Marvels bästa filmer – Filmtopp rankar och tipsar

Marvels bästa filmer – Filmtopp rankar och tipsar

Uppdaterad 24 februari 2020 kl. 12:57 | Publicerad 09 december 2017 kl. 16:44

De bästa Marvel-filmerna

Här kommer du att få se filmer som har minst 4 av 5 ögon i betyg av någon skribent här på filmtopp, samt vara en långfilm. Filmerna är sorterade efter bokstavsordning och betyg.

MCU
Foto: Marvel / Walt Disney Studios

I denna artikel listar vi på Filmtopp de bästa Marvelfilmerna. Listan kommer kontinuerligt att uppdateras allteftersom nya filmer tillkommer.

Betyg: 4

Avengers: Age of Ultron (2015)

bästa marvelfilmerna
Foto: Marvel

Film: Avengers: Age of Ultron (2015)

Regi: Joss Whedon

Med: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo m.fl.

Handling: Tony Stark (Robert Downey Jr) är skakad efter händelserna från tidigare filmer och försöker skapa ett fredsprogram av robotar. "Iron Legion", men filmens huvudskurk (James Spader) har andra planer - att förinta Stark och resterande Avengers för att skapa en värld han istället tror på.

Motivation: Regissören Joss Whedons film spelas i ett behagligt tempo som växlar bra mellan actionsekvenser och dialoger. Filmen innehåller inte bara nya och spännande karaktärer utan också miljöbyten. Vi har lämnat New York för att istället besöka platser som Seoul, Johannesburg, Oslo och Sokovia – en fiktiv europeisk småstad som Marvel Cinematic Universe själva har skapat.

Blade (1998)

bästa marvelfilmerna
Foto: New Line Cinema

Film: Blade (1998)

Regi: Stephen Norrington

Manus: David S. Goyer

Med: Wesley Snipes, Stephen Dorff och Kris Kristofferson

Handling: En gravid kvinna attackeras av en vampyr, kvinnan dör men barnet föds och befinner sig mellan två världar. Inte riktigt människa, och inte riktigt vampyr. Han åtar sig uppdraget att skydda mänskligheten från vampyrer.

Motivering: Den första Marvel-filmen som i princip kickstartade hela superhjältegenren. Stylish, med feta actionscener och hårdkokta miljöer är den visuellt slående. Premissen är en 90-tals-thriller som bara råkar ha vampyrer i den. Wesley Snipes är som ballast när han slåss mot vampyrer, som själva har problem med att anpassa sig till en modern värld.

Solid action och den visuellt trollbindande stilen gör den första Blade-filmen till en underhållande och ovanligt historiskt viktig film, både vad gäller superhjälte och skräck-genren.

Triva: Stan Lee gjorde en cameo som dock klipptes bort ur filmen.

Captain America: Civil War (2016)

marvelfilmerna
Foto: Marvel

Film: Captain America: Civil War (2016)

Regi: Anthony Russo, Joe Russo

Manus: Christopher Markus & Stephen McFeely

Med: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan m.fl.

Handling: När ett av Avengers internationella åtaganden går snett och får katastrofala konsekvenser skakas omvärldens syn på våra superhjältar om. Politikers och regeringars tålamod med att de maskerade hämnarna lämnar milslånga spår av skadegörelse efter sig, når sin brytningspunkt. Ett nytt system åberopas. Ett system som ska hålla dessa övermänniskor i schack och som överser vilken roll de ska inta i katastrof- och krissituationer. Plötsligt ligger makten i FN:s händer när Avengers ska ingripa.

En tidigare anti-auktoritär, Tony Stark a.k.a. Iron Man, ställer sig i ledet för projektet. Steve Rogers a.k.a. Captain America vägrar dock rakryggat att bli en nickedocka åt politikerna. Det dröjer inte länge innan de tidigare allierade i Avengers blir bittra motståndare bakom respektive lagledare. Det bryter ut ett inbördeskrig mellan dessa ideologier. Detta medan det i kulisserna smids planer med mycket bittrare och mörkare motiv än vad de krigande hjältarna kan ana.

Motivation: Civil War är en av de bästa Marvelfilmerna, med kraftigast emotionell punsch. Detta tack vare att manus belyser bägge sidor av konflikten. Publiken har dessutom lärt känna och byggt upp en relation till karaktärerna genom tidigare filmer innan de går upp mot varandra som bittra rivaler. Man känner ju för båda dessa ledare.

Iron Man (2008)

bästa marvelfilmerna
Foto: Marvel

Film: Iron Man (2008)

Regi: Jon Favreau

Manus: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum och Matt Holloway

Med: Robert Downey Jr, Jeff Bridges, Terrence Howard Gwyneth Paltrow, mfl.

Handling: Tony Stark (Robert Downey Jr), industrialist och genialisk ingenjör, bygger ett exoskelett och blir den tekniskt avancerade superhjälten Iron Man.

Motivering: Iron Man var filmen som startade hela MCU-karusellen och bevisade en gång för alla att man inte behöver Superman-kända karaktärer för att flocka filmpubliken. Filmen toppar även Rottentomatoes lista med de bästa filmerna signerade Marvel Robert Downey Jr. kläcker ur sig snärtiga repliker som playboy/action-hjälte och Jeff Bridges tuggar på cigarrer, så klyshorna finns där. Men filmen lyckas ändå vara charmig samtidigt som den balanserar mellan att leverera action och story med en viss elegans.

Spider-Man: Homecoming (2017)

bästa marvelfilmerna
Foto: Colombia Pictures och Marvel

Film: Spider-Man: Homecoming (2017)

Regi: Jon Watts

Manus: Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna och Erik Sommers.

Med: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr. m.fl.

Handling: Peter Parker är femton år gammal och brottas med pubertetens hänsynslösa baksidor. Hormonerna stormar, självförtroendet tangerar ständiga bottenrekord, öknamn och andra otrevligheter får stackarn utstå.

Men vad de stöddiga mobbarna inte känner till är att i Parkers fullpackade ryggsäck döljer sig en dräkt, konstruerad av självaste Iron Man. Men Peter Parkar aka Spider-Man hinner knappt bli varm i kroppsstrumpan innan superskurken Vulture hotar att göra slarvsylta av honom och alla han håller kär.

Motivering: Med avväpnande charm, pricksäker humor och pigg personlighet bjuds vi på en annorlunda origin-story än vi är vana vid vad gäller vår kära hus-spindel. Regissören Jon Watts har tagit tydligt sikte på high school-genren och Homecoming vandrar bekymmersfritt mellan superhjältedåd och svettiga kemiprov. Ett charmigt äventyr helt enkelt och en väldigt bra superhjältefilm.

 X-Men: Days of Future Past (2014)

bästa marvelfilmerna
Foto: 20th Century Fox

Film: X-Men Days of Future Past (2014)

Regi: Bryan Singer

Manus: Simon Kinberg och Jane Goldman

Med: Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, Jennifer Lawrence mf.

Handling: I en inte all för avlägsen framtid kämpar mutanterna mot fullständig utrotning mot till synes oövervinnerliga motståndare - Sentinels. I ett sista desperat försök att rädda alla som bär på X-genen skickas Wolverine tillbaka till 70-talet av de forna rivalerna Professor Xavier och Magneto, för att rädda historiens gång och de fruktansvärda konsekvenser som skedde som följd.

Motivering: Bryan Singers återkomst till filmserien. Singer kombinerar prequel-ensamblen från First Class och det rutinerade gänget från original-trilogin med Hugh Jackmans Wolverine som ledsagare mellan bägge, utan att det känns rörigt eller ologiskt. Genom att placera handlingen under post-Vietnam kriget skänker även denna mutantskildring ett politiskt sting.

Bästa Marvelfilmerna – Betyg: 4.5

Planet Hulk (2010)

bästa marvelfilmerna
Foto: Lionsgate Home Entertainment

Film: Planet Hulk (2010)

Regi: Sam Liu

Manus: Greg Pak (original berättelse) och Greg Johnson

Med: Rick D. Wasserman, Lisa Ann Beley, Mark Hildreth mfl.

Handling: Baserat på en av de bästa Hulk-berättelserna, Hulken skickas ut för att leva sitt liv på någon övergiven planet efter att ha ansetts för farlig för att stanna på jorden. Men resan går fel (såklart) och Hulken hamnar på en krigshärjad planet under fruktansvärt styre. Hulken hamnar i bojor och som slav tvingas han kämpa i gladiatorarenan för härskaren och massornas nöje.

Motivering: För dig som gillare Hulk-scenerna i Thor Ragnarök, här är den oklippta versionen. Ett måste för dig som gillar Hulken. Planet Hulk är ett tilltalande äventyr som höjer pulsen och ger dig förstklassig underhållning. En idag annorlunda superhjältefilm. 

Spider-Man 2 (2004)

bästa marvelfilmerna
Foto: Sony Pictures

Film:  Spider-Man 2 (2004)

Regi: Sam Raimi

Manus: Alfred Gough, Miles Millar och Michael Chabon

Med: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco mf.

Handling: Peter Parker får inte ihop superhjältegrejen med att balansera ett vanligt liv och ger helt enkelt upp dräkten en gång för alla. Under tiden sker ett misslyckat experiment som omvandlar den excentriske vetenskapsmannen Dr Otto Octavius till superskurken Doctor Octopus. Är Peter så illa tvungen att ta på sig dräkten igen, med allt vad det innebär?

Motivering: Spider-Man 2 har allt, en fantastiskt skurk (spelad av Alfred Molina), med ett djup och tydliga motiv samt en hjärtskärande backstory. Detta tillsammans med Peters subplot, hur han ska komma till rätta med begränsningarna det innebär att varje superhjälte. Vad det innebär och vad det kostar  att ha ett fullbordat liv. Tematiken är klockren, dialogen smart och actionscenerna är serietidnings-godis.

Sam Raimi nailade Spider-Man i denna film, och 6 Spindel-filmer senare står den fortfarande på toppen, som den bästa av dem. Helt klart en av de bästa Marvelfilmerna.

X-Men 2 (2003)

bästa marvelfilmerna
Foto: 20th Century Fox

Film: X-Men 2 (2003)

Regi: Bryan Singer

Manus: Christopher Markus och Stephen McFeely

Med: Chris Evans, Tommy Lee Jones, Hayley Atwell mf.

Handling: Presidenten blir föremål för ett terrorattentat av en mutant och mister nästan sitt liv. Alla mutanters rättigheter står nu på spel och det är upp till X-Men att alliera sig med sin forna fiende Magneto om de ska kunna besegra sin gemensamma fiende.

Motivering: Regissören Brian Singer hittade rätt andra gången vad gäller mutanterna.  Actionscenerna är kreativa och tar tillvara på varje mutants kraft. Men trots ett spexigt yttre glömmer man inte bort den mänskliga tematiken, som gör eller förstör en X-Men-film.

Håller du med vår lista på de bästa Marvelfilmerna? Eller saknas någon av dina favoriter bland all superhjältefilm?

Tips: Vi har sammanställt de bästa filmerna under åren 2015-2017.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL