 2006.
Oh, vilket bröllop! (1978)
Med 42 olika karaktärer på ett bröllop som spårar ur, är det inte helt lätt att beskriva handlingen i denna film. Det galna upptåget börjar i alla fall med ett giftermål mellan dottern till en lastbilschaufför och en höjdare i en förmögen familj.
Oh, vilket bröllop är en annorlunda filmupplevelse. Vad som först börjar som komedi går sakta men säkert över till att bli en studie över sociala relationer. Tragiskt, komiskt och underhållande.
Mamma Mia! (2008)
2 miljoner svenskar gick och såg "Mamma Mia!" på bio. 2 MILJONER!
Låt oss alla konstatera hur mycket vi älskar ABBA. Sannolikheten att du har sett denna är därmed ganska stor.
Filmen kretsar kring unga Sophies bröllop och hennes jakt på sin pappa. Genom lite efterforskning har hon fått ner antalet kandidater till tre stycken som alla kan vara den rätte. Genom sång och dans ska detta redas ut. Med en inkomst på 615 miljoner dollar var detta den femte största filmen 2008.
Bridesmaids (2011)
Som många filmer lärt oss är det oftast upploppet och "förspelet" till ett bröllop i filmvärlden som är det kaotiska. Så också här. Bridesmaids handlar om Annie Walker (Kristen Wiig) som får huvudansvaret för alla tärnor på sin väninna Lillians (Maya Rudolph) bröllop. Vägen dit är dock lång och det visar sig att giftermål kan väcka starka känslor hos dem runtomkring.
Filmen gjorde succé när den släpptes och blev även genombrottet för Melissa McCarthy som Oscarsnominerades för sin insats som den valpälskande Megan. Mycket av hyllningskören lovsjöng det faktum att filmen visade upp kvinnor på en uppfriskande ärligt och skitigt sätt, något som tidigare ofta varit synonymt med porträtteringen av män i komedier.
Wedding Crashers (2005)
När det kommer till fulspel tar "Wedding Crashers" troligtvis hem priset på den här listan. John och Jeremy (Owen Wilson och Vince Vaughn) har gjort karriär på att krascha bröllopsfester för att få kvinnliga gäster i säng. Problem uppstår när den ena plötsligt börjar utveckla känslor för ett av sina "offer" och den andra tvingas handskas med ungkarlslivet.
Berättelsen härstammar från filmens producent Andrew Panay som själv brukade krascha bröllop under sin collegetid. Historien är dock en väldigt fri tolkning av hans ungdom. Utöver positiva recensioner från kritiker var filmen en del av den våg som såg till att komedier med 15-årsgräns ökade i popularitet.