Är den stora biografdöden här?
Stödpaketen räcker inte på långa vägar.
Landets biografer befinner sig i en allvarlig kris. Stödpaketet på 50 miljoner kronor räcker enligt Peter Fornstam, VD för Svenska bio och ordförande för Biografägareförbundet, inte på långa vägar.
Den 18 mars nåddes vi av nyheten om att Filmstaden stängde ner sina drygt 250 biografer runtom i Sverige. Detta på order av sina amerikanska ägare. Men det finns fortfarande andra biografer som håller öppet och försöker locka besökare i motvind. Detta trots ett enormt skralt utbud av nya filmer och förbud mot sammankomster på över 50 personer.
Nu kan vi läsa på Barometern att biografkrisen tycks vara värre än någonsin, detta trots statens stödpaket.
I april 2020 gjordes cirka 25 000 biobesök här i Sverige, förra året gjordes det närmare 644 000 under samma period.
Nyligen möttes vi av nyheten att Filmstaden vägrar betala hyra till Stockholm stad för sin lokal vid Hötorget. Vilka effekter detta kommer att få återstår att se.
Häromveckan inrättade svenska staten ett kulturellt stödpaket på 500 miljoner kronor varav 50 miljoner öronmärktes till filmbranschen och biograferna. Men enligt Peter Forstam, VD för Svenska bio och ordförande för Biografägareförbundet, kommer inte pengarna att räcka långt.
– Tio miljoner för Filmstaden är kanske 20 procent av vad de behöver. Svenska bio är en mindre maskin, men vi klarar oss tre till sex månader, sedan är det game over. Jag skulle säga att 50 miljoner till skulle behövas. Det är enkel matte, säger han.
Vidare kan vi läsa att pengarna fördelas av Svenska Filminstitutet och att Filminstitutets VD, Anna Serner, själv anser att stödet inte är tillräkligt stort.
– För Filmstaden och Svenska bio är det bråttom. De här pengarna räcker inte tillnärmelsevis allt vad de har tappat. De mindre biograferna fick ett utökat stöd i början av april och nu får de ungefär lika mycket till. Med de pengarna bör de klara sig till hösten, säger Anna Serner.
Därtill säger hon att hela den svenska biokartan kan målas om ifall Filmstaden försvinner.
– 60–65 procent av Sveriges marknad för att visa film skulle försvinna. För den amerikanska filmen betyder det att de kommer att få in mindre pengar, men den filmen når ut till en publik i alla fall. Den film som verkligen skulle drabbas skulle vara den svenska filmen och den mer konstnärliga filmen, fortsätter Anna.