Bill Lawrence om succéseriens utmaning: ”Vill inte bli hatad”

Bill Lawrence om succéseriens utmaning: ”Vill inte bli hatad”

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 20:37 | Publicerad 01 september 2024 kl. 12:00

Serieskaparen upplevde stor press med "Bad Monkey"

Bill Lawrence senaste serie "Bad Monkey" har unisont hyllats. I en exklusiv intervju med Filmtopp berättar han om utmaningarna i författarrummet och rädslan för att bli hatad av författaren han älskar.

Apple TV+ sänds nu Bad Monkey – den senaste i ledet av tvåfaldigt Emmybelönade Bill Lawrences många TV-serier. Efter framgångarna med Scrubs och Ted Lasso arbetar han flitigare än någonsin och är aktuell med Clone High och Shrinking och har fyra nya serier under utveckling.

Bad Monkey baseras på en roman av kultförfattaren Carl Hiaasens och är en underhållande genreblandning mellan drama, komik och spänning. I huvudrollen ser vi Vince Vaughn som Andrew Yancy – en före detta polis, som numera är restauranginspektör men ser sin chans till upprättelse efter att en fiskare håvar upp en avhuggen arm. I en biroll syns också Bill Lawrence vän och kollega Zach Braff.

VInce Vuaghn i Bad Monkey
Vince Vaughn spelar huvudrollen i Bad Monkey. Foto: Apple TV+

Ville inte bli hatad av författaren

Berättelsen utspelas i West Keys, Florida, och väver även in element av mysticism och voodookultur. Att få ihop manuset var "definitivt en utmaning", säger Bill Lawrence när vi pratar med varandra över länk. Han pekar mot min bokhylla och fortsätter:

– Det är en intressant fråga eftersom jag kan se på dina böcker att du också är en film- och TV-nörd och, skulle jag slå vad om, en nörd när det kommer till historieberättande. Det riktigt intressanta är, om du känner till Carl Hiaasens verk, att han nästan är en surrealistisk satiriker. Han har gjort efterforskning på dessa karaktärer och många av dem finns på riktigt, som Drakdrottningen. Samtidigt drivs Hiaasens berättande av patos, drama, höga insatser och "banter"-fokuserad humor [banter är ett sorts komiskt tjafsande, red. anm.].

För att tackla Hiaasens värld var Lawrence tvungen att ta till en metod han aldrig förut behövt angripa.

– Författarrummet var verkligen intressant, det var första gången som jag någonsin har använt mig av författare som traditionellt skriver drama, deckare och action, som fick arbeta med ett gäng komediförfattare, som jag själv. Att verkligen försöka foga samman dessa världar var svårt, särskilt eftersom jag har varit ett Hiaasensfan sedan tonåren.

– Föreställ dig detta, för mig var det som om någon sa, "Hej, vilken är din favoritbok?" och så tänker du, "Jag får göra den till en TV-serie, men måste lägga till typ fem kapitel i mitten, och vill inte bli hatad av författaren". Det var den stora utmaningen. Och Carl är en vän, så vi hoppas alla att vi inte gjorde honom besviken.

Sett till det positiva bemötandet behöver nog inte Lawrence oroa sig alltför mycket. "Bad Monkey" finns nu att streama på Apple TV+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL