Äntligen premiär för “The Apprentice” – filmen Donald Trump försöker stoppa

Äntligen premiär för “The Apprentice“ – filmen Donald Trump “måste“ stoppa

Sofie Landgren
11 oktober 2024 kl. 20:00

Filmen Donald Trump vill få bort från jordens yta

Med slogan "An American Horror Story" kommer nu den svenskiranske filmskaparen Ali Abbasi film “The Apprentice” om den unge Donald J. Trump. En film som Donald Trump ville stoppa så att den inte skulle kunna ses innan det amerikanska valet.

Efterlängtad biopremiär för “The Apprentice”

Det är inte långt kvar till det amerikanska valet där Kamala Harris och Donald Trump gör upp om vem som blir landets nya president. Idag är det premiär för den svenskiranske filmskaparen Ali Abbasi film The Apprentice, en film som kan påverka Trumps chanser i valet. Filmen rosades på filmfestivalen i Cannes och blev Abbasis tredje film i rad att tävla på festivalen efter Gräns och Holy Spider.

Det här handlar filmen om

I en tid då New Yorks skyline förändras lika snabbt som makten skiftar bakom kulisserna stiger en ung och ambitiös Donald J. Trump fram. 1970-talets Manhattan är en grogrund för stora drömmar och större risker, och Trump är fast besluten att lämna sin fars skugga och skriva sitt eget namn i stadens betong.

På vägen till toppen möter han Roy Cohn, en politisk fixare och advokat med förmågan att manipulera både lagen och pressen. Under Cohns vägledning förvandlas Trump till en maktspelare utan samvete, där gränsen mellan framgång och fördärv suddas ut. Deras strategi av lögner, hot och mediespektakel banar väg för en framtid som ingen hade kunnat förutse.

The Apprentice (2024)
Foto:  Nordisk Film.

Produktionen har fått juridiska varningar

Regissören Ali Abbasi har varit väldigt öppen med att Donald Trump och hans armé av advokater är allt annat än glada över filmens existens och bara några dagar efter att The Apprentice hade sin pressvisning på filmfestivalen i Cannes sade Steven Cheung, talespersonen för Trumps kampanj, att de har som avsikt att lämna in en stämningsansökan för att stoppa filmen.

– Alltså, jag tror att han har kommit till ett ställe i sitt liv där allt som inte är en ren komplimang är ett hot. Men det är ointressant om filmen ger en bra eller dålig bild av honom. Vi dekonstruerar myten Trump, vi visar trådarna som han hänger i, och det är ju det som är det viktigaste. Jag tror att det kommer att vara otroligt svårt för någon att bevisa någon form av ärekränkning, säger Ali Abbasi i en intervju med Dagens Nyheter.

Missa inte “The Apprentice” som har biopremiär idag, den 11 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL