Nya stjärnan om att spela mot Matt Damon: ”Ett kreativt kaos”

Nya stjärnan om att spela mot Matt Damon: ”Ett kreativt kaos”

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
02 augusti 2024 kl. 16:50

Debuterar i actiongenren

Stjärnskottet Hong Chau är aktuell med actionkomedin "The Instigators" på Apple TV+ i vilken hon spelar Matt Damons psykolog. I en intervju med Filmtopp berättar hon om upplevelsen.

Hong Chau har gjort film och TV i närmare 20 år, men det är först på sistone som hon har fått vad som kan definieras som ett bredare genomslag. Inom loppet av två år har hon synts i skräckkomedin The Menu (2022), Oscarsnominerats för The Whale (2022), medverkat i Wes Andersons Asteroid City (2023) och haft en bärande roll i Yorgos Lanthimos Kinds of Kindness (2024). Nu är hon aktuell med The Instigators, i vilken hon spelar mot Matt Damon och Casey Affleck och gör sin allra första actionfilm, en genre hon tidigare har varit väldigt skeptisk mot.

Vad var det med manuset som fick dig att ändra dig?

– Att det fanns så många olika element och utmaningen i att försöka sammanväva dem. Det är verkligen intressant när vi pratar om en films tonalitet. För mig är tonaliteten är som en hal fisk. Du kan beskriva en films ton i termer av en annan film, "åh, det är som detta kombinerat med detta", eller prata om en specifik scen från en annan film. Men det blir aldrig riktigt samma sak på grund av alla inblandade. Det blir något eget. Genom att improvisera varje dag och prova olika sätt att säga repliker hittade vi tonen medan vi arbetade, säger Hong Chau till Filmtopp.

Hon fortsätter:

– Jag arbetade med en annan regissör som sa, kanske tre fjärdedelar in i inspelningen, att han först då visste vilken film det var han gjorde. Även de stora mästarregissörerna kan inte nödvändigtvis specifikt säga vad det är för film [de gör] förrän de börjar få en känsla för det. Och det kanske inte är förrän mot slutet av produktionen. Det är verkligen intressant, hur tråkigt skulle det inte vara att gå till jobbet varje dag och veta exakt hur det skulle vara?

– Jag antar att det är därför som jag har varit lite blasé till actionfilmer och stora spektakelfilmer i allmänhet. Jag hade missuppfattningen om att de var tråkiga att spela in eftersom [jag trodde att] skådespelarna bara var där för att tjäna actionscenerna. Att man skulle behöva göra saker väldigt strikt och specifikt för kontinuitet så att allt kan klippas ihop sen. Men så var det inte med The Instigators. Det var väldigt kreativt och fritt. Jag kunde inte tro att vi gjorde en actionfilm med storbudget. Vi hade så roligt ihop. Det var ett kreativt kaos.

Ensemblen i The Instigators sitter i en bil.
Fr.v. Hong Chau, Casey Affleck och Matt Damon. Foto: Apple Studios

Berättar om roligaste stunden på set

Som så många andra skådespelare menar Hong Chau att manuset är det viktigaste när hon väljer projekt. Sett till hennes initiala aversion mot actiongenren var vi nyfikna på vilken scen i manuset – skrivet av Casey Affleck – som hon mest såg fram emot att filma.

– Åh, jag antar att det var den stora biljaktsscenen. När jag läste manuset var jag lite rädd för att fråga hur de skulle spela in den och jag trodde att vi skulle vara på riktiga vägar och bli kastade runt och krocka med saker. Men vi spelade faktiskt in allt i en fejkad bil med en gimbal på en ljudscen. De kunde kombinera det som stuntförarna gjorde med det vi gjorde på med hjälp av effekter och på något sätt fick de det att se så verkligt ut, vilket är otroligt, säger Hong Chau till Filmtopp.

Hon fortsätter:

– Det som var så roligt var att vi var tre vuxna som satt inne och skakades runt i en låtsasbil och var tvungna att låtsas att våra liv var i fara. Att vi faktiskt krockade med saker och jagades av poliser. Så det fnissades en hel del under dagarna vi spelade in den scenen.

Med detta tackar vi Hong Chau för pratstunden. "The Instigators" har premiär i dag, den 2 augusti på Apple TV+.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL