Tom Bombadil blir främlingens “Yoda“ i nya säsongen av “Maktens ringar“

Tom Bombadil blir främlingens “Yoda“ i nya säsongen av “Maktens ringar“

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
20 augusti 2024 kl. 19:00

Tolkiens mytomspunne figur får ett nytt uppdrag

"Maktens ringar" kommer tillbaka och inför premiären frågar Filmtopp seriens stjärnor om nya säsongen. Nu avslöjar serieskaparna att Tom Bombadil tar sig an ett unikt uppdrag.

Världens mest påkostade TV-serie är snart tillbaka. Den 29 augusti landar den andra säsongen av Sagan om ringen: Maktens ringar, i vilken vi inte bara får återse bekanta ansikten från tidigare avsnitt utan också stifta bekantskap med nya. Ett sådant är J.R.R. Tolkiens kanske mest omdiskuterade karaktär, nämligen Tom Bombadil.

Maktens ringar-skaparna om Tom Bombadil: "Hur vågar du?!"
Foto: Prime Video (till vänster). Målning på Tom Bombadil av Hildebrandt-bröderna (till höger).

Maktens ringar-skaparen till Filmtopp: "Hur vågar du?!"

Även om Tom Bombadil figurerar i Sagan om ringen-böckerna, fick han varken vara med i Peter Jacksons trilogi eller den tecknade filmversionen som släppte 1978. När jag frågade skaparna bakom Maktens ringar – inför premiären av första säsongen – om det fanns någon sanning i att Bombadill skulle göra ett gästspel, reagerade de väldigt starkt.

Patrick McKay utbrast i ett märkligt intensivt skratt och kucklade "Hur vågar du, hur vågar du, Sir?!" och parhästen John D. Payne var mycket snabb med att understryka att "alla rykten om att Tom Bombadil skulle vara med i serien är falska" och att det "absolut inte" fanns någon sanning i dem.

Men nu är det alltså sant. Tolkiens flummigaste karaktär – mannen som är "äldre än det första ekollonet", bor i en stuga i skogen och studsar fram, sjungandes om träd – dyker upp i andra säsongen av Maktens ringar, där han spelas av BAFTA-nominerade Rory Kinnear.

Tom Bombadil är en "anti-dramatisk karaktär"

Personligen förstår jag att filmskapare drar sig för att ha med Bombadil. Även om han är en fanfavorit och undertecknad själv uppskattade hans smått bisarra inslag i boktrilogin, så är det något med tonaliteten i Bombadil som skär sig med allt annat – en uråldrig, jovialisk hippie med övermäktiga superkrafter, hatt och svampkorg.

John D. Payne och Patrick McKay har också kallat Tom Bombadil för en "anti-dramatisk" karaktär, eftersom han helt enkelt bara existerar vid sidan av allt annat och att den lilla interaktion han har med brödraskapet är mest en utdelning av floskler och lite "bra-att-veta"-tips. 

Tom Bombadil blir främlingens “Yoda“ i nya säsongen av “Maktens ringar“
Foto: Prime Video.

Blir mystiske främlingens "Yoda" i nya säsongen

Samtidigt är det något med Tom Bombadil som är svårt att slita sig ifrån. Kanske är det faktum att "han är den äldsta karaktären i Midgård", som McKay och Payne framhäver när vi under en presskonferens frågar serieskaparna om varför de nu har valt att ta med honom i den nya säsongen. Kanske är det "all den kunskap" han besitter i kombination med sin höga dog excentriskhet? Oavsett vilket kommer han att få ett unikt uppdrag i de nya avsnitten:

– I den här säsongen kommer "främlingen" att hitta sig själv och få sitt namn. Så vi tänkte, vem skulle vara en bättre lärare åt honom än Tom Bombadil? Han är äldre än det första ekollonet och vet mer än någon annan, samtidigt som han saknar vissa andra egenskaper. Han blir som främlingens "Yoda".

"Främlingen" är en trollkarl som föll från himlen i första säsongen av Maktens ringar, utan minne eller tal. Fans spekulerar i att det är Gandalf, men detta är inte bekräftat och McKay och Payne ger inga vidare hintar om att så skulle vara fallet. Däremot bekräftar de att namnet kommer att avslöjas under den andra säsongen och vem vet, kanske är det Tom Bombadil som hjälper honom att minnas det, eller rentav ger det till honom?

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker med "Maktens ringar".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL