Peter Mullan om Maktens ringar: "Vet inte vad det är för j-vla berättelse"

Peter Mullan om Maktens ringar: ”Vet inte vad det är för j-vla berättelse”

  • Amazon Prime
Eric Diedrichs
Uppdaterad 06 september 2024 kl. 07:44 | Publicerad 05 september 2024 kl. 20:00

Har fortfarande "inte sett någonting" av storserien

När Filmtopps Eric Diedrichs var på världspremiären för "Maktens ringar" i London avslöjade Peter Mullan att han inte har en aning om vad serien handlar om.

Den skotske stjärnan Peter Mullan har medverkat i Harry Potter-filmerna och produktioner som Braveheart (1995), Trainspotting (1996), Children of Men (2006), Boy A (2007), Tyrannosaur (2011), Westworld (2016-2022), Ozark (2017-2022) och den oförtjänt förbisedda skräckisen Session 9 (2001). Under åren har det blivit flera BAFTA-nomineringar, en Emmy-nominering och en nominering på filmfestivalen i Cannes. Mullan är helt enkelt en skådespelare som gör avtryck.

Peter Mullan och Eric Diedrichs tar en selfie
Peter Mullan och Eric Diedrichs. Foto: Filmtopp Int.

Nu är han aktuell med den andra säsongen av Maktens ringar där han återvänder i rollen som Durin III, dvärgkungen som styr över Khazad-dûm. Trots att han har en stor roll i historiens dyraste TV-serier, menar han att han inte har någon aning om vad serien handlar om.

– Jag har inte någon direkt relation till Tolkien, om jag ska vara ärlig. Jag såg den första filmen [i Peter Jacksons trilogi, red. anm.] och det är allt. Sedan läste jag seriemanuset men inte böckerna. Jag gillar att arbeta så. Jag läser inte litteraturen, jag läser manusen. Och jag fick inte ens hela manuset, bara de delar som jag är med i, säger han till Filmtopp på skotska å det grövsta och fortsätter:

– Jag vet inte vad det är för jävla berättelse. Jag har inte den blekaste.

Men du har väl åtminstone sett den första säsongen nu?

– Ingenting. Jag inte sett någonting av den. Men jag vet att skådespelarna var underbara i vår del av berättelsen och att vi hade en fin tid tillsammans.

Peter Mullan som dvärgkunden Durin III.
Peter Mullan som dvärgkunden Durin III. Foto: Amazon MGM Studios

"Det är underbart, varje sekund är en lögn"

Peter Mullan är uppenbarligen ingen skådespelare som behöver sätta sig in i en hel värld för att förstå sin karaktär, utan det viktiga för honom är samspelet skådespelare emellan.

– Jag fick mitt bästa skådespelartips när jag var 19-20 år. Jag är ingen skolad skådespelare, men jag såg ryssarna på Moscow State Theatre och lärde mig mer av dem än någon annanstans. De sa "berätta aldrig för någon annan skådespelare vad du ska göra" och det öppnade upp en ny värld. Så fort du tänker så kan allt hända. Jag har följt det rådet hela mitt liv.

– Den enda personen som ska diskutera scenen med dig är regissören, men säg aldrig någonting till en annan skådespelare. Om de ser på dig som en lampa, var en lampskärm. Det är underbart, varje sekund är en lögn och du vet aldrig vad som kommer att hända. Det är som en konversation, jag vet inte vad du kommer säga härnäst. Det är briljant! Så fort du börjar koreografera tillsammans med någon annan så är du körd. Men det krävs att du inte är fåfäng eller någon av alla idioter som är besatta av makt.

Underground Railroad
Stillbild ur "Underground Railroad". Foto: Prime Video

Peter Mullans tips till Filmtopps läsare

När vi Peter Mullan att lyfta fram ett dolt guldkorn ur karriären åt Filmtopps läsare tvekar han inte en sekund:

– Jag kan inte förstå att Underground Railroad inte har fått en större publik. Det är ett otroligt TV-drama regisserat av Barry Jenkins och en av de bästa TV-produktionerna jag någonsin har sett. Jag gjorde ett avsnitt och när jag såg det tänkte jag att detta omdefinierar TV. Det är extraordinärt. Den vann några priser och blev en kritikerfavorit, men ingen såg den.

– Jag hoppas att serien upptäcks någon dag, som publiken gjorde med Children of Men. Ingen kände till den filmen för tio år sedan, men nu är den en klassiker. Jag brukade prata om den förr, men ingen visste vad det var för något. Förhoppningsvis sker samma sak med Underground Railroad.

Den andra säsongen av "Maktens ringar" finns nu att streama på Prime Video. Hos samma streamingtjänst hittar du Peter Mullans tips, "Underground Railroad".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL