Matt Damon och Casey Affleck gör comeback efter 20-år: ”Försökt lösa det”

Matt Damon och Casey Affleck gör comeback efter 20-år: ”Försökt lösa det”

  • Apple TV+
Eric Diedrichs
31 juli 2024 kl. 11:00

Äntligen spelar de huvudrollerna i samma film igen

Oscarsvinnarna Matt Damon och Casey Affleck har känt varandra hela livet, men nästan aldrig synts som huvudrollsinnehavare i samma film. Nu blir det ändring på det.

Vänskapen mellan Matt Damon och Ben Affleck har det skrivits spaltmeterr om; hur de mer eller mindre kom från ingenstans och vann hela Hollywoods hjärta med dramakomedin Good Will Hunting (1997) – Oscarskanonen som landade flera nomineringar varav en gemensam vinst för bästa originalmanus.

Vad alla kanske inte vet är att Bens yngre bror Casey Affleck alltid har varit med på ett hörn. Nu har han blivit en stjärna på egna meriter med favoriter som Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford (2007), Gone Baby Gone (2007) och Manchester by the Sea (2016), som säkrade honom en Oscar för bästa manliga huvudroll efter att tidigare nominerats för Jesse James-filmen.

Nu spelar de huvudrollerna i Doug Limans lyckade actionkomedi The Instigators, som har premiär den 2 augusti på Apple TV+. Förra gången de frontade en film tillsammans var i Gus van Sant-regisserade lågbudgetfilmen Gerry (2002) – för över 20 år sedan. En film som Matt och Casey dessutom skrev tillsammans.

Bild från inspelningen av The Instigators. Matt Damon och Casey affleck skrattar.
Fr.v. Casey Affleck, Doug Liman och Matt Damon. Foto: Apple Studios

Matt Damon och Casey Affleck gör comeback efter 20-år: "försökt lösa det"

– Vi skriver och arbetar hela tiden på grejer och har alltid försökt lösa det, att hitta sätt att samarbeta med olika projekt. Vi räknade i går, och vi har gjort nio filmer ihop, varav Christopher Nolan satte oss i två filmer [Interstellar och Oppenheimer]. Första gången fick vi inte ens vara på samma planet och andra gången hade vi inga scener tillsammans, även om min karaktär refererar till Caseys karaktär. Så jag känner med "Chris" att vi hamnar allt närmare varandra och att vi så småningom får dela duken med varandra, säger Matt Damon till Filmtopp.

Han fortsätter:

– Jag tror bara att det är… Gerry, som vi gjorde för ungefär 20 år sedan med Gus, var någonting som vi verkligen ville göra. En väldigt liten och väldigt personlig film. Gus intecknade sitt hus för att få pengar till att göra den. Vi hade ett filmteam på sex eller nio personer. En väldigt, väldigt liten grupp. Vi gjorde filmen genom improvisationer och skrev manuset tillsammans.

Att Gus van Sant var tvungen att inteckna sin bostad – det vill säga att sätta en del eller hela husets värde som säkerhet/pant för ett pengalån – vittnar om hur mycket den flerfaldigt Oscarsnominerade regissören bakom framgångar som Drugstore Cowboy (1989), To Die For (1995), Good Will Hunting (1997), Elephant (2003) och Paranoid Park (2007) brann för sin film. Men Gerry möttes av blandad kritik och förpassades snabbt till att bli en parentes i samtligas filmografi.

– Jag tror att vi bara älskar att göra detta tillsammans och att göra det i olika kapaciteter. Självklart är Ocean's 11-filmerna, som vi båda medverkat i, avsevärt större. Men vi gillar alla dessa olika typer av filmer och vi har aldrig tidigare gjort en renodlad komedi tillsammans. När Casey visade mig den här idén tyckte jag att den var utmärkt och att det fanns mycket [att jobba med] där. Så vi började arbeta på den, säger Matt Damon till Filmtopp.

Matt Damon och Ben Affleck i The Instigators
Foto: Apple Studios

Casey Affleck ville inte göra en vanlig "heist-film"

I "The Instigators" spelar Matt Damon och Casey Affleck två osannolika rånare, som bestämmer sig för att blåsa rent hos den korrupte borgmästaren (spelad av Ron Pearlman). Självklart går ingenting som planerat, men efterföljande konsekvenser är rätt svåra att förutse. Det är på många sätt en lek med "heist"-genrens klyschor och där publiken hela tiden konfunderas över vad som blir nästa steg. Casey, som har skrivit filmens manus tillsammans med Chuck MacLean berättar:

– Jag tycker att heist-filmer ofta har ett gäng smarta twistar där de häftiga karaktärerna genomför sin stöt på ett sätt som publiken inte förutsett. De lyckas liksom ta sig förbi alla hinder på ett sätt som får dem ett se bra ut. Det är inte vad som händer med de här grabbarna. De har inga fantastiska idéer och är inte häftiga på sättet som de genomför sin kupp. Det är något annat som pågår. Matts karaktär bär på skuldkänslor över relationen till sin son och vill betala av en skuld, och min karaktär är ensam och inte kan förstå varför han inte har några vänner. Så det är egentligen vad som är deras motiv, de behöver inte en miljard dollar från banken.

Han fortsätter:

– Varje scen är skriven ur dessa motiv snarare än att de måste hitta nästa sätt att kuppen på och hur de kan göra det på oväntade, unika och häftiga sätt. Vi har gjort några sådana filmer, Ocean's-filmerna, även om min karaktärer aldrig riktigt är involverad i några av stötarnas häftiga delar [skrattar]. Men jag har sett många sådana filmer och tyckte att det vore kul att se vad som händer om två personer, som aldrig har tänkt särskilt mycket på hur man göra sådana här grejer, försöker genomföra en kupp tillsammans.

Glädjen över att återvända till Boston

Att "The Instigators" utspelas på hemmaplan i Boston tycks ha varit något av ett glädjepiller för de båda stjärnorna. Deras lekfulla, och många gånger improviserade, käbbel görs på bred Bostondialekt och många gånger verkar de inte kunna hålla sig för skratt.

– Tanken var alltid att filmen skulle utspelas i Boston och jag tror att eftersom vi växte upp där så finns det en riktig familjaritet i kulturen och humorn. Vi pratar med varandra på ett specifikt sätt här, men det finns också något universellt i det specifika som jag tror att en större publik kan relatera till det. Och det är roligt att komma tillbaka hit och filma. Det är en väldigt bekant plats för oss, med en bekant kultur och humor som är enkel att falla tillbaka i. Jag tror att det är en av de stora anledningarna till att vi ville komma tillbaka hit och göra filmen här, säger Matt Damon.

Med det tackar Filmtopp Matt Damon och Casey Affleck för pratstunden. "The Instigators" har premiär på Apple TV+ den 2 augusti.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL